AFRIKAKORPS

Na podzim loňského roku se mi povedlo kdesi v Sudetech narazit na pěknou lokalitu. Podmáčená louka s těžkou půdou sice není k nálezům přívětivá, ale právě proto se tam asi nikomu nechtělo Na ploše cca 8 x 8 metrů jsem našel docela dost válečných artefaktů. Asi někdo z nových osídlenců vyklízel věci po němcích, spálil to, protože všechny artefakty nesli stopy od ohně a odvez na pole.

Z tohohle kopu jsem měl opravdu radost, moc často se nenachází. Od podzima jsem jí měl naloženou v destilce, ty černý zažraný saze nešly skoro vůbec dolů. Pak jsem jí vysušil a zakonzerval červeným Revaxem.

O MEDAILI

Medaile za italsko-německé tažení v Africe byla vyznamenáním Italského království, které v roce 1942 během afrického tažení daroval ve dvou verzích Duce Benito Mussolini. Potřebné prohlášení podepsal velitel VII. armádního sboru na Korsice Giovanni Magli 8. ledna 1943.Autorem reliéfu medaile je Roberto De Marchis, jehož jméno je na originálech umístěno pod krokodýlem. Medaile byla udělována všem složkám německému sboru, tedy i ženám, které sloužily jako zdravotní sestry, pracovnice logistiky a štábu sboru. Právo nosit ji, stejně jako všechna královská italská vyznamenání, bylo zrušeno výnosem OKW ze dne 29. března 1944 (AHM 1944, 8. vyd., s. 107, č. 176) z důvodu vyhlášení války Německé říši Itálií dne 13. října 1943.

Stříbrná nebo bronzová medaile o průměru 31 mm zobrazuje na lícové straně uprostřed vztyčený triumfální oblouk Arco dei Fileni z Bregy, který byl zničen libyjskou vládou v roce 1970. Vpravo je hákový kříž a vlevo od triumfálního oblouku liktorské svazky fasces. Pod obloukem se nachází savojský uzel, což je oblíbený italský symbol, který se mimo jiné nachází také ve znaku 4. stíhací eskadry italského letectva a dočasně i v logu automobilové značky Alfa Romeo. Na medaili však symbolizuje soudržnost osy Berlín-Řím. Symbolika je obklopena nápisem: IITALIENISCH DEUTSCHER FELDZUG IN AFRIKA (vpravo) a CAMPAGNA ITALO-TEDESCA V AFRICE (vlevo), s naprosto stejným textem v italštině. Každý z nich je oddělen vavřínovými listy (nahoře) a dubovými listy (dole). Stříbrné medaile se stále častěji objevují v pozůstalostech po příslušnících letectva.
Na klopě je zobrazena dvojice vojáků v antickém latinském kostýmu s náprsním pancířem, chrániči holení a chrániči ramen, které připomínají zbroj římského legionáře. Na hlavě mají 2 různé přilby, vlevo německá, vpravo italská. Osoba vlevo je tedy německý voják wehrmachtu a osoba vpravo je příslušník italských ozbrojených sil. Společně bojují na tlapách rozzuřeného krokodýla, který symbolizuje britskou armádu.

Medaile se nosí na levé horní straně hrudi vyznamenaného na 24 mm široké stuze, jejíž barvy představují stejným dílem německou národní barvu černo-bílo-červenou a italskou zeleno-bílo-červenou (v opačném pořadí). Červený svislý středový pruh se používá jako konec a začátek obou vlajek. Přestože stuha byla jednotná (zelená-bílá-červená-bílá-černá), italští příslušníci ozbrojených sil ji nosili od zelené, zatímco Němci od černé. Stužková spona, která se k němu udělovala, měla stejnou barvu.
ZDROJE
https://www.valka.cz/Italsko-nemecka-medaile-Za-africke-tazeni-t15732
https://www.ehrenzeichen-orden.de/zweiter-weltkrieg/italienisch-deutsche-feldzugsmedaille.html
https://de.wikipedia.org/wiki/Medaille_f%C3%BCr_den_italienisch-deutschen_Feldzug_in_Afrika

Kategorie des Artefaktes

Identifizierte Kategorie:
Ansichten der Benutzer: Italienisch-Deutscher Feldzug in Afrika (1 Meinung) SEREPES: Italienisch-Deutscher Feldzug in Afrika

Melden Sie sich an und helfen Sie, diesen Fund zu bestimmen.

Fotografie

AFRIKAKORPS
AFRIKAKORPS
AFRIKAKORPS
AFRIKAKORPS
AFRIKAKORPS
AFRIKAKORPS
AFRIKAKORPS
AFRIKAKORPS

Fundumstände

Bodenzustand:Nass
Fundtiefe:10 cm
20 Stimmen
20 Stimmen
angezeigt:
1402x,
Kommentare:
9,
Finder:
SEREPES SEREPES
Fotografiert:
der 24. Oktober 2021,
Eingefügt:
der 29. Januar 2022

Kommentare

Pěkný metálek ✌️👍

Povedený kousek :-)

Celé je to pěkné :-)

Tak to je fakt pěkné

Parádní, společnými silami tahají krokouše z rybníka 😄👍

Pěkný nález ;-)

Srdce válkařovo zaplesá, pěkný nález.


..jj pecka👍😉

s proč má nula stejnej nick,jako tvrdík?bože oni se snad prcaj?🤔🤔🤔🤔

Beitrag hinzufügen

Um einen Beitrag hinzuzufügen, müssen Sie sich anmelden. Wenn Sie noch kein Konto auf dieser Webseite haben, registrieren Sie sich.

↑ Zurück nach oben + Mehr sehen

Nach oben