Železná sekerka s tulejí

Ahoj všem,
před chvilkou se tu objevila jedna, tak já vložím druhou. Nejedná se o můj nález, ale tuto sekerku se mi podařilo získat k zaevidování v muzeu a se souhlasem nálezce ji zde mohu uveřejnit pro obohacení zde vytvářeného katalogu. I když jsem to již dnes jednou napsal, nevadí, opakování je matkou moudrosti. Doba železná se dělí na dvě období. Starší tzv. halštatská s označením Hc C a LT A 8. až 5. století BC. a mladší tzv. laténská LT B-LT D1 4. až konec 1. století BC, ale v některé literatuře se setkáme přímo s rokem 30 BC. Tyto železné sekery s uzavřenou tulejkou, bych já řadil do starší doby železné a na LP od sekce halštatské sekery. Krásně o tom hovoří depot nalezený ve Vráži, který obsahoval sekeru tvarově korespondující s nálezem od Lubina12 a tímto exemplářem, a dvě sekery s postranními křidélky. Celý depot je datován do 7. – 6. století. Dají se nalézt i v mladších depotech třeba v kolínském depotu datovaném do prvního století. Otázkou je zda by teda nestálo, u jejich datování, se opřít o jejich nejstarší výskyt. Shodný názor panoval u některých artefaktů, které by se přesunuly ze sekce novověku do navrhované sekce renesance. Udělat revizi v sekerách z doby železné by jistě netrvalo dlouho. Zařazení nechám na hlasování.

Zajímavý mezičlánek mezi sekerou s křidélky a uzavřenou tulejkou jsem poprvé viděl v muzeu v HK a tou je železná sekera s kruhovou tulejkou. A hned je na světě otázka, zda se tento tvar neodvodil od bronzové sekerky s tulejkou a ouškem a nebyl vyráběn z nové suroviny dříve než se k nám dostala plochá sekera s křidélky z Podunají.

Na a když tu je řeč o železných artefaktech víte jaký je nejstarší u nás datovaný železný artefakt? Tedy z území Československa je to malá železná rukojeť dýčky, nalezená v kultovní studni otomanské kultury v Gánovicích na severním Slovensku a datuje se do 15. století BC a přímo u nás v ČR je to depot bronzů ze Suchdola u Prahy, který obsahoval bronzový ingot se zatavenou železnou tyčkou datovaný do 12. století BC. Další bronzové depoty s obsahem železných artefaktů se objevují zhruba o sto padesát let později – například nález z Jenišovic obsahoval železný kroužek a depot v Maškovicích část železného řetízku.

S pozdravem Martin

Literatura a obrazová příloha:
Encyklopedie pravěkých pokladů v Čechách_Lubor Smejtek, Michal Lutovský, Jiří Militký

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Laténské sekery (2 názory), Halštatské sekery (1 názor) GATTO: Laténské sekery, Najduvse: Halštatské sekery, jatamitoda: Laténské sekery

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Železná sekerka s tulejí
Železná sekerka s tulejí
Železná sekerka s tulejí
Železná sekerka s tulejí
Železná sekerka s tulejí
Železná sekerka s tulejí
Železná sekerka s tulejí
Železná sekerka s tulejí

Okolnosti nálezu

Lokalita:Pardubický kraj
Hloubka nálezu:20 cm
17 hlasů
17 hlasů
zobrazeno:
1285x,
komentářů:
7,
nálezce:
quo_vadis quo_vadis
vyfotografováno:
3. dubna 2022,
vloženo:
3. dubna 2022

Komentáře

to už ale tu řešíme x let.Ještě kolega Chytrej už s touhle vizí přišel taky.Taky jsem se vždy klonil spíše k halštatu ale pravda bude spíše konec halštatu/raný latén takže oboje určení nebo zařazení bude vlastně správně.Nebo je možnost udělat jen v době železný sekery a basta.V té německé práci co mě poslal kolega tam tyhle řaděj už do laténu i tyhle uzavřený.Takže ono vlastně jsou to jen dohady nikdy nekončící

https://www.antike-tischkultur.de/keltenwerkzeugbeil.html

a taky to vůbec ani nemusí býti doba železná ale mladší některé ty kusy a to o dost mladší.

Moc hezká osvěta ;-)👍 sekerka je taky super.

Ta je pěkná,de gratulace ;-)

Vypadá trochu jako zub z bagru... ale ty tenkrát asi neměli... 😁😁😁
Peknej kousek, krásnej článek 👍😊

Ahoj Wlady, tak trochu bych souhlasil s tebou sloučit sekery z doby železné v jeden celek, ale když už tu to rozdělení je. Já jsem jen amatér co si o tom něco přečetl a vůbec nečekám, že by to někdo na můj popud překopával. Jak vidno nepovedlo se to ani někomu fundovanému. Zde vytvářený katalog je pro amatérské příznivce historie, kteří upřednostní přímé zařazení. Jistě sem chodí i spousta áček a ti, když se podívají je jim jejich počáteční výskyt znám a vědí kdy je daný tvar na ústupu či zaniká. Co se týče datování (počátečního výskytu), opíral bych se (kdybych byl odborník) výhradně o nálezy v Čechách v souborech s artefakty přímo zařazené do určitého období jako je ten z Vráž a přihlížení či pokus o datování podle sousedů bych odsunul úplně na druhou kolej, když mám nálezy doma s možností přímého datování. Další nálezy z nejbližšího okolí nejsou, tak to může být, jak píšeš i výrazně mladší. Souhlas.

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru