Ze by amulet

Nález na posecenrm poli🤔

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Amulety (3 názory), Doba bronzová (1 názor) Wladyslav: Amulety, TienYtong: Amulety, suk58: Amulety, Salmon: Doba bronzová

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Ze by amulet
Ze by amulet
Ze by amulet

Okolnosti nálezu

Lokalita:Středočeský kraj
Stav půdy:Mokrá
Hloubka nálezu:5 cm
Použitý detektor:Tecnetic Euro tec pro
Odevzdáno do: Masarykovo muzeum v Hodoníně
29 hlasů
29 hlasů
zobrazeno:
2197x,
komentářů:
44,
nálezce:
Sten17 Sten17
vyfotografováno:
8. srpna 2021,
vloženo:
8. srpna 2021

Komentáře

Nádhernej amulet 8-) 8-)

fakt pecka..gratulace

Další zelená pecka! Krásnej amulet! Velká gratulace! ;-)

Paráda 8-)

Mooc pěknej amulet, zasloužil by lepší fotky :-) Jestli dostaneš fotky z muzea po konzervaci, tak je přidej, prosím...

Jj foceno narichlo

Marku, že ty zase rozjíždíš nějakej nekonečnej rozhovor? :-D :-D :-D

MarkyMark: Tak to se na to už zase těším kamaráde. :-D :-D :-D S Tebou se mi debatuje dobře ;-)

MarkyMark - tady trochu nechápu tvůj dotaz... Snad nebude třeba polemika o tom, co patří či nepatří do muzea. Takže - muzejní kousky nechávám konzervovat odborníky, kousky nedávné historie si konzervuji sám.
Odcházím k sousedovi na tradiční nedělní večerní "potlach" a lahvinku vínka, ale po návratu si rád přečtu nějaké ty komentáře ;-)

Asi z toho nic nebude :-D :-D

A je to tady :-D :-D :-D

Marku podle mne je to tak, že ať na celou věc máme jakýkoliv pohled. Naše zákony tě donutí jít jen jimi danou cestou. O tom můžeme debatovat, přít se o to, nesouhlasit s tím, ale to je jediné co s tím můžeme dělat. ;-) :-)

Máro tohle není království krále Miroslava. Tady rozum nemá šanci. Jinak Ti rozumím a z části s Tebou i souhlasím...

Pěknej amulet ;-)Tak já nevím co bych s tím dělal doma a tak tyhle věci rád odevzdávám.A zrovna teď v týdnu jsem byl s malou v muzeu a dost věcí už je ve vytrýnách.A další na vystavení čekají.

Super amulet ;-)

Máro ano, je třeba nad věcmi přemýšlet, máš recht. Už jsme zažili jeden režim, který svobodné myšlení potíral, ale ten je naštěstí už pryč! ;-)

A některý i na svých místech :-D :-D

Marky - máš na věc zajímavý a i celkem logický názor. Ovšem já na to mám názor jiný. A ne, nejsem komunista....
Věci z dávné historie patří (dle mne) do muzea, už jen proto, že se dají dohledat souvislosti při zpracování nálezů. Lokality, výskyt, materiál atd. Od toho tam jsou studovaní odborníci. Jestli dle tebe patří amulet mezi běžné nálezy, tak to ti musím závidět, já ještě to štěstí ho najít neměl. Nejsem si jist, ale když předám v muzeu jen souřadnice a pár fotek nálezu, tak tam radost mít asi nebudou. A to nechci vytahovat slova o zákonu...
Když si nechám nález (třeba amulet) doma, zhruba do roka se s ním pochlubím každému, kdo přijde na návštěvu. Za další rok už s tím budu u návštěv trapnej - jooo, to už si mi ukazoval.... A bude se válet v šuplíku do mé smrti, dětí a dědiců nemaje.
Takže já to mám takhle - "zelené" věci patří rozhodně do muzea, taktéž mince do prvního PG (i jednotlivé kousky, natož depůtky či rozsypy). Všechny větší nálezy mincí po PG by měly v muzeu skončit též.
Otázka na ztráty ve sbírkách - věci se ztrácí všude, tedy i v muzeích. Když skončí amulet v depozitáři a zůstane tam, bude to fajn. Až budou připravovat výstavu "Doba bronzová tam a tam", přijde amulet do výlohy, k ostatním kouskům... Když se ztratí, najdeš ho třeba na Aukru, jako jsem tam já "objevil" bronzovou sekerku s tulejí a ouškem vydraženou za 2600Kč.
No, a můžeme dál polemizovat...
:-)

vsadím se,že až se bude připravovat výstava "Doba bronzová tam a tam", tak ten amulet do výlohy stejně nepřijde.. Ale ne z důvodu ztráty. :-D

Tiene - ano, může se to stát... Sázet se nechci, důvod může být různý. Můžeš být konkrétnější, prosím?

:-D :-D :-D

Marky - nechci číst tvůj komentář, stačí že jsem si přečetl, že mě zaměňuješ s tím člověkem z YT. To já nejsem, již jsem to zmiňoval mnohokráte. Já YT nesleduji, a s propagací detektoringu tak nějak moc nesouhlasím. Takže se obávám, že tvůj komentář bude "trochu" zaujatý. Napiš nějaký jiný, kde mě nebudeš spojovat s "jmenovcem", prosím... :-)

Marky - abych nezapoměl. Tebou zmíněný je zde jako "Prospektor.cz", tak se pokochej jeho nálezy....

