Čepelka ze srpu

Zdravím,
když jsem vkládal první příspěvek o bronzovém srpu, vzpomněl jsem si na kamaráda botanika a zahrádkáře jak mi před x lety ukazoval silicit glacigenních sedimentů, který nalezl při sázení stromku na své zahradě. Poprosil jsem ho o zapůjčení a svolení jej zde prezentovat, jednak z důvodu nevšedního nálezu, ale hlavně, že on samotný byl součástí dávných nástrojů, které postupem času ony bronzové srpy nahradily.

To že byl, součástí srpu nám prozrazuje zrcadlově křemičitý povlak jedné ze stran u špičky čepelky. Ten vzniká působením šťáv ze stébel obilí, které jím bylo odřezáváno. Zbylá část byla zasazena v násadě, která mohla být dřevěná kostěná či z paroží. Spodní strana tento povlak nemá a to nejspíše, že se čepelky překrývaly, nebo že byla přimáznuta smolou, kterou se čepelky upevňovaly. U prvních srpů se čepelky skládaly tak, aby vytvářely zuby. Postupem času se rovnaly do roviny. Mimo Evropu byly objeveny srpy, které měly čepelky z ostře vypálené keramiky.

Pokus o datování. Nejbližším pravěkým nálezem od místa nálezu čepelky je v téže vesnici kamenná sekera, která je datována do mladého neolitu (lengyelské kultury 4400 – 4300 BC ) – eneolitu. Možná spolu souvisí, možná ne. Třeba sem byl některý z nálezů přivezen se zeminou. Tak či tak je tato čepelka pro mě nejstarším artefaktem, jenž jsem držel v ruce in natura.

Srpy jdou ruku v ruce s domestikací obilí. Jejím domovem je oblast Levantské země zvané též úrodný půlměsíc. Podle radiokarbonových dat z nálezů s různými druhy obilí trval vývoj asi tisíc let v období 9000 – 8000 BC (Solecki 1964, Hole 1966 …) Botanik Jiří Sádlo se ve své přednášce zmiňuje o počáteční fázi domestikace obilí v období 7000 BC. Odkaz na ni je přiložen níže. Obilí je věnována první půlhodina, poté následuje domestikace zvířat a žen.

S pozdravem Martin

PS.: Dočetl jsem se, že v objeveném hrobě v Praze Bubenči datovaným právě do lengyelské kultury se nalezly nejstarší měděné artefakty v ČR. Neví prosím někdo, co tam bylo?

Literatura a obrazová příloha:

Dějiny hmotné kultury_Josef Petráň a kolektiv
Pravěké dějiny Čech_Radomír Pleiner, Alena Rybová 1978
Dějiny zemědělství v Čechách a na Moravě_Magdaléna Beranová a Antonín Kubačák
Archeologické nálezy a minulost Skutečska_Jan Frolík

https://www.youtube.com/watch?v=PC6zLcx5GFo
https://cs.wikipedia.org/wiki/Levanta
https://www.esbirky.cz/

Kategorie des Artefaktes

Identifizierte Kategorie:
Ansichten der Benutzer: Steinzeit - Neolithikum und Eneolithikum (4 Meinungen)
quo_vadis: Steinzeit - Neolithikum und Eneolithikum, Wladyslav: Steinzeit - Neolithikum und Eneolithikum, Singer: Steinzeit - Neolithikum und Eneolithikum, KNAKER: Steinzeit - Neolithikum und Eneolithikum, Stimme des Admins (?)

Melden Sie sich an und helfen Sie, diesen Fund zu bestimmen.

Fotografie

Čepelka ze srpu
Čepelka ze srpu
Čepelka ze srpu
Čepelka ze srpu
Čepelka ze srpu
Čepelka ze srpu
Čepelka ze srpu
Čepelka ze srpu
Čepelka ze srpu
Čepelka ze srpu
Čepelka ze srpu
Čepelka ze srpu
Čepelka ze srpu
Čepelka ze srpu

Fundumstände

Lokalität:Pardubický kraj
16 Stimmen
16 Stimmen
angezeigt:
774x,
Kommentare:
8,
Finder:
quo_vadis quo_vadis
Fotografiert:
der 24. Juli 2021,
Eingefügt:
der 31. Juli 2021

Kommentare

Krásnej kousek 👍😄 krásně zpracováno 👍😃

Moc pěkný. :-) :-) :-)

Parádní artefakt, skvělé počtení :-)

Krásné čtení, nádherný kousek historie 👍🏻

Moc pěkné.

Krásné, děkuji. Fotky i počtení prostě parádní, nález samotný - skvělý kousek dějin :-)

Ahoj, přihodil jsem fotku repliky neolitického srpu z výstavy v muzeu v HK kterou jsem navštívil. Všem doporučuji, uvidíte i nejstarší neolitickou keramiku v Evropě, a jiné hodně staré artefakty, zajiímavé čtení a mapy, třeba co vše přinesl a jak se šířil ,,neolitický balíček‘‘ z onoho úrodného půlměsíce.

https://muzeumhk.cz/program/vystavy/1289-menici-se-svet-vystava-sezony.html

;-)

Beitrag hinzufügen

Um einen Beitrag hinzuzufügen, müssen Sie sich anmelden. Wenn Sie noch kein Konto auf dieser Webseite haben, registrieren Sie sich.

↑ Zurück nach oben + Mehr sehen

Nach oben