Včerejší slepice

Dneska jsem byl dopoledne v Písku něco zařizovat a tak jsem se zašel podívat do muzea co tam klukům leží na stole nového a pokecat.Přišla řeč i na můj včerejší nález a tak jsem doma nafotil a poslal Tomášovi.Je to co jsem si tajně myslel.Je z kamenitého pole a navíc ještě špatně odlitá.To ale nevadí.Olověných vojáčků a koňů mám pár ale bronzovou slepici ještě ne.Ať se vám daří kolegové.

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Sošky, figurky, plastiky (2 názory), Doba bronzová (1 názor) boh.rex: Sošky, figurky, plastiky, Pasek: Doba bronzová, Sacco16: Sošky, figurky, plastiky

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Včerejší slepice
Včerejší slepice
Včerejší slepice
Včerejší slepice
Včerejší slepice
Včerejší slepice
Včerejší slepice
Včerejší slepice
Včerejší slepice
Včerejší slepice

Okolnosti nálezu

Lokalita:Jihočeský kraj
Stav půdy:Vlhká
Hloubka nálezu:15 cm
Použitý detektor:Eq800
Odevzdáno do: Prácheňské muzeum v Písku
33 hlasů
33 hlasů
zobrazeno:
3220x,
komentářů:
30,
nálezce:
jiva jiva Twitter
vyfotografováno:
7. října 2020,
vloženo:
7. října 2020

Komentáře

Pěkný!

Pěkný 8-) 8-) a není to holub?

Parádní nález, grt ;-) Taky mi to přijde spíš jak holub

Gut je! A co říkali, jak je to starý? ...

Možná je to holub,možná slepice ;-)cobasico-halštat nebo se vyskytují i v pozdní době bronzoví ;-)

Dík. ...

Super ;-) pěknej nález 8-)

Krása.

Gratuluji.

Mimořádný nález 👍

Pěkný nález. :-O :-) :-)

Nádhera, krásný kop :-)

Myslíš, že byla litá na hliněné jádro, nebo se do ní dostala hlína v místech, kde je nedolitá? Mně to spíš připadá na to hliněné jádro. :-/

taky bych si tipnul spíše nějakého ptáka ale i tak super nález ;-) 8-)

Díky kolegové ;-)steelfalco-myslím že hlína se tam dostala až potom.Bude to nepodařený odlitek.Ta dírka na zádech bude skrz až k nožičkám.Ta díra v hlavě je ale čistá a dál nevede.Víc jim čistit nebudu.Jenom opláchnuto ;-)

Moc pěknej nález!
Jo, to je nepovedená práce. Možná se někdo učil a experimentoval.

možná to je blbost jirko ale nadalo se na to pískat?

Moc pěkný..gratulejšn. Nedávno jsem kopnul něco podobného, ikdyž stářím o dost jinde a sloužící k nějakému účelu..Zoomorfní,, cokoli" se mi moc líbí.. Tohle je pecka jestli je to tak starý jako je halstat..zajímalo by mě jestli je to votivni figurka?nebo to k něčemu sloužilo nebo mělo sloužit?

Kdo ví k čemu to sloužilo.
Třeba jen tak pro radost nebo to odlil táta svému dítěti na hraní.

Mě vadí tak trošku víc jedna věc ..... jak se vlastně všechno z těch věků snažíme vsadit do nějakého kultu ..... uctívání a podobně.
Vždyť ti lidé nám zase nabyli tak vzdálení a žili v určitém směru podobné životy jak mi.

Co by mohli říct archeologové za mnoho tisíc let ..... nebo třeba i nějaká úplně jiná civilizace ..... na mnohé naše sochy plastiky a skulptury různě stojící v našich parcích ...... na domech atd ..... nebo i na drobnosti ve formě hraček a podobně .....

Taky by to "hodili" všechno na nějaká božstva a kulty ?

Jen taková úvaha ;-)

Velice zajímavý nález a myslím archeologicky cenný, málokdo něco podobného najde.

Ještě jednou děkuji kolegové ;-)loner-pískat by na to asi nešlo.Seven-háže se to k nějakému kultu.I to mi tvrdil archeolog a hračku vyloučil.Jenže kdo ví.Před pár lety byl nález bronz šipky pecka ale dnes se ví že jsou všude a byla to obyč ztráta při lovu v okolí ;-)takže k čemu bylo tohle se přesně neví.Já měl dneska v ruce půlku býčka ale nebyl přeťat orbou ale tak vyroben.Možná jen ozdoba.

Jiva ..... máš štěstí na zajímavé a krásné kousky.

Jen tak dál 👍

Seven-Štěstí?to jistě mám ;-)Ale životní smůly jsem si taky zažil moc.Pohyb v přírodě mi pomáhá zapomenout.Navíc musím venčit psa a nepřestat se hýbat.

Jiva ..... to taky znám.

Ať je už jen líp.

Slepice já můžu ;-) Velká gratulace Jiří!

Díky Romane ;-)Teď jsem se vrátil z toho pole a dneska jsem tam dal kelt.závěsek a kus náramku.

To já tak říkám i tomu ptáčkovi na přezkách a odznacích s větrákem :-D

Sympatický opeřenec, gratulace k fajn nálezu! ;-)

jiva - políben středověkým odérem na brakteátovém poli se ti teď neuvěřitelně daří. Ale fakt :-D :-D

Romane mě Tomáš říkal že se mi neuvěřitelně daří už nějakej ten rok.Odevzdám toho prý nejvíc.To samozřejmě nemění nic na tom že Brakteát jsem našel první u tebe a nebyl jedinej ;-)(to byl můj sen/jeden z mnoha/)To se mi to ale hledá když mě na místo činu dovedou :-DTeď mám za vesnicí ty ty kelťáky tak doufám že se něco ještě povede a i kdyby ne tak jsem rád že sem se dotkl kousků historie.Ptal jsem se ti samozřejmě i na součet ale ještě se koupou(prý odsolujou) takže nevím nic.Ale zase mi Tomáš ukazoval různě věci a tak vím co si zase pod cívku přát :-D

Romane je ale fakt že jsem detektor před tím než mi volali na dohledávku k tobě možná skoro tři měsíce nezapl.Od té boby jsem neměl v ruce pánev ;-)tak to vypadá že mladej bude mít čím mávat :-DVěřím ale že bys raději tu valkírii.Tu bych taky rád měl v ruce.Měl jsem půjčený lobo před pár lety a stejně jako xp(mimo deus) mi vyhovovalo uložení jednotky pod loketkou.To si dal prst na ohyb S tyče a detektor držel jak měl.Kdyby tenkrát mělo Tesoro bezdráty sluchátka tak bych o něm uvažoval.

Teď už je na pánev Jirko zima, tak je třeba chodit s detíkem. Já pro změnu teď přijel z ryb, na Orlíku je neuvěřitelně nádherně a to teprve ten správný podzim začíná. Až bude depot představen veřejnosti, mohli bychom si dát spicha a pokecat :-)

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru