Zákolník vs. sekáč

Ahoj všem,
tento lopatkovitý předmět je standardně určován jako zákolník. Při pátrání po jiném artefaktu jsem na podobné narazil na kresbách nálezů z hradu Vlidštejn nad hrází Sečské přehrady na Chrudimsku. Zde jsou s trochou nejistoty určeny také jako zákolníky. Ještě před pandemií jsem navštívil výstavu v muzeu v Hradci Králové ‘‘Uprostřed Koruny české‘‘. Tyto nálezy jsou zde vystaveny a jsou prezentovány jako ‘‘sekáče - značně opotřebované‘‘. Byly nalezeny společně s dřevěnou palicí a krumpáčem na dně studny při stavbě přehrady v letech 1925 až 1935. Nalezený soubor posuzoval kamenický mistr a vyslovil názor, že jde o nástroje k opracování pískovce.
Pokud tedy nálezy z hradu Vildštejn sloužily k opracování kamene, třeba jen pískovce, musela k tomu být zcela jistě použita ona dřevěná palice. Při použití kladiva by na konci těla vznikal otřep, který u těchto artefaktů není. Kolik energie je zapotřebí k odseknutí části pískovce nevím, ale v kombinaci pískovec – železo – dřevo muselo jistě docházet k značné spotřebě palic.
Mnou prezentovaný nález je jistě zákolník. Nasvědčuje tomu opotřebení dolní části těla o délce 2,5 cm.
Poslední dvě fotky slouží jako porovnání podobných nálezů s jejich opotřebením. Všechny nálezy včetně prezentovaného jsou z lesa a v okolí dvou z nich byly nalezeny podkovy se šikmým ozubem datované podle typologie p.Krajíce – Kovárna v Sezimově Ústí do 14. – 15. století. Samozřejmě jsem si vědom, že spolu nemusí souviset. Postupem času je jednotlivě vložím s odkazem na toto prvotní porovnání.
Hrad Vildštejn je roku 1499 označován jako “hrad zbořený“.
Za případné doplnění, názory či odkazy předem děkuji.
S pozdravem Martin
Literatura a obrazová příloha:
Castellologica Bohemica 3, Praha 1993_Hrad Vildštejn na Chrudimsku_T. Durdík – J. Frolík

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Zákolníky (1 názor)
GATTO: Zákolníky, Hlas admina (?)

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Zákolník vs. sekáč
Zákolník vs. sekáč
Zákolník vs. sekáč
Zákolník vs. sekáč
Zákolník vs. sekáč
Zákolník vs. sekáč
Zákolník vs. sekáč
Zákolník vs. sekáč

Okolnosti nálezu

Stav půdy:Suchá
Hloubka nálezu:10 cm
Použitý detektor:Tesoro Lobo
5 hlasů
5 hlasů
zobrazeno:
1505x,
komentářů:
2,
nálezce:
quo_vadis quo_vadis
vyfotografováno:
6. července 2017,
vloženo:
27. června 2020

Komentáře

;-)vzhledem k tomu že jsem dělal možná několik tisíc kusů kamenického nářadí a to na různé druhy kamene,tak se mi to na pískovec moc nezdá,Hlavně to osazení.A potom by v tom souboru chyběl hlavně špičák a zubák jako hlavní nástroje.Mimo to pískovec nástroj hodně obrušuje,takže kameník jej neustále otáčí v ruce a tím drží neustále ostří. :-)spíš všechno budou zákolníky :-)

Jsem také toho názoru.

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru