Vojenský odznak - to prý není

na stejné louce nalezeny také rakouskouherské mice , kousek křížku, ploché knoflíky (jeden zřejmě původně pozlacený)
velikost 2 x 4 cm
materiál - netuším, nemá to měděnku, není to rezavé ... barvu to má spíš do zašlé mědi
místo - západní Sudety
předpokládám, že jde o vojencké "pecky" označující hodnost;
poraďte prosím zda Rakousko-Uhersko, či která armáda a případně, kde bych našel víc; zkoušel jsem hledat ale nenašel jsem tenhle tvar

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Falera ve tvaru olivky (4 názory) petroff: Falera ve tvaru olivky, Hehous: Falera ve tvaru olivky, : Falera ve tvaru olivky, haidrich: Falera ve tvaru olivky

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Vojenský odznak - to prý není
Vojenský odznak - to prý není
2 hlasy
2 hlasy
zobrazeno:
1282x,
komentářů:
16,
nálezce:
janekm janekm
vyfotografováno:
27. srpna 2020,
vloženo:
27. srpna 2020

Komentáře

Zadej si koňské falery. Je to ozdoba postroje. ;-). Tady na lovcích " falery ve tvaru olivky".

Hehous - supr, dík

;-)

S uchycením se moc nenacházejí ;-)

Když takhle najdeš něco, co neumíš určit, sedneš tady ke katalogu a projedeš si stránku za stránkou, až narazíš na stejnou věc. Proto tu tenhle katalog je. 99% nálezů tady takhle najdeš. ;-)

Falco, stránku po stránce bych fakt nechtěl procházet i když se k tomu chystám už nějakou dobu. :-D.
Janku, zkus projít posledních 20-30 stánek vložených artefaktů a tak 20 posledních stránek mincí.
;-)

:-O dej mi svátek Hehousi, jdu do vln :-P :-D :-D

No tak bacha na sirény. :-P

steefalco - hele tipl jsme to na vojenskou"pecku" - ty jsem prošel jak tady, tak všemožně na internetu; že to patří na koňe mne vůbec nenapadlo; a procházet všechno co je v katalogu, to bych se nedostal s detektorem vůbec ven ;). Jsem rád, že se tu něco nového dozvím a proto to sem dávám. No a když je řeč o tom katalogu, tak jsem doufal, že se o té ozdobě dozvím i něco víc, nemohl by někdo, kdo ví, přidat k tomu heslu popis - bylo by užitečné vědět, jestli jde o civilní, nebo vojenskou ozdobu a cca od kdy do kdy se používala. Pomohlo by mi vědět, jestli to upadlo ze sudeťáckého valacha při práci na poli před 80 lety, nebo jestli to spadlo zs slavnostně postrojeného koně při jízdě českých obyvatel na vánoční mši, nebo jestli to nosil vojenský kůň rakousko-uherské armády ...

Když už to máš určené, tak stačí skočit na Google a tam se dozvíš vše. Ale bylo by supr, kdyby každá kategorie a podkategorie měla stručný popis.

Hehous, zkoušel jsem to, ale byl jsem dost neúspěšnej - na koňské faléry mi skákaly skoro jenom stránky lovecpokladu a ostatní bylo úplně povrchní. O těch ozdobách ve tvaru olivy jsem se nedozvěděl nic konkrétního.
Kdybyste měl někdo link, tak mi ho sem prosím hoďte.
Budu hledat samo dál, takže, když najdu já, tak ho sem dám taky.

Viděl jsem ty olivky na koňských chomoutech. I na netu se toho dá najít dost.
http://www.bazar-plzen.cz/dekorace-a-drobnosti/1139-2x-kozeny-konsky-chomout-stari-cca-100-let.html

Koukni se na moje , u jedné téhle falerky mam i obrázek koně s postrojem kde jde vidět ;-) Bohužel jsem nikde nenašel jestli se dají nějak rozeznat starší od nových ( asi to nejde ) což je škoda :-( Taky je škoda že se na nich není uveden výrobce bylo by to ještě zajímavější ale i tak jsou hezké a nezlobím se když jí kopnu .... mimochodem každí se učí a ne vždy každí všechno vy , kolikrát hledáš co to je třeba cely den a pak to dáš tady a do par minut už víš. Takže pokud to není odpad -drat atd... není proč se zlobit když to dáš na určení , jsou tu machři ale i rýpalové ;-) A´te daří tobě i ostatním ;-)

Jednou jsem našel tuto olivku i s nějakým číslem, šlo ale asi o naprostou výjimku. Také si myslím, že prakticky doba výroby nejde určit. Pokud ovšem někdo nevlastní vědeckou laboratoř i s celým týmem expertů..

;-) taky mam jednu číslovanou .... :-D

wiki, haidrich - dík

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru