Prsten

Bojím se ho srovnat !

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Prsteny (5 názorů) keksos1: Prsteny, : Prsteny, outback: Prsteny, : Prsteny, Slovan: Prsteny

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Prsten
Prsten
Prsten
Prsten
Prsten

Okolnosti nálezu

Lokalita:Pardubický kraj
Stav půdy:Vlhká
Hloubka nálezu:10 cm
Použitý detektor:LP ZERO
Odevzdáno do: Regionální muzeum v Litomyšli
31 hlasů
31 hlasů
zobrazeno:
3611x,
komentářů:
38,
nálezce:
Slovan Slovan
vyfotografováno:
31. října 2014,
vloženo:
31. října 2014

Komentáře

Krásnej! Ten by stál za opravu u šikovnýho zlatníka. ;-)

Díky za názory. :-)

Po stranách v kroužcích jsou tzv. berličkové kříže, symbol První Rakouské republiky 1919-1934 Pokud to tak je, není prsten příliš starý. O křížích třeba zde:http://filatelie-klim.com/PDF/merkur_revue/Prvni-Rakouska-republika-ve-znameni-berlickoveho-krize.pdf :-)

Díky jajane za názor i odkaz. :-)

Podle mě jasný STŘEDOVĚK ;-)

Tady není o čem diskutovat cca 12. - 13. stol.

JJ, přesně tak, středověk jak vyšitej, 12. - 13. stol., jak píše sikus.....

Gratuluju, opravdu pěkný nález.

Pěknej gratuluju , a to je stříbro ?

Chlapi, díky Vám všem. U zlatníka zjistím co je to za matroš. Asi je to náplast za to, že mi předevčírem vykradli na poli auto. :-)

kraaasny, super..gratulka :-) ;-)

Husito, cuprum díky. A to jsem si v první chvíli myslel, že je to nějaká hliníková trhací zátka. :-)

super ;-)

ten je moc pěknej s určením budeš mít asi problém,ale středověk je dlouhá doba,nekolik století :-D.Nebál bych se ho klidně posunout ještě dál, klidně i do doby 5-8 stol.n.l,berličkové kříže jsou totiž ryze záležitostí řeckého ,tedy východního křestanství,tedy byzancie,západní křestanství používá kříž výhradně svislé rameno delší než vodorovné,takže to nebude církevního hodnostáře 13 století :-),zároven je tu i možnost novověku kdy u nás vznikalo spoustu duchovně různorodých skupin užívajících křestanskou heraldiku,Ale jelikož je prsten tepaný tak bych se i přiklonil k té starší verzi

los: Díky moc za názor. Tak co s tím ? :-)

Archeologický nález nechat opravit zlatníkem? To snad ne.
Vzhledem k tomu, že jde o nález z Pardubického kraje, mohu poprosit o kontakt?
Díky.
kvalt@centrum.cz

kvalt : Já jsem nepsal, že ho nechám opravit zlatníkem, ale, že nechám zjistit materiál. Ten kontakt Ti ale nemusím dávat, že ne ? Samozřejmě, že mám v plánu oslovit archeology!

co s tím,je jenom na tobě,můžeš si ho nechat s tím,že je to 19 století a zařadit do sbírky a nebo se o něm dozvědět víc a svěřit ho do rukou odborníka :-D,ale pak musíš počítat že o něj možná přijdeš :-D

ted jsem si všimnul,že je v ulomené části prsten letovaný,takže s ledovým klidem můžeš zařadit do své sbírky a klidně si ho nech opravit zlatníkem,tím nic nezkazíš ;-)

Dobře. Díky moc za rady.

