Háček na ryby

Protože se u nás ve vesnici bude stavit další barák musí se zachránit to co by skončilo pod betonem.Ženský chodějí s dětma na dětské hřiště a já s malou na vykopávky.Zatím to bylo na barvu slabé snad kromě dvou částí prstínků ale poslední zbývající jáma vydala tohoto krasavce.Dneska jsem dorazil právě na jeho vyjmutí.Archeolog řekl ať ho jsem vložím a obohatím katalog.Na ty roky je to krásný a stále ostrý kousek který by i dnes fungoval.Dataci já vím(večer upřesním) tak zkusíme jestli si někdo troufne zařadit.Ať se daří kolegové.

Kategorie des Artefaktes

Identifizierte Kategorie:
Ansichten der Benutzer: Römerzeit (1 Meinung) lukasgreben: Römerzeit

Melden Sie sich an und helfen Sie, diesen Fund zu bestimmen.

Fotografie

Háček na ryby
Háček na ryby
Háček na ryby
Háček na ryby
Háček na ryby
Háček na ryby
Háček na ryby
Háček na ryby

Fundumstände

Lokalität:Jihočeský kraj
Bodenzustand:Feucht
Fundtiefe:120 cm
Abgegeben an: Prácheňské muzeum v Písku
35 Stimmen
35 Stimmen
angezeigt:
3203x,
Kommentare:
38,
Finder:
jiva jiva Twitter
Fotografiert:
der 10. März 2023,
Eingefügt:
der 17. März 2023

Kommentare

👍👍👍

Moc pekny! Tipnul bych ranny stredovek treba :D

Ty jo, taková ďura pro jeden háček 👍👍👍😁😁

Já bych to tipl na dobu kolem Karla IV. Ten se vyžíval v rybníkařství. Jen tip :)

Krásný nález!

První háčky jsou cca 21000 let staré. Sice ne z bronzu, ale už to zkrátka znali. Tak bych tipnul 3000 let :-D

:-D :-DCémo,ta jama je na tu rybu :-D :-Dtohle je moc pěknej kousek,se jen tak nevidí. :-)

Krása👍 Trošku upravená šipka :-D

Cement-To víš.Co se dá dělat když tam je signál.Kamarád ti pomůže bagrem :-DNo a teď tam ty chudáci majitelé budou muset postavit barák.

To je parádní 👍👍 Možná na chytání trilobitů😁😁

To je důkaz že tu bylo moře :-D

Parádní hook :-)

Háček na Jesetera z Římskej doby...🤔😂
U nás je rozestavěnejch tak 15 baráků....sem vše propásl....😕😁

Takový malý háček a taková díra. Dělám si srandu super nález. Gratulace.

Maso-já jezdím dělat i základové desky(rozvody voda,odpad,radon) a né pod každým barákem něco je.Navíc někdy to bagrista nevidí/nechce vidět a skončí to na hromadě někde jinde.
Tak v 20:00 napíšu stáří háčku ať si to můžete zaškatulkovat ;-)

taká jsem pro mladší dobu římskou, ale je na candáty, stěhováci měli takové hanebné esko bez zpětného trnu, tedy jestli si chvalitebně vzpomínám, moc jich není, blahopřeji

Pěkný

Tak konec tipování.Háček je z doby první písemné zmínky o vesnici.Polovina 13.století.Protože je vyndán z objektu tak se tak nechá i datovat.

To je dobry👍👍👍minul jsem jen o 1000 let😂

Mazec. Nebyl jsem až tak daleko :-D ještě jednou gratulka, hodně neobvyklé a zajímavé :) Petrův Zdar!

:-D a mě dej víc :-D

Mě netřeba gratulovat.Já se tam jenom občas motám protože to mám kousek z baráku.Hlavní roli na objevu háčku mají-nynější majitelé pozemku kteří se rozhodli stavět,bagrista který sundal vrchní vrstvu a archeolog.Já jsem to tam jenom prošel s detektorem a mohl něco vykopnout a u něčeho jenom říct že tam něco je aby se to postupně sundávalo po vrstvách a nepřišlo o to.K háčku jsem přijel dneska těsně před vyjmutím a byl u toho.Dostal jsem svolení odprezentovat a obohatit katolog.

Za mě super. Zase něco pěkného👍👍

Jsem naprosto unešen, uchvácen a v úžasu zírám na ten NEUVĚŘITELNÝ nález.
To sám sv.Petr tě obdaroval Jíro, že jsi nezapomněl na cech rybářský a letos koupil povolenku k lovu ryb. Posílám obrovskou gratulaci, za mě úžasný nález a pevně věřím v jeho účast na Nej. březen.

Hodně, hoooodně zajímavý nález :-O :-O Tohle tu vidím prvně ;-)

Masák.. U nás je rozestavěnejch tak 15 baráků....sem vše propásl....😕😁...

On by tě tam stavitel jistě pustil :-)

Už je pozdě...jsou tam desky a rostou hrubý stavby....A když jsem stavěl já,cca 13 let zpět,tak jsem nevěděl že nějakej detektor kovu existuje...🤭🤦😂

namor-Vzpoměl jsem si na tebe :-DŽe nic tak starýho na ryby asi nemáš.Byl to pro mě super zážitek vidět ho a mít v ruce.Já jsem se tam dneska jenom cestou na chalupu zastavil a zrovna byl u vyjmutí a následné dokumentace.Už ve stoje mi ujížděli oči na tu divnou žížalu na zemi.Pak mi Martin řekl ať se podívám blíž.Jak jsem klekal tak jsem i zaostřoval až mi bylo jasný že je to háček.Ležel tam tak připravenej k vyjmutí jako na předposlední fotce.Hrozně jsem si přál aby při odlepení od hlíny nepraskl.Jak jsem si to fotil tak jsem právě dostal nabídku ať to sem dám a shválně jestli to někdo trefí.No možná je to shodou okolností ale malinký jsem při procházkách říkal že jdeme za strejdou co se má nejlíp a pořád hrabe žížalky.Žížali se naučila říkat v lednu když jsem si je kopal na ryby.Od tý doby kdo se vrtá v zemi hledá žížali.

hezkej příspěvek, díky. hlavně, že to ten archáč v té díře nepřehlédl. Takový hezký nález, byla by škoda, aby skončil na hromadě!
Sice je to bronz, signál nebyl ale nic moc, tak jsem ho holt musel najít očima.
Už se těšim na zítřejší bagrování! Vezmu obě děvčata, tak si Žížalka bude mít s kým hrát.

oud-není zač.Ten bys nepřehlédl.Je to složitější cíl (pro detektor) ale je nádherný.Když jsem přišel byl krásně "vyštětečkovaný".Kam se hrabe denár.Byla mi veliká čest ho vidět a mít v ruce.Né že bych chtěl přidělávat práci ale vzhledem k tomu že vím co jsi tam v minulosti zkoumal a dělal bych ti přál ať je to tam bohaté.Malinkou zítra vezmu ale to aby sme opravdu zřídili ten archeo kroužek :-D

jiva - dnes je móda dávat rybám hudlany, natírat jim tlamy desinfekcí a chytání s protihrotem je bráno téměř jako týrání zvířat.
Naši předkové dobře věděli, co na šupináče platí. Ten protihrot je naprosto supeer! :-)

Díky za presentaci, tohle mě fakt dostalo ;-)

namor-Oni naši předkové měli jiné starosti než chytat ryby pro zábavu.Žádné chyť a pusť.Tam to bylo chyť a sežer=přežij.Pochybuju že v té tobě byli nějací aktivisti kteří by vysvětlovali že pálením ohňů,chovem dobytka,jezením masa škodí planetě.
quo_vadis-určit stáří toho háčku by byl asi veliký oříšek kdyby se našel někde samostatně.Ale to kolikrát i u spousty jiných věcí.Právě pro to je důležité že tento je z objektu a tím se nechal přesněji zadatovat.U těch dvou co jsi dal v odkaze to stáří může sedět ale taky ne.Proto jsem ho sem měl vložit a zkusit jak ho kdo určí.Jinak děkuji za odkazy z chytej.cz ;-)

Ahoj Jívo, nálezové okolnosti jistě napomůžou k zadatování, a s datováním této muchatiny do středověku nemám problém. Určoval jsem jen díky, že už jsem něco podobného viděl a bylo to datováno díky N. O. tam a tam. Já do toho nedělám, ale tam kde bylo lidem dobře, tam se vraceli a klidně mohli stavět na základech dávno zaniklých staveb a to, že se tak dělo, je doloženo. M

jiva - Martin je hlava otevřená a když říká, že háček má historickou spojitost s daným objektem, proč by ne.
Ale pravděpodobnost, že tam byl háček již před objektem je tak veliká, že bych se této spojitosti až tak nedržel.


oud-Martine koukám že je ten háček šoupnutej o pár století jinam než jsme si mysleli(podle vrstvy v objektu).Kdyby jsme chtěli udělat senzaci tak jsme trumfli i ty Izraelce co jsou teď na hlavní stránce :-Djá vím z jakého objektu pochází,z jaké vrstvy ale já jsem malí pán a nic co vložím neurčuju.Můžeš to zkusit obhájit.
namor-Romane asi byli občas i ůspěšní protože ten samí objekt dal i rybí kosti(jen očima).Plavení řekne víc.

jojo, to bude nějaká mýlka. tenhle byl v jámě ze 13. století. Intruzi nebo rezidualitu nepředpokládám, lokalita je to víceméně jednofázová.

Ahoj Jívo, souhlas s oudem, obzvlášť když se nejedná o polykulturní oblast. S odkazem na oudův popis lokality bych se obrátil na Marka a přesunul do složky ,,středověký dům výbava - …‘‘
Klučina se zřejmě chytil vyobrazení háčků z doby římské, stejně jsem reagoval i já v mém tipu, ale nezařazoval jsem, jelikož jsem neznal ony nálezovky a osídlení lokality. Jinak pro mě luxusní muchatinský nález a jestli se dostane do finále, čemuž věřím, má můj hlas. M

Masakr. Parádní nález Jirko. Gratuluju kamaráde...😉

Beitrag hinzufügen

Um einen Beitrag hinzuzufügen, müssen Sie sich anmelden. Wenn Sie noch kein Konto auf dieser Webseite haben, registrieren Sie sich.

↑ Zurück nach oben + Mehr sehen

Nach oben