Hornická unie

cca dvacátá léta minulého století

Kategorie des Artefaktes

Identifizierte Kategorie:
Ansichten der Benutzer: Abzeichen -Bergsteiger (1 Meinung) ja.runa: Abzeichen -Bergsteiger

Melden Sie sich an und helfen Sie, diesen Fund zu bestimmen.

Fotografie

Hornická unie
Hornická unie

Fundumstände

Lokalität:Ústecký kraj
Bodenzustand:Trocken
Fundtiefe:10 cm
Verwendeter Detektor:T2
5 Stimmen
5 Stimmen
angezeigt:
1124x,
Kommentare:
8,
Finder:
ja.runa ja.runa
Eingefügt:
der 21. August 2019

Kommentare

Nevím, kdyby to měl být odznak z 20. let 20. století, tak by to asi mělo být psáno česky např. jako Trnovany Teplice. Ta unie báňských dělníků existovala už za "Rakouska"!

https://pictures.abebooks.com/AIXLIBRIS/221410180.jpg
neříkám, že je to buhvíjakej důkaz,
ale spíš směrem k tomu německýmu nápisu...
Sudety si i po vzniku republiky držely dvojjazyčnost

Souhlasím, ale klidně může být třeba z r. 1905 nebo 1910 a tato tvrzení budou stejně relevantní jako to tvoje. A to tak dlouho, dokud nějak nedoložíš, kdy ten odznak skutečně vydali a někde použili, atd.

Samozřejmě se mohu mýlit. ... Sudety nikdy neexistovaly! Já znám jen Čechy a Moravu jako dědičné země a české a moravské pohraničí. :-D

proto píšu cca ;-)

Třeba je to nějaký členský odznak. Ale ta unie měla tisíce členů, tak se mi to zase až tak nezdá. A pak si myslím, že po r. 1918 (ale vlastně stejně jako i před tím) v ní byli i Češi (čeští dělníci v té báňské unii). Fakt nevím. Třeba se k tomu časem dopátráš jak to přesně - a hlavně správně - bylo. ...

budu se snažit. mám tyhle místní věci rád.
díky za debatu :-)

Nápodobně! ;-)

Union der Bergