EFko, jako Fantomas

Fantomas zdraví bandu hledačskou ;-)
Knofl průměr 22mm.

Kategorie des Artefaktes

Identifizierte Kategorie:
Ansichten der Benutzer: Knöpfe mit Zahlen und Buchstaben 1830-1860 (6 Meinungen), Mit Buchstaben B,F,G,Z (1 Meinung) Karinn: Knöpfe mit Zahlen und Buchstaben 1830-1860, suk58: Knöpfe mit Zahlen und Buchstaben 1830-1860, nastezce: Mit Buchstaben B,F,G,Z, Tom78: Knöpfe mit Zahlen und Buchstaben 1830-1860, Harryll: Knöpfe mit Zahlen und Buchstaben 1830-1860, Makoves: Knöpfe mit Zahlen und Buchstaben 1830-1860, GATTO: Knöpfe mit Zahlen und Buchstaben 1830-1860

Melden Sie sich an und helfen Sie, diesen Fund zu bestimmen.

Fotografie

EFko, jako Fantomas
EFko, jako Fantomas
EFko, jako Fantomas
EFko, jako Fantomas
EFko, jako Fantomas
EFko, jako Fantomas
EFko, jako Fantomas
EFko, jako Fantomas

Fundumstände

Lokalität:Středočeský kraj
Bodenzustand:Feucht
Fundtiefe:15 cm
Verwendeter Detektor:Equinox, MI-4
5 Stimmen
5 Stimmen
angezeigt:
707x,
Kommentare:
13,
Finder:
petroff petroff
Fotografiert:
der 31. August 2022,
Eingefügt:
der 1. September 2022

Kommentare

Super ;-)

Delostrelec Rakuskeho cisarstva v rokoch cca 1836 - 1854. F = Feuerwerker / raketometne oddiely (nie hasici). F sa u hasicov zacalo vyuzivat az niekedy po roku 1850.

Pěkný exemplář 💪👍

Fusilier :-)

JohnDeere - špatně. Fusilier/fyzilír je označení pro běžného pěšáka. Kdyby se to mělo přeložit do češtiny (jako že se tento termín nepřekládá) tak jako střelec. Většina pěchoty byli fyzilíři, podstatně méně bylo vyčleněných granátníků. Nic jako dělostřelec-fyzilír neexistuje. V tom přehledu knoflíků je napsaná blbost.

Vycházím z toho přehledu, osobně nevím.... Ale ten knoflík mám taky....Máš k tomu nějaké podklady? , tohle mne zajímá, díky :-)

Ahoj, já jsem si kdysi uložil tohle:

Pevnosti, forty, dělostřelecké útvary a jednotky od sedmileté války, přes Marii Therezii, Franz Josefa I. ale i za Československa. Knoflíky s rozpisem: Knoflíky s písmeny B, G, Z, F
dělostřelecké knoflíky s písmeny: B – Bombardier Corps (bombardérský sbor polního dělostřelectva),
G – Garnison Artillerie District (Garnizonní - posádkové dělostřelectvo,
Z – Zeugamt (Artilleie Feld) (Polní dělostřelecký úřad)
F – Füsilier Regiment (dělostřelecký fizilierský pluk – pěchotní mužstvo určené k obsluze děl)
Garnisonní čili posádkové jednotky byly vytvářeny již za třicetileté války. Tyto pěší formace přednostně zajišťovaly obranu pevností a posádkových center, ale již tehdy byly některé z nich použity i pro polní službu. Většinou byly zřizovány v síle setniny.1) Stálé garnisonní setniny byly stavěny v l. 1675-1748.2) Od r. 1756 byly k těmto službám určeny třetí prapory pěších pluků,3) pro něž byl až do r. 1769 užíván název garnisonní prapor (Garnisons-Bataillon).4) V l. 1760-1763 vedle nich existoval Rakouský garnisonní pluk (Österreichisches Garnisons-Regiment) v síle dvou praporů, konající posádkové služby v oblastech Dolních a Horních Rakous (Nieder- und Ober-Österreich).

Stabilní garnisonní pluky pocházejí až z období po sedmileté válce. Byly sestavovány vesměs z tzv. poloinvalidů (Halbinvaliden), tj. vojáků starších či pro zranění již neschopných řadové služby, výjimečně z úplných invalidů (Invaliden), tedy vojáků již služby neschopných, kteří byli umísťováni v některé z vojenských invalidoven. Za války tyto pluky neměly tvořit součást polních armád, ale vykonávat pouze posádkovou či pevnostní službu jako v míru. Organizační struktura garnisonního pluku neodpovídala pluku řadovému,5) neboť garnisonní se všeobecně skládal pouze ze 3 praporů.

A pardon, neotevřel jsem si odkaz od JohnDeeere. to je to samé...

Tak beru částečně zpět. Za během sedmileté války existoval v rámci dělostřelectva regiment fyzilírů, který byl ale docela záhy zrušený. Pak ho na na konci století na chvíli zase obnovili a zase zrušili. Až v průběhu napolenských válek byla zřízena obdoba nazvaná Handlanger-Corps. Byl to pomocný personál bez kvalifikace přidělovaný k jednotlivým dělostřeleckým rotám. Označení regiment byla jen administrativní nezbytnost. Knoflíky s písmenem F se ve výstrojním katalogu poprvé objevují v přehledu z roku 1823 což zhruba koresponduje se vznikem raketových oddílů - Feuerwerk-Corps. Přičemž označení knoflíků písmeny G,B,Z je doložitelné už od roku 1798. Tenhle knoflík tvarem odpovídá roku 1836, jak uvedl výše Horasul. A to ještě Feuerwerk-Corps existovaly, kdežto Artillery Fusillier Regiment (či Batalion) už dávno ne.

Ako hore spomenul Tom ... uz som to napisal a netreba to rozoberat dalej ... su to raketometne oddiely. Tento druh gombika s pismenom F vznikol neskorsie ako ostatne (zvysok uz je v predpise z roku 1798) z jednoducheho dovodu ... pretoze Rakuske cisarstvo nemalo s raketometami ziadne skusenosti. Na konci napoleonskych vojen ale anglicania (ktory s nimi skusenost mali) posunuli tuto technologiu aj nam a ta sa u nas udomacnila. Chalani pokial chcete identifikator na cislovane gombiky a gombiky s pismenami normalne na Fb si ma najdite pod menom Šedo Paša Milan ... napiste mi a ja vam poslem graficky identifikator (pre vas demoverzia) kde si gombiky s cislami ci pismenami okamzite viete zaradit. Mozem vam posunut aj zeleznice .... ale na konci septembra budem robit aktualizaciu ... bude tam cez 70 druhov zeleznicnych gombikov z nasho uzemia :)

Díky chlapci za debatu a info ;-)

Beitrag hinzufügen

Um einen Beitrag hinzuzufügen, müssen Sie sich anmelden. Wenn Sie noch kein Konto auf dieser Webseite haben, registrieren Sie sich.

↑ Zurück nach oben + Mehr sehen

Nach oben