Zemědělskej bordel s historií

Téměř vždy když najdu napáječku tak si zanadávám(měla to bejt přezka,sekerka atd).Dneska mi navečer za tmy mi tahle ani nevadila.Něco k tomuto kousku-
Myšlenka mechanizovat nejtěžší práce při chovu hospodářských zvířat vznikla v obci Bezděkov u Přelouče, kde rolník František Chvojka zřídil ve svém chlévě, spolu se svým bratrem - kovářem, první dřevěnou plovákovou napáječku. Vzhledem k tomu, že se jim vyvinuté napájecí zařízení osvědčilo, požadovali okolní zemědělci jeho zavedení. Praktická výroba těchto napáječek začala v roce 1909.
V roce 1911 zakládá Fr. Chvojka v Přelouči firmu, která se zabývá výrobou a prodejem v této době již cementových napáječek. Od roku 1924 jsou vyráběny ventilové napáječky, nejdříve cementové, později kameninové a nakonec litinové. V roce 1936 dodává firma Chvojka již napáječky nejen do celé republiky, ale i na vývoz.
V roce 1948 dochází ke znárodnění a závod je začleněn do n.p. Sigma Hranice. V dalším vývoji závod několikrát měnil název (Kovoslužba, Ústřední sklad stájové mechanizace, Agrotechna, Zemědělská technologická zařízení, Ústřední podnik zemědělské techniky).
1.1.1969 byl závod rozhodnutím ministra těžkého strojírenství ustaven jako samostatný národní podnik Agra Přelouč.
Od té doby prošla firma složitým vývojem a v současné době zastává ve svém oboru významnou pozici, jak v České republice tak i na zahraničních trzích.
Zabývá se nejen tradičním sortimentem, tedy dodávkami technologických zařízení pro farmy skotu, prasat a drůbeže, ale i dalšími programy, například dodávkami posklizňových linek, výroben krmných směsí, porážkových linek, výrobou dopravníků, planetových převodovek a v poslední době též výrobou dílů pro automobilový průmysl.
Kromě vlastní produkce může nabídnout svým zákazníkům i špičkové výrobky několika známých zahraničních firem, které na českém trhu zastupuje.

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Napáječky a jejich části (3 názory) nastezce: Napáječky a jejich části, Najduvse: Napáječky a jejich části, : Napáječky a jejich části

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Zemědělskej bordel s historií
Zemědělskej bordel s historií
Zemědělskej bordel s historií
Zemědělskej bordel s historií
Zemědělskej bordel s historií
Zemědělskej bordel s historií
Zemědělskej bordel s historií
Zemědělskej bordel s historií

Okolnosti nálezu

Lokalita:Jihočeský kraj
Stav půdy:Vlhká
Hloubka nálezu:20 cm
Použitý detektor:Eq800.
6 hlasů
6 hlasů
zobrazeno:
1127x,
komentářů:
9,
nálezce:
jiva jiva Twitter
vyfotografováno:
18. listopadu 2020,
vloženo:
18. listopadu 2020

Komentáře

Jak byli někteří komunisté krátkozrací. Místo toho, aby nechali mistra Chvojku vyvíjet nová zařízení pro chov dobytka a krávy mohly radostně žít a radostně dojit, raději mu zatli tipec a firmu znárodnili.

Krásný jazyk k napáječce a zajímavé povídání. Dávám líbič.

Tak takovou jsem ještě nekop, jenom ty socky, pěkný kousek :-)

Myslím že komunisté nezabrzdili jenom pana Chvojku ale i spoustu jiných kapacit.Na druhou stranu když za nich člověk něco chtěl tak si to musel buď vyrobit nebo vyčekat(pokud to vůbec šlo).A tak vznikalo v garážích(v práci) spoustu zajímavých věcí.Jenom u nás po chalupě a ve stodole je spousta samodělů :-DDneska sice všechno je ale chci vidět jak to bude fungovat za 30-50 let.Já doteď u táty řežu palivový dříví na pile po dědovy z motorem z 38.Řezala i krov na barák před 40 roky.

Jmenuji se doktor Chvojka a v oboru zubních past jsem dvojka

;-)pěknej kousek z historií.mě potěšila Šternberská :-)

Trochu to odlehčím, Jiva by určitě měl radost z Protivínské napáječky ... :-D ;-) :-D

Gassidy-to jó :-Dtakhle musím za pár peněz kupovat deputát.Před chvílí došlo :,-(mám pět prázdnejch bas tak budu muset jet nakoupit.Lednice plná,mrazák taky,mlíka litry a ono musí dojít pivo o:-)To je jak když ti dojde benzín/nafta v autě.Naštěstí já už dneska do cíle dojel :-D

Pěkně udělaný post, díky 👍🏻 ...

Moc milý post. Díky ;-)

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru