Víčko z lotovek, dvouocasý lev

Poprosil bych znalce z oboru,
jestli by mohli podle značky určit cca stáří.

průměr 35 mm
váha 19,9 g

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Lotová závaží - miskovité (4 názory) GATTO: Lotová závaží - miskovité, Master2: Lotová závaží - miskovité, Kaparaso: Lotová závaží - miskovité, : Lotová závaží - miskovité

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Víčko z lotovek, dvouocasý lev
Víčko z lotovek, dvouocasý lev
Víčko z lotovek, dvouocasý lev
Víčko z lotovek, dvouocasý lev
3 hlasy
3 hlasy
zobrazeno:
847x,
komentářů:
1,
nálezce:
neznámý
vyfotografováno:
21. července 2020,
vloženo:
21. července 2020

Komentáře

Protože tam není datace, tak dost těžko. Lvem se naposledy cejchovalo za Marie Terezie, od Josefa II. už jen orlem (ale není to 100%, regionální úřady tam mohly vpálit i svůj starý štempl, pořádek v tom nastolil až FJI.). Lev by nebyl na vídeňském závaží, V Čechách povinně užívaném od roku 1765 (horní mez).
Podle provedení se jedná o soustružené závaží (charakteristický důlek uprostřed, soustředné kružnice). Soustruh byl znovuobjeven a používán již od 15. století. Když vezmu určité zpoždění u nás, tak řeknu od roku 1500 (dolní mez). Takže máme s velkou pravděpodobností období od roku 1500 do 1765. Podle provedení je to závaží spíše starší - v době Karla VI. a Marie Terezie již bylo uchycení víček jiné. Takže 18. století je nepravděpodobné. Z toho plyne můj odhad: 16. až 17. století. Je to bohužel dost široký interval, ale myslím si, že podložený. V každém případě zajímavý kousek :-).

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru