Brokovnice

Moje první tohoto druhu.

Kategorie des Artefaktes

Identifizierte Kategorie:
Ansichten der Benutzer: Lefaucheux (3 Meinungen) petroff: Lefaucheux, KNAKER: Lefaucheux, RadekRy: Lefaucheux

Melden Sie sich an und helfen Sie, diesen Fund zu bestimmen.

Fotografie

Brokovnice
Brokovnice
Brokovnice

Fundumstände

Lokalität:Liberecký kraj
Bodenzustand:Feucht
Fundtiefe:8 cm
Verwendeter Detektor:Minelab equinox 600
1 Stimme
1 Stimme
angezeigt:
1079x,
Kommentare:
27,
Finder:
Maoboo Maoboo
Fotografiert:
der 2. April 2021,
Eingefügt:
der 3. April 2021

Kommentare

Proč sem dáváš všechno a ještě neočištěný?

Všechno?

Ano, proč by jsi sem dával brokovnici?

Kdybych sem měl dávat všechno, budu to vkládat roky. A čištění? Něco se mi líbí víc s trochou "špíny", něco se mi líbí víc, když to vytáhnu ze země, jen tak otřené prsty. Viz můj 5/10 1885, po dvou dnech v destilce úplná mrtvola.

Ale proč sem dáváš brokovnici kterých normálně najdeš tak 20 za hledáčku?

Tak nevím ale tuhle jsem ještě nekopl ani jednu oproti tomu těch nových moderních hafo. Nevím kolík jsi těchto našel ty ale asi častěji kopnu arzen bronzový knoflík - krejcar-různé křížky a svátostky atd. takže co tu vlastně budeme dávat ? Jen archeo ? hmmm tak to tady zůstane jen par jedinců :-(

První nalezená, Jakube, pokud ti to vadí, tvůj problém. Chodím 200x za rok a tuhle sem kopnul po 4 letech. Moderních mám v kbelíku cca 500. Pokud máš lokalitu, kde takových s bočním zápalem najdu 20 za hledáčku, velmi rád tam pojedu. Bratrovi to udělá radost. Tahle totiž skončí u něho ve sbírce.

Úplně to chápu tuhle bych taky bral do sbírky , zatím mam jen patronu do koltu s bočním zápalem a to ještě jenom půlku patrony ;-)

Jo jo, Lefošáky se tak často nekopnou a nebo jsou sežraný jak papír.

Kucí kolik tech lefošáku chcete? Muzu vam je poslat, uz je ani nesbiram...😊

Já už je taky ani nesbírám. Stačí jít na nějakou proslulou mysliveckou lokaci

Chlapi tak to vám skoro zázračně padaj. Já jich za ty roky kopnul dohromady tak kolem dvaceti (normálních brokospodků několik věrtelů) a většinu sežranejch na prachsračku.

Co je proslulá myslivecká lokalita? V Krkonoších se střílelo na všechno, co se hýbe (od pašeráků po zajíce) a žádná. Tuhle mám od Lomnice. Jak píše lumberjack asi zázrak pro vás. Nebo spíš rozmařilý lovci u Vás, tady to asi sbírali a prebijeli.

A to byla Maoboo u Lomnice obora jak hrom a
u vás vedle Turnova měli Aehrenthalové taky ohromnou oboru a stříleli tam jak za nároďák. Hodně hledám kolem Kacanov a lefošáky mi ani tam nepadají. Neříkám, že je to vzácnost, ale aby jich člověk nacházel kýble to bych se divil.

Já ji sem tam kopnu a taky potěší ;-)

Dokud nevidím fotku tak tomu moc nevěřím ;-) Taky mohu napsat že mam obyvák vytapetovaný eurovkama ....možná že do brokovek lepí párátka a pak tomu říkají lefošák :-D :-D

Sem tam kopnout když máš štěstí to jo to beru ale dvacet za hledačku a ne jednou ? no nezlobte se na mně ale to je blbost 8-)

haidrich,nevím komu směřoval tvůj komentář.Já je nacházím sem tam v lesích kde vládli Lichtejnštejnové a sem tam je v dobrém stavu lebo je tu dost písčitá půda.Ale za hledačku tak 1 za 3hod. ;-)

Na tebe ne ty jsi tady neházel ramena že najdeš za hledačku 20kusu a víc ;-) Proto jsem psal že věřím že se daji najit ale nejsou až tak běžné aby se tady par hezkých a zachovalých nemohlo vložit.
Vždyť ten co se ozval tady vkládal i nové ptačí kroužky a tady brble když někdo vloží brokovku která muže byt třeba i 100let stara .......by mně zajímalo od kdy se vlastně začaly používat (zatím jsem zjistil že se používaly už v roce 1835).

A jo tak jsem se trefil 1835 :-D :-D :-D
První opravdu jednotný náboj vyrobil roku 1812 švýcarský puškař působící ve Francii Jean Samuel Pauly s nábojnicí soustruženou z mosazi. Další Francouz, Casimir Lefaucheux, pak v roce 1835 přihlásil patent na náboj s kolíčkovou zápalkou a do třetice Francouz Louis Flobert roku 1849 získal patent na náboje s okrajovým zápalem, které se vyrábějí dodnes. Náboje s okrajovým zápalem mají ale omezené možnosti a tak vývoj směřoval k nábojům se středovým zápalem. Systémů středového zápalu bylo více (Perrin, Benet, Schneider atd.) v současné době se používá hlavně zápalka Boxer a Berdan.

Ach jo, jak často najdeš ptaci kroužek a jak často brokovku? Kámen je taky miliony let starej a vložíme sem každý co najdeme? To je zase logika.

ach jo no obyčejnou brokovků a novější kroužek dost často zvlášť odborník co kopné těchto méně časté brokovky i 20 za hledačku (mimochodem tomu uvěří málokdo) musí kroužky nosit domu v pytlech ;-) a kamen máš pravdu každý se sem nevloží ale zajímavý popřípadě zkamenělinu tu vložíš a proč ne ? Jde o to že pokud vkládám kroužky ( a já ti to neberu je to víceméně taky zajímavé) tak potom nerýpu do někoho kdo vloží brokovku s bočním zápalem která je určitě o dost starší než kroužek. Jediné co zde můžeš vytknout je to že tam nejsou rozměry ale jinak vůbec nic (očištěna je a dokonce z obou stran a že se neleskne hmmm to asi proto že byla v zemi ).

Konec diskuze nehodlám se hadat ;-)

Tak tak taky mně to nebaví nemluvě že je to hádka o ničem ;-) Sto lidi sto názoru a jasně že sto míst na různé nálezy ;-) Ať se daří

Taky ať se daří.

Wau, asi si budu muset žádat o povolení nebo vkládat. Jinak, rozměr ani měřítko u tohoto nálezu být nemusí, ono to číslo 16 a výrobce je dostatečně vypovídající. Jinak haidrich, děkuji za doplnění informací. Jakub, když nechceš diskutovat, proč reaguješ? A na okraj, dneska sem kopnul cibule, pěkně opotřebované zemědělskou činností, nyní sem na pochybách, jestli se můžu pochlubit - o hlášky typu, proč sem vkladas šrot a ještě špatně očištěný opravdu nestojím.

A už to začíná.

Beitrag hinzufügen

Um einen Beitrag hinzuzufügen, müssen Sie sich anmelden. Wenn Sie noch kein Konto auf dieser Webseite haben, registrieren Sie sich.

↑ Zurück nach oben + Mehr sehen

Nach oben