Československá obec střelecká

Odznak výška 30mm, šířka 15 mm, tl.1mm, materiál bronz. Stylisticky z mého pohledu mimořádně povedený. Pouze umyt, posléze bude dočištěn v olivě. Na Lovci zřejmě teprve druhý kus, samozřejmě lepší :-)
Pro zájemce info z internetu:

Roku 1895 byla v Praze na Žižkově založena střelecká jednota zásluhou propagátora střelectví Antonína Svobody.

V samostatném státě po roce 1918 obnovila svou činnost již pod novým názvem Československá obec střelecká. V roce 1919 došlo ke spojení s jinou tehdy také již existující organizací, s Českým střeleckým svazem. Roku 1920 se Československá republika stala členem mezinárodní střelecké unie UIT, prostřednictvím členství České obce sokolské. Podle rozhodnutí vládních orgánů totiž právě Sokol převzal zastupování republiky v mezinárodních sportovních federacích. V roce 1920 byli rovněž vysláni střelci na olympiádu do Antverp, ale nedosáhli žádného výraznějšího úspěchu. Výsledky našich střelců, ať puškařů, nebo pistolářů, nesnesly tehdy srovnání se světovou extratřídou.

V roce 1925 došlo v Československé obci střelecké k politickému rozkolu a pod patronací agrární strany vznikl Československý národní svaz střelecký. Jeho základními jednotkami byly Národní střelecké jednoty. Program obou organizací byl ovšem prakticky shodný, zaměřený především na brannou výchovu. Ve třicátých letech se střelecký výcvik mládeže prováděl vzduchovou puškou. V České Zbrojovce byla zkonstruována a vyráběna na svou dobu výborná výcviková vzduchovka ČZ vzor 35, s pažbou shodnou jako vojenská puška.

Střelci samostatné ČSR získali v neoficiálním bodování národů na OH první bod v roce 1924, když družstvo ve složení M. Hlaváč, M. Sucharda, R. Jelen, J. Hossa se na hrách v Paříži umístilo na šestém místě v disciplíně dvojstřel na běžícího jelena. V brokové střelbě, kde byla situace výkonnostně o něco lepší, dominovali především členové mysliveckých společností, zatímco v běžícím terči, kde se střílelo puškou na 100m na figuru jelena, se prosazovali výhradně příslušníci armády, nejlépe obeznámení se střelbou z armádní pušky.

Kategorie des Artefaktes

Identifizierte Kategorie:
Ansichten der Benutzer: Schießsportvereine (2 Meinungen) Karamelka: Schießsportvereine, Boban007: Schießsportvereine

Melden Sie sich an und helfen Sie, diesen Fund zu bestimmen.

Fotografie

Československá obec střelecká
Československá obec střelecká
Československá obec střelecká
2 Stimmen
2 Stimmen
angezeigt:
1098x,
Kommentare:
3,
Finder:
Karamelka Karamelka
Fotografiert:
der 8. April 2021,
Eingefügt:
der 8. April 2021

Kommentare

Kvalita👍 :-)

pěkný přispěvek i nález.

Hezká prezentace i odznak :-)

Beitrag hinzufügen

Um einen Beitrag hinzuzufügen, müssen Sie sich anmelden. Wenn Sie noch kein Konto auf dieser Webseite haben, registrieren Sie sich.

↑ Zurück nach oben + Mehr sehen

Nach oben