že by jim tam nepasoval resp.nabourával koncepci výstavy

..Ono se řekne... odevzdávám věci do muzea, ale jak? Jestli jsem dobře pochopil literu zákona tak v zákoně stojí (stručně řečeno), že pro muzeum je nelegální přebírat věci od hledače aniž by ho neudala policii. V praxi by to znamenalo, ze přijdete do muzea, odevzdáte věc, muzeum si to převezme, udá Vás policii a policie zohlední polehčující okolnost, že jste věc odevzdal a udělá na Vás ty ty ty. Což asi nebude ten případ pokud tam budete 2x, 3x....to bude asi horší.
Já sám mám zkušenost takovou, že jsem chtěl odevzdat bronzovou šipku, ale záhy mně bylo vyhrožováno policí a že vykrádám národní bohatství, atd...no ani jsem se k tématu šipky nedostali v emailové komunikaci a musel jsem svatosvatě slíbit, že vrátím detektor do obchodu, kde mě neupozornili na fakt, že jde o nelegální činnost....v tomto bodě jsem raději přestal odpovídat na maily....
No takže jak vlastně legálně odevzdáváte? Máte v každém muzeu kámoše a on musí dělat že někdo zazvonil a nechal krabici přede dveřmí?

Gforce-cz: můžu se zeptat na to, co to bylo za místo nálezu? Protože takové jednání mě přijde reálné pouze v případě nálezu v archeo. lokalitě. :-)

žádná archeo lokalita...bylo to pole u Kolína, ale byl jsem začátečník a kontaktoval jsem Národní památkový ústav. Tám mi bylo, mimo jiné, řečeno, že archeolokalita je celá ČR.

Hmmm... odevzdávej jinam. Já mám jen dobré zkušenosti. Asi mam štěstí. ;-)

Jak můžeš odevzdávat do muzea když muzeum tím, že si to od tebe přebírá a neudá tě, porušuje zákon. Tohle nechápu...už jsem to tady rozvíjel tuhle diskuzi, ale nikdy jsem nedostal jasnou odpověď.

Neodevzdávám do musea. Odevzdávám přímo mému patronujícímu archeologovi. ;-)

Marky - ok, jdu si to přečíst...

Takže pokud nemám patrona archeologa, nemohu odevzdat jelikož je to pro muzeum nelegální...

A to se to doma nerozpadne? V muzeu maj něco na konzervaci.

Marky - přečteno... Dobrá, zjevně máme na danou věc každý jiný názor. Tvůj ti nevyvracím, byť s ním nesouhlasím. Já to mám prostě jinak, a hodlám se toho držet. Tedy, dokud budou v muzeu moje nálezy chtít.
Gforce - odevzdával jsem zatím na tři místa, vždy archeo věci. Nesetkal jsem se se špatným přijetím.
Kdybych měl problém při odevzdávání jako ty, nevím, jak bych se zachoval... Opravdu nevím.
Tiene - ano, to se klidně může stát, že nález "není hoden" vystavování. Z různých důvodů, klidně to může být i tvé "nabourávání koncepce".... Nebo budou mít tolik depotů, že jednotlivý nález se prostě do vitrínky nevejde. Ale klidně se jim může i hodit, já to vidím 50/50 ;-)

Tak jak to popisuješ je nějaké divné. Podle mne jsi spíš trefil hnízdo blbů. Když jsem začínal, tak jsem nálezy do musea dával a s tímhle jsem se nesetkal. S policií jsem se setkal jen na poli, po ohlášení nálezu ostré munice z WW2. A jaká je legislativa ohledně hledání s detektory jsem jim musel povědět já. Jinak taky super jednání a všechno proběhlo v klidu.

Ten můj poslední koment byl pro G_force...ať v tom nedělám zmatek :-D :-D

No po tomto napadení ze strany NPU jsem si vážně přečetl ty zákony a z nich jasně vyplívá, že pokud přijdete do muzea a řeknete, že jste našel tohle a tohle při venčení psa, tak Vás pochválí a věci si vezmou. Pokud jim sdělíte, že jste to našli detektorem, tak si to nesmí přebrat. Myslím, že většina muzeí to neřeší, ale každé muzeum je vlastně firma (p o) a má svého jednatele a ten se prostě dopouští porušování zákona pokud vás neudá....to je holá realita našich zákonů. Ale pořád lepší než v SR...

Jinak taky jsem našel munici a taky volal policii a jeden z nich byl hledač. Policajti jsou v tomhle úplně v pohodě.

G-F: Potom asi zůstanu u mé první rady. Odevzdávej jinam! Přeju Ti, ať je tam někdo v pohodě. A radši se ho na to neptej. Ať nemá potřebu si dané věci nastudovat! ;-) :-D :-D

Kluci kdyz se bavíte o muzeích, byl sem se podivat ve Šlapanicích. Cekal sem obří vystavu minci a artefaktů... No ale byla tam pidi vystava hraček a panenek, jinak nic... Byl sem celkem zklamanej...

Tien je velkej filuta :-D a neřekne důvod :-D

Ikdyž vlastně řek...

Dneska předáno do muzea ale musí ho poslat do muzea v místě nálezu což je hradec kralove😊

Fajn ;-)

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru