Fe germánská spona 02

Tuto Fe germánskou sponu jsem nalezl 100 m od kolegovy podobné spony (viz předchozí příspěvek). Je to už čtvrtý kus z této lokality. Všechny tyto artefakty z této lokality předávám zítra archeologovi, tak je dávám i sem, abyste se mohli pokochat.

Kategorie des Artefaktes

Identifizierte Kategorie:
Ansichten der Benutzer: Clips (2 Meinungen) kacuro: Clips, BrunoCz: Clips

Melden Sie sich an und helfen Sie, diesen Fund zu bestimmen.

Fotografie

Fe germánská spona 02
Fe germánská spona 02
Fe germánská spona 02

Fundumstände

Lokalität:Ústecký kraj
Bodenzustand:Feucht
Fundtiefe:12 cm
Verwendeter Detektor:XP Deus
Abgegeben an: Podřipské muzeum v Roudnici nad Labem
16 Stimmen
16 Stimmen
angezeigt:
1477x,
Kommentare:
8,
Finder:
kacuro kacuro
Fotografiert:
der 17. Juni 2021,
Eingefügt:
der 17. Juni 2021

Kommentare

Supr nález, palec hore ;-)

Moc hezké, za palec

Parádní malý želízko, grt ;-)
Další blázen, který kope hřebíky, jako já (já teda kvůli malým lukovkám).... :-D :-D ;-)

Pamatuji si, když ji v železe našel Melda v Bulharsku. Ta byla ještě zdobená stříbrem.(možná, že tahle byla taky) Stav železa v těch jejich alkalických půdách byl ale takový, že vypadala jako nová :-)

Janek, jo jo, v lesích je barevných signálů pomálu, tak člověk musí kopat železo. A vyplatí se to, např. ta bronzová spona, co jsem dával nedávno, se také hlásila do železa. Nehledě k tomu, že ve stejném lese je spousta středověkého železa.

Mára, jo jo, viděl jsem fotky kopaných Fe spon odjinud a jejich stav byl po těch staletích opravdu famózní. O tom si tu můžeme nechat zdát. I když kdysi na jedné dovolené po Čechách jsem kopnul kušovku a ta vypadala také, jako by byla vystřelená včera.

Když tady u nás byly Bulhaři (Lilov a spol. majitel Golden Masku) byl doslova šokovaný kyselostí našich půd. Na tom se myslím dost podepsalo posledních pár století spalování uhlí plného síry a taky chemičky přidali svoje. Plus smrk pěstovaný ve velkém, taky nedělá zásaditou půdu. Dokonce to pak u Golden Masku vedlo k úpravě nastavení GB (bylo to u těch prvních GM4 ještě s tou velkou hlavou).

P.S: kušovka byla asi z meteoritického železa :) Nebo to byl první pokus o nerez, který pak zase upadl v zapomění :) .... ( i když je to vtip, náš profesor na elektronická měření ještě kdysi na střední se bavil tím, že sbíral informace o znovu objevených vynálezech. Díky tomu jsme se v hodinách bavili věcmi, jako byl trkač a vymýšleli optimální regulace takového systému). Byl to borec :)

Potvrzuji, 90 % ágéček, které v UK najdu, jsou nečitelná vyžraná kolečka a různé ty grešličky a podobné drobáky se rozpadnou v ruce.

Beitrag hinzufügen

Um einen Beitrag hinzuzufügen, müssen Sie sich anmelden. Wenn Sie noch kein Konto auf dieser Webseite haben, registrieren Sie sich.

↑ Zurück nach oben + Mehr sehen

Nach oben