Žeton?

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Účelové známky (3 názory) Spendlik: Účelové známky, kacak: Účelové známky, eurohotdog: Účelové známky

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Žeton?
Žeton?
Žeton?

Okolnosti nálezu

Lokalita:Ústecký kraj
Stav půdy:Vlhká
Hloubka nálezu:15 cm
Použitý detektor:Xp gmaxx 2
2 hlasy
2 hlasy
zobrazeno:
973x,
komentářů:
32,
nálezce:
neznámý
vyfotografováno:
29. prosince 2020,
vloženo:
29. prosince 2020

Komentáře

:-O

ŘKFÚ Protivín, matrika oddaných 1758-1772

toto příjmení tu bylo dosti záhy

Luxus....vzhledově jak pfennig z 20cátejch let 8-)👍

Ten odkaz slona je prosím proč? Já tam třeba Antonína Kronbergera nikde nenašel. Spis bych hledal tu jeho firmu, než ze se někdo tohoto jména oddal. Díky za objasnění.

Zajímavá věc... Přijde mi, že za prvním písmenem V je tečka. Tedy V.PROTIVINE. Kdyby to mělo znamenat V PROTIVÍNĚ, tak tam bude mezera, jako je mezi jménem a příjmením. Na mezeru v opisu v dolní části je dost místa... Takže, pokud je to tečka a ne nějaký nános, co znamená V. ???

Jeden Kronberger žije v Kladně, osm v Praze...O Protivínu ani zmínka. Takže nepříliš časté příjmení...

Tak si jich dáme 10 v Protivíně jako Švejk a bude nám dobře :-). Akorat za svoje, protože známky na protivinske pivo tu jsou v katalogu a vypadají jinak. Tohle by mohla byt ucelovka na maso? Třeba? Bohatého řezníka :-D

Omlouvám se, nebyl jsem tu. U známých jsem si dával dobré chlebíčky a něco šnapsu pro dobrou náladu.
Odkazem jsem toho moc nesledoval, jen to příjmení. Jinak v hnihách narození se dá pokračovat - jsou naskenovány v příslušné badatelně a tak se dopracovat až na požadovaného Antonína. :-)

To V. před PROTIVINE je opravdu zvláštní. Buď to razil němec von Protivine ( na E není ani háček a Protivín ponechal v českém 6. pádě a nepřekládal do němčiny)
a nebo ta tečka představuje volné pole, ale to pochybuju.

Když budeme vycházet z toho, že je celý text česky, tak tam ta tečka buď není - jen vada materiálu a nebo je to zkratka slova, které zatím naznáme.

To je dobrá otázka...strávil jsem s tím dnes nějaký čas ale bez valného úspěchu..
Známka (žeton) nevypadá nějak extra staře, ale svůj věk má. Je zajímavé, že Antonín má nad "í" čárku, zatímco "Protivín" diakritiku postrádá... Chtělo by zjistit, od kdy se píše Protivín s jednoduchým "V", na starších mapách má dvojité "W".
Číslovka 10 zřejmě odkazuje na nějaké množství. Ale nezdá se mi, že by hospodský dal někomu žeton na 10 piv, potažmo 10litrů piva. Skoro se mi zdá, že číslovka odkazuje na kusové množství.
Gůgl na otázku Antonín Kronberger nevyplivne nic konkrétního, žádná továrna ani větší výroba čehosi. Zkoušel jsem i varianty A. Kronberger i Ant. Kronberger, také žádný výsledek.
Takže musím přiznat prozatimní porážku, leda že přijde Terka a bude jasno...jako u Rugby..

Zítra a pozítří jdu na šichtu dvanáctku, v pátek mrknu do badatelny na knihu narozených a oddaných v Protivíně. Středočeský kraj je poměrně dobře roztříděný.
Domnívám se, že je žeton z roků 1918 - 1938, starší asi nebude.

Jo, tohle hledání mě baví stejně jako lítat venku s detíkem...
Takže bych měl malou zajímavost, možná to souvisí...
Takže tato citace...
...Na jubilejní krajinské výstavě v Písku 1912 (v oboru živnostensko - průmyslovém) získal stříbrnou medaili Kronberger Josef z Protivína...

Je na Teplicku nějaká obec, která se jmenuje Protivín?

Musím jít spát, ráno vstávám brzy.
Ještě musím zjistit v kterém archivu mají Protivín, Praha by to být nemusela.

No, v Americe je město jménem PROTIVIN...

Současnou kronikářkou města Protivín je Alena Lieblová. Pokračuje od roku 07 v ručně psané kronice. Ale nenašel jsem kontakt. Možná napsat mail na muprotivin s fotografií známky, kopií této diskuze a prosbou o vyřešení celé záhady :-D

ČR – SOA v Třeboni - Oblastní archiv v Třeboni by měl mít v evidenci i město Protivín.
Tak hurá jdeme hledat! :-)

Tady je na straně 114 zmíněn Karel Kronberger z Protivína...možná to má souvislost...
https://www.spsstavcb.cz/download2/235_236_cs_almanach_bez_reklam_nahledova_kvalita.pdf

prospektor Řekl bych, že tu spojitost bude. Jednalo se nejspíš o rozvětvenou rodinu židovského původu.
Oblastní archiv v Třeboni nebude mít asi digitalizované zápisy, no ještě pohledám.

Napsal jsem dotaz na Archiv v Třeboni, jak se dostanu na jejich digitalizované složky pro město Protivín.

Je divné, že se v současném Protivíně nevyskytuje žádný Kronberger. Dalo by se odvodit, že to mohli býti židé, a nepřežili válku, nebo to byli němci a byli odsunuti...

Čistě teoreticky si myslím, že Antonín Kronberger vlastnil, nebo měl pronajatý obchod - konzum a žeton byl zálohovým na obalový materiál, popřípadě sleva na příští nákup.

Jdu se projít do nedalekého lesa a k rybníku, potřebuju trochu na vzduch a vezmu si sebou svúj oblíbený foťák.

Hledání příběhů našich artefaktů je super, moc se těším na rozuzlení žetonu pana Antonína. :-)

Tak jsem si to namířil městským busem do Radčic a pochodil, spíše prolezl tamní žulové skály. Na všechny se dá vylézt a ani to není moc těžké. Pod jednou velkou jsem si taky zaplachtil, mezi boty se mi dostala tlustá větev a padl jsem jak zralá hruška, přímo kolenem na šutr pod listím. Bolí, ale žiju, horší by to bylo nahoře na skální věži.
Když už jsem byl skoro na cestě dole, tak jsem si vysloužil malou odměnu, mám z ní radost, je to můj oblíbený sběratelský artefakt. Přikládám mezi nálezy.

Čekám v pondělí na odpověď z archivu, co se týče žetonu. Třeba se dozvíme něco nového. :-)

Ok, já na to průběžně občas hodím okem... Kronberger jeden... :-O

Tak digitalizace knih Protivína přeci jen již byla!

Tady je odpověď z archivu:

Vážený pane,

matriční knihy FÚ Protivín, si můžete prohlédnout na tomto odkazu: https://digi.ceskearchivy.cz/Matriky-Rimskokatolicka-cirkev-P-Protivin

Některé knihy z tohoto období jsou ještě uložené na matričním úřadu v Protivíně.

Přeji hdoně badatelského štěstí.
S pozdravem a přáním krásného dne
podpis

Něco určitě nalezneme i v knihách pod katolickou církví. :-)

To bude prácička... :-O Doufám, že za to ten žeton stojí...

V roce 1915 je v Chytilově adresáři uveden:
Kronberger Jos. jako záměčník v Protivíně. Jiný Kronberger v Protivíně uveden v tomto adresáři není.
V roce 1928 v Mosseho adresáři již Josef jako záměčník (ani jinak) uveden není. Není tam ani žádný jiný Kronberger.
Mosse 1931 také žádného Kronbergera v Protivíně neuvádí. Mosse 1939 také ne (viz http://www.digitalniknihovna.cz/mzk/view/uuid:37466720-c176-11e4-b2e2-005056827e52?page=uuid:16865020-ee46-11e4-9c07-001018b5eb5c)

Osobně bych tipoval, že tedy známka vznikla spíše před rokem 1915, protože jinak by daná osoba v adresáři pravděpodobně byla (pokud takto nepodnikala jen nějakou krátkou dobu v jiných letech).

Dobrá práce, a zajímavý výsledek... Že je žeton z období R-U, je můj tip, zejména kvůli chybějící diakritice. To co jsem považoval za čárku nad " í " ve jménu Antonín, bude jen nějaký malý "bazmek" co jako čárka vypadá. V období první republiky by se zřejmě Protivín psal s diakritikou, i kdyby byl A.Kronberger německý žid.
Kronberger Josef zmíněný v roce 1915 bude zřejmě ten J.K., který byl oceněn na výstavě roku 1912. Obor by tomu napovídal.
Takže můžeme spekulovat o rodině, kde A.K. měl koloniál nebo jiný obchod, kde se dají užívat žetony. A jeho syn či synovec se stal zámečníkem. Tady bych viděl posun v hledání A.K. jedině v nahlédnutí do křestních a úmrtních listů na faře, nebo v kronice města, případně periodik té doby.
Mám několik periodik z 19.století a snad v každém je vyhlášená nějaká sbírka. Tu na chudé, tu na nemocné, tu na nějakou stavbu. Dárci jsou zmiňováni jménem a profesí.
Otázka je, kdo se toho pátrání ujme...

Zrovna nedávno vyšel v časopise Mince a Bankovky článek o chybách na účelových známkách. Tento typ chyb (chybějící diakritika, asi i ta tečka mezi V a PROTIVINE) budou spíše důsledek toho, že známka byla vyrobena v ražebně provozované německou menšinou (ktterá měla v českých zemích až téměř 3 mil obyvatel: https://cs.wikipedia.org/wiki/Sudet%C5%A1t%C3%AD_N%C4%9Bmci). To mohlo být zahraničí, ale nejspíše Sudety či tak podobně. Známí výrobci byli Fisher Rybáře u Karlových Varů, Rudolf Lässig (https://www.muzeumzatec.cz/3.-znamky-zatecke-razebny-rudolf-lassig.html) a jistě mnoho dalších.

Pomoci by mohl i pohled do živnostenského restříku někde v archivu, či lokální adresář z té doby, ale to já nemám k dispozici, to by musel udělat nějaký lokální patriot.

To je zajímavý poznatek o účelových známkách, díky...
Nedaří se mi najít na netu žádné tiskoviny z Protivína, které by byly z adekvátní doby. Asi by to opravdu chtělo někoho místního, kdo bude mít čas a chuť se tím zabývat...
Jednou jsem našel účelovou známku se vztahem k určité továrně. Získal jsem odkaz na kronikáře daného města a shodou náhod sběratele archiválií souvisejících s městem. Známku jsem mu předal a byl upřímně rád, což zase potěšilo mě... ;-)

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru