Ferda

Zdravím. Na pátek 28.1. 2022 jsem se těšil. Předpověď počasí byla příznivá, místy až 5 stupňů nad nulou, což je na leden pro nás hledače docela dobrá hodnota.

Po třetí hodině odpoledne vyrážím na můj kopec, kde mi v poslední době začalo padat 17. století. Na parkovišti si ale uvědomuji dvě nepříznivé okolnosti: 1. studený burácivý vítr či spíše menší vichřice 2. na mnou vyhlédnutém poli vidím stát dva traktory. No dobře, měním plán a přesouvám se na jiné pole přes cestu kde nikdo není a jsem tam také schován za alejí vzrostlých stromů. Musím si nasadit dvě čepice, sluchátka a ještě kapuci přes hlavu, abych mohl v té vichřici jakž takž fungovat. Ta je tak silná, že občas pohne i s detektorem položeným na zemi.

Toto pole je ale marnost nad marnost. Kde nic, tu nic. Občas zabrumlá nějaké rezavé železo. A ten vítr je opravdu devastující. Nicméně zatínám zuby a vytrvale hledám.
Lednové slunce už se pomalu chystá zapadnout a já v kapse pořád nic nemám. Rozhoduji se tedy pro změnu kurzu směrem na mé původní pole. Dobrá zpráva – oba traktory konečně zmizely. Dávám se na novém nalezišti do toho s elánem a brzy konečně nalézám alespoň nějaké hladké knoflíky, poté i prvorepublikovou korunu. Ta ležela úplně na povrchu. Rychle však ubývá světlo.

Je už šero a já nabírám kurz směrem k autu. Stále ještě hledám, ale už se smiřuji s tím, že toho dnes už víc nebude. Z toho větru mě začíná bolet hlava a také se těším na pořádný horký čaj.
20 metrů před autem mám poslední barevný signál. Trochu už rezignovaně a unaveně bořím rýček do země a vytahuji malé kolečko...to musí být stříbrňák! Tenoučký, celý černý ale se stříbřitým okrajem, který ho prozrazuje. Na místě vůbec není poznat, co by mohl být zač. Tipuji podle velikosti a pravděpodobnosti na poldův krejcárek, ale fakt nevím.

Řeknu vám, to byla úleva! Rázem mě i hlava přestala bolet a nálada se mi zvedla o 100 procent. Až doma při očistě zjišťuji, že je to malý krejcárek Ferdinanda II z roku 1624.

Ať se daří...

Angaben über die Münze

Identifizierte Münze: Ferdinand II. (1590–1637) – 1 Kreuzer (1 Krejcar) (č. 2547) Ferdinand II. (1590–1637) 1 Kreuzer (1 Krejcar)

Ansichten der Benutzer

Durchschnitt: 16,0 mm
Gewicht: 0,80 g
Gebiet der Prägung:
Landesherr: Ferdinand II. (1590–1637) (1 Meinung)
Prägungsjahr: 1624 (1 Meinung)
Nominal: 1 Kreuzer (1 Krejcar) (1 Meinung)
Material: Stříbro (Ag) (1 Meinung)
Nr. der Münze: Ferdinand II. (1590–1637) – 1 Kreuzer (1 Krejcar) (č. 2547) (1 Meinung) Zlatokop777: 2547

Melden Sie sich an und helfen Sie, diese Münze zu bestimmen.

Fotografie

Ferda
Ferda
Ferda
Ferda
Ferda
Ferda
Ferda
Ferda

Fundumstände

Bodenzustand:Feucht
Fundtiefe:10 cm
Verwendeter Detektor:xp orx
3 Stimmen
3 Stimmen
angezeigt:
394x,
Kommentare:
9,
Finder:
Zlatokop777 Zlatokop777
Fotografiert:
der 9. Juli 2015,
Eingefügt:
der 29. Januar 2022

Kommentare

Pěkný kousek gratuluji 👍

Tvrdikja: díky, je to sice jen malý okousánek ale včera v tom vichru měl pro mě cenu zlata.

Věřím já včera radši ani nešel :-)

No a dnes bylo ráno o něco líp, hledalo se sice příjemněji ale nenašel jsem nic co by stálo za řeč.

Já dnes nebyl protože jsem nemocní :-(

počítá se, grt. ;-)

Majorzeman diky :-)

gratulace

poklady2: díky :-)

Beitrag hinzufügen

Um einen Beitrag hinzuzufügen, müssen Sie sich anmelden. Wenn Sie noch kein Konto auf dieser Webseite haben, registrieren Sie sich.

↑ Zurück nach oben + Mehr sehen

Nach oben