Možná to bude takhle :

Diplomová práce
Raně středověké prsteny jako šperk a symbol v
kontextu střední Evropy
Hana Makovcová

Mezi prsteny analyzovanými z území Polska patří jejich páskové varianty mezi ty méně početné. S tím, že je zajímavý fakt, že páskových prostých prstenů tak značné množství nebylo a mnohem častěji jsou zastoupeny jejich varianty se štítkem. Z nich lze vydělit dvě základní kategorie a to prsteny se štítkem členěným do více plošek, které jsou jistým polským specifikem a prsteny se štítkem jednodílným ať již oválným či hraněným. Prsteny s více ploškami jsou
snad charakteristické pro relativně velký časový úsek od 6. do 12. století
a zdobeny, a to další výraznou charakteristikou polských prstenů, motivem hvězdice často doplněné motivem kříže. Setkáváme se s ní i na jiných územích ovšem ne v tak veliké míře. Obr. Viz. str. 81 a 134.

no vidíš,jak jsi šikovný :-D

Díky. Od Tebe si pochvaly vážím. :-)

O opravě u zlatníka jsi nepsal Ty.
Pokud jsi v konatktu s archeologem, pak vše OK a gratulace k nálezu.

Kvalt: Ještě by mne zajímalo, co ty jsi zač ? Artefakty a mince nesbíráš, anebo je sem jenom nevkládáš a radíš co kdo má a nemá dělat ! Jsi nějaký dozor ? :-/

Slovan: kvalt je archeolog, tak je myslím zcela v jeho kompetenci se k tomu vyjadřovat.
Los: prosím tě, opravdu radši nikomu neraď - to je strašný, co tu píšeš - jedna blbost horší než druhá - blábolem o křížích počínaje a dobrou radou, jak prsten zničit konče.

Hogofogo: Jak to mám vědět, že je kvalt archeolog ? Jak koukám, tak ten prsten tady způsobil docela vzrůšo. Moc nerad bych litoval toho, že jsem ho sem vůbec dával. :-/

Slovan : myslím, že toho určitě litovat nemusíš, prsten je super, a lehký nedorozumění se prostě občas stávají. ;-)

Slovan: Ano, jsem archeolog, navíc z Pardubického kraje. Proto ten zájem - takových prstenů se tady moc neválí.

Signifer: Číst poznámky od losa mi nevadí, i když v tomto případě byl mimo. A díky za titul prof., ale do toho mám hoooooooooodně daleko :-).

Já už nevím, jak reagovat, ale pokud tady bude jakákoliv cenzura mých nálezů a pokyny co mám nebo nemám s nimi dělat a jak postupovat při každém nálezu, tak tady raději skončím !!! :,-(

Někdo tě tu cenzuruje? Dává pokyny? Přečti si příspěvky pořádně.
Já tě poprosil o kontakt. A po informaci, že budeš kontaktovat archeloga, jsem Ti pogratuloval k nálezu. Snad jsem si toho nedovolil moc.
Pověsil jsi na veřejný web archeologický nález, stejně jako mnozí jiní. To, že se ozval někdo, jehož povoláním a koníčkem je shromažďovat pohříchu neúplnou skládačku o našich dějinách, snad nemusí být žádné překvapení.

kvalt. OK. Měl ji napsat hned, že jsi archeolog a ne, aby mi to oznamoval Hogofogo.Uvědom si, že teprve tady začínám a jsem možná trochu nedůvěřivý. Přečti si příspěvky po sobě a zamysli se, jak by ses zachoval Ty sám !

Slovan: OK, sorry, nepovažoval jsem to věru za důležité, řešil bych to až privátně v mailu. Příspěvky jsem si po sobě četl několikrát a jak jsem psal, pouze jsem poprosil o kontakt a pogratuloval k nálezu, nic víc, nic míň. Ale jsem na tomhle fóru chvíli a zdejiší zvyklosti neznám. Tedy, v tom případě ještě jednou sorry.

kvalt : Dobře, že jsme si to vyjasnili. :-)

Poľsko Cedynia (Sczecin) stredovek 12-13storočie....

https://www.google.com/url?q=https://dspace5.zcu.cz/bitstream/11025/9585/1/Diplomka%2520-%2520verze-%2520pL_epis%2520_%2520kopie2.pdf&sa=U&ved=2ahUKEwjs7Zav_8LpAhWUunEKHemUAVAQFjABegQIBxAB&usg=AOvVaw2VQGfciXpepRx15p0dvHLp

Strana 83

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru