A.SONNEK Hultschine

Tak jedna starší narovnaná a jakž takž čitelná trhačka. Jednu z Hlučína tu už mam a tak tahle je druha. Zajímavé je že v Hlučíně od jisté doby nebyl pivovar a tak se bude jednat asi o nějako stáčírnu v obchodě nebo hospodě. Nikoho z těchto oboru jsem z Hlučína nenašel. Ale o katalogu se určitě hodí hlavně z úvodů historie kdyby někdo někdy hledal třeba z jiných důvodu někoho takového a taky už je to druhy prodejce piva v Hlučíně kterého jsem našel ( tak jsem zvědavy kolík jich ještě najdu).
Par zajímavostí : Hlučín získal várečné právo ( právo vařit pivo) již při založení města.Město Hlučín bylo založeno v rovinatém terénu ve druhé polovině 13. století. Pivo se vyrábělo nejdříve v měšťanských domech a později v pivovaru, kterému majitelé pronajímali propinační právo za určitou sumu. Pivovar v Hlučíně byl založen roku 1526 a vařilo se zde až do roku 1904. Stával na ulici Pode zdí, v blízkosti Mírového náměstí. V roce 1904 se po téměř čtyřech stech letech přestalo pivo v Hlučíně vařit. Často bylo později využíváno plnění piva do lahví v malých soukromých stáčírnách. Obchodník nebo i hostinský v hospodě musel zakoupit malou plničku lahví a nechal si specializovanou firmou vyrobit určitý počet lahví (s ohledem na počet svých předpokládaných zákazníků). Lahve byly buď bez nápisu, tedy levnější, nebo s nápisem. Pak už si jen nechal z pivovaru přivézt sud piva a mohl chmelový mok prodávat v menších obalech. Někteří obchodníci se na prodej lahvového piva přímo specializovali.
A nalez se stejným příjmením :
Josef Sonnek narukoval v lednu 1945 k lidové domobraně (Volkssturm). V dubnu 1945 byl nasazen v oblasti Opavy (Troppau).Narozen: 19.10.1890, Kouty

Leo Josef Maria Sonnek narukoval v červenci 1943 k Říšské pracovní službě (RAD) do Saybusch/Oberschlesien (Horní Slezsko, dnes Žiwiec-Polsko). Službu pak vykonával také v Reigersfeld/Obeschlesien (dnes Bierawa-PL). K Wehrmachtu narukoval v dubnu 1944 do Oppeln/Oberschlesien (dnes Opole-PL). Sloužil u dělostřelectva (Artillerie). Po 4 měsíčním výcviku byl převelen na západní frontu do oblasti pohoří Eifel u Francie. V březnu 1945 byl s celou jednotkou přemístěn na východní frontu u Strehlen/Niederschlesien (Dolní Slezsko,dnes Strzelin-PL) a Breslau/Niederschlesien (dnes Wroclaw-PL). Koncem války padl do ruského zajetí. Po propuštění pobýval nějaký čas v Rakousku a domů se vrátil v prosinci 1946. Narozen: 20.03.1926, Kouty

Kategorie des Artefaktes

Identifizierte Kategorie:
Ansichten der Benutzer: Abreißstopfen (1 Meinung) haidrich: Abreißstopfen

Melden Sie sich an und helfen Sie, diesen Fund zu bestimmen.

Fotografie

A.SONNEK  Hultschine
A.SONNEK  Hultschine
A.SONNEK  Hultschine
A.SONNEK  Hultschine
A.SONNEK  Hultschine
A.SONNEK  Hultschine

Fundumstände

Lokalität:Moravskoslezský kraj
Bodenzustand:Trocken
Fundtiefe:5 cm
Verwendeter Detektor:Vanquish 440
2 Stimmen
2 Stimmen
angezeigt:
494x,
Kommentare:
1,
Finder:
haidrich haidrich
Fotografiert:
der 11. August 2021,
Eingefügt:
der 9. September 2021

Kommentare

hezká ;-)

Beitrag hinzufügen

Um einen Beitrag hinzuzufügen, müssen Sie sich anmelden. Wenn Sie noch kein Konto auf dieser Webseite haben, registrieren Sie sich.

↑ Zurück nach oben + Mehr sehen

Nach oben