Známka SS s nejastnostmi

Dotaz na znalce WW2. Našel jsem na louce identifikační známku v dobrém stavu, ale co mne mate je, že není ražená, je ručně rytá, a rytí je jen na jedné straně. Dělalo se to? Kdy? Vždycky, nebo třeba až ke konci války? Nebo si někdo jenom hrál? Měl by někdo podrobnosti?

Jinak podle značení 18. dobrovolnická divize tankových granátníků SS „Horst Wessel“

Díky

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: SS (1 názor) Kolci: SS

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Známka SS s nejastnostmi
Známka SS s nejastnostmi
Známka SS s nejastnostmi

Okolnosti nálezu

Lokalita:Jihočeský kraj
Stav půdy:Vlhká
Hloubka nálezu:8 cm
Použitý detektor:Minelab Equinox 800
7 hlasů
7 hlasů
zobrazeno:
2122x,
komentářů:
15,
nálezce:
Kolci Kolci
vyfotografováno:
20. listopadu 2020,
vloženo:
20. listopadu 2020

Komentáře

Našel jsem už několik nouzovek.Dokonce tu máme s kolegou stejně vybouchanýho dobrovolníka z jednoho místa.Ale originalitu neposoudím.Jinak stává se to.Mám třeba i raženou známku úplně bez performace.
Navíc jsem slyšel že na jihu někdo zase vtipkuje s darovákama takže asi tak...ale jak píšu originál těžko soudit jestli by si toto dal německý nadčlověk a černokněžník nadřazený na krk :-D :-D

@kox - perforování tam naznačené je, ale není vylámané, přidal jsem fotku.Teda spíš než perforování to vypadá jak lajny naznačený podle pravítka. Je to celý nějaký divný :))

Tuman; věřím že v záhadě bude něco podobného.

Možná jsem to špatně napsal.ale mám origo ID i dopředu udělanou nouzovku ;-)

Takhle jsem našel v jednom lágru zbytek známky ORG. TOD, Ručně vydůlčikovaná, každopádně rozlámaná, zinková, ale origo. Pokud by chtěl někdo šidit, tak to jako správný občan PL spíš vyrazí raznicí ... ale jistotu dnes člověk nemá vůbec nikde....

Ke konci války celkem běžné, že si vojáci sami na “koleni” vyráběli známky - mohl být převelen, mohl jí ztratit, atd. Za ztrátu známky hrozily i postihy.
Btw. Podle mě se jedná o 18. protiletadlový oddíl zbraní SS. Tzn. Obsluha protiletadlových flak kanónů.

Jinak super nález! Gratuluji! :-)

@Hering - rozumím, díky za uklidnění. Dle wiki se "...hrstce vojáků podařilo probít až na západ a dosáhnout amerického zajetí.", což by lokalitou v JČ možná taky odpovídalo.

@2.U.F. - jasně no, je mi jasný, že to může být pravý, ale taky nemusí. Každopádně díky.

@Ojakub - díky za koment i gratulaci

Některý vojáci nezdrhali do němec ale vreceli se domu do sudet kde byli až do odsunu. To muže bejt muj případ ale nemusí ;-)

U nás je zdokumentovanej případ kterej je i na Streamu že voják wehrmachtu po válce narukoval do čsla.Jmenuje se to Voják dvou armád. ;-)

Ano u nás ve vsi stejný případ.

ss 18 protiletadlový oddíl

SS-Flak-Abteilung 18 (18. oddíl protiletadlové obrany SS). Spadal pod 18. dobrovolnickou divizi tankových granátníků SS „Horst Wessel“

Hering, můj děda mi vyprávěl,že byl s jedním takovým na vojně, sloužili jako dělostřelci zvláštní je, že to bylo až v letech 1955-57 a taky mi říkal, že ten voják nebyl na přísaze, snad proto, že už jednou přísahal jako voják Wehrmachtu. Kdyby mi to nevyprávěl děda, skoro bych tomu nevěřil.
Ještě mi vyprávěl, že mezi nima bylo spousty maďarů a v jak byly ty Maďarský události 1956 tak si pořád něco v hloučcích štěbetali. Velitelé se báli a spali s pistolema pod hlavou a dozorčí dostali rozkaz: jakmile by začali Maďaři v noci vycházet z cimer okamžitě střílet.

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru