Další zničená věc-jen obrousit a napustit. -:D

32 cm dlouhá a hned proudem zničená :-(

Kategorie des Artefaktes

Identifizierte Kategorie:
Ansichten der Benutzer: Messer (3 Meinungen)
Kapsa: Messer, 123Martin: Messer, suk58: Messer, Stimme des Admins (?)

Melden Sie sich an und helfen Sie, diesen Fund zu bestimmen.

Fotografie

Další zničená věc-jen obrousit a napustit. -:D
Další zničená věc-jen obrousit a napustit. -:D
3 Stimmen
3 Stimmen
angezeigt:
1328x,
Kommentare:
16,
Finder:
spongebob1 spongebob1
Fotografiert:
der 15. März 2019,
Eingefügt:
der 15. März 2019

Kommentare

bud elektrolýza , nebo ji našel v potoku ;-)

Jinak je to tesák-pro ty 3 hlasující " ekšperty" :-D :-D

No tak se stačí jen juknout na rozložení otvorů na nýtky-ten u přechodu čepele na řap je na záštitnej trn.Tloušťka hřbetu je 0,9cm.

Ono je to opravdu těžký. Kdysi jsem viděl regulérně rezavý středověký železa a pod nimi cedulka že muzeum děkuje panu XY z firmy Z za zrestaurování předmětů. Nelenil jsem a do firmy Z zavolal a vzal mi to pan XY. Dvouhodinového telefonát mě doslova uzemnil. Pan nalezenou věc dá do destilky a změři pH výluhu. A podle toho použije přípravky na stabilizaci koroze. Po poměrně jednoduchém procesu dalšími přípravky materiál uzavře a je hotovo. Věc zůstane rezavá ale dál to nic nedělá. Vypadá to naprosto úžasné. Pan mi řekl, že je schopen přípravky vyráběné jeho firmou prakticky na nálezech odprezentovat. Je to týdenní intenzivni záležitost. Jen jsem nedal dohromady pár bláznů jako jsem já a sám padesát tisíc nedám. Kdybych pohledal tak kontakt najdu.

Nehádám se, nejsem konzervátor , z diskuze se poučím, pro mně jsou přínosné ty odkazy a i některé názory k věci. ;-)

Asi jako 123Martin či kox - pokud to člověk nemá v ruce a nejsou uvedeny ani rozměry, ani síla materiálu, tak to podle obrysu prostě fakt vypadá, jako běžná, nepříliš stará kudla na chleba.

Mě to také přijde jako nůž na chléb který ztratil houbař :-D

samson, proč? Když se spletu, zkušenější mě přehlasují a já se aspoň dozvím něco nového. Úplně na 100% jistý si asi není nikdo, obzvlášť, když není dostatek vstupních informací. :-)

Dost "dobrej" odkaz spolu se sofistikovanejma komentářema- to je fakt extra level domácího konzervátorství.
Jen marmeláda,syrovátka,zubní pasta nebo Hammerite tam dost chybí.:-(
:-D :-D

Kapsa ty klidně určuješ i bronzáckou šipku do středověku.To je tak super,ať se nadále daří. o:-) :-D

nákresy sedi

https://www.google.cz/search?q=st%C5%99edov%C4%9Bky+tes%C3%A1k&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiosq2q6oThAhXPxYUKHfTkAQsQ_AUIDigB&biw=914&bih=451#imgrc=_T3nDe1jIQ_XXM:

Zaujímavá besiedka . Tá syrovátka (srvátka či savó) sa dává na to Ferrum želiezitum syrova alebo ohriatá?

Pár slov k diskusi o konzervaci železných nálezů :
Zatímco Cu + její slitiny, Pb mají tu dobrou vlastnost, že na povrchu zoxidují a tato vrstva je chrání před další korozí, železo ( Fe) je mimořádně choulostivé na kyselé prostředí ( pH nižší než 7), koroze ve vlhkém prostředí postupuje stále více do hloubky.V atmosféře je přítomna vodní pára a CO2, což může vytvářet kyselinu uhličitou a podpořit korozi již ošetřených nálezů. Navíc korozní zplodiny ( rez) na nálezu mají kyselou reakci, čili koroze dále postupuje.Elektrolýzou kyselou rez odstraníme a po další konzervaci nález uchováme.Stejný výsledek má i koxem uvedená metoda odrezení kyselinou ( používá se HCl nebo horká H3PO....80 st.C), potom je nutná důkladná pasivace (neutralizace zbytků kyseliny v roztoku sody nebo hydroxidu). U obou metod je třeba počítat s určitým úbytkem materiálu, který byl jenom lehce napadený korozí. Metoda, kterou popisuje Waffen je určitě nejšetrnější,ovšem zachovalou rez je nutné zbavit kyselosti. U nálezů lze ( vzhledem ke stáří pobytu v kyselé půdě) předpokládat i hlubokou (mezikrystalickou) korozi - to jsou ty důlky po lýze - což může být v domácích poměrech problém a nikdy nebude záruka dokonalého ošetření.
Jinak nález také považuji spíš za nůž na chleba než lovecký tesák.

Oprava - H3PO4

Před nejakymi roky vyšla kniha o restaurovani kovových předmětů. Napsali to sami restaurátoři a jen pro sebe. V prodeji nikdy nebyla. Knihu nebylo možné sehnat ale součástí tě knihy bylo i CD kde bylo vše v elektronické podobě. Tak jsem si to cd presmahnul a je to hodně zajímavý čtení. Myslím, že nic lepšího u nás nikdy nevyšlo.
Spongebob1 pošli mě odkaz na tu moudrou diskusi na dw. Nemůžu to najít. Rád bych si to užil v originále.
Collalto1 parádně napsaný. Tady i všude jinde je spousta návodu ale myslím si, že by to chtělo vytvořit buď solidní článek nebo založit fórum. Na železa přechází hodně hledačů a byla by škoda aby neznalostí nálezce přišla železná krása vniveč.

Beitrag hinzufügen

Um einen Beitrag hinzuzufügen, müssen Sie sich anmelden. Wenn Sie noch kein Konto auf dieser Webseite haben, registrieren Sie sich.

↑ Zurück nach oben + Mehr sehen

Nach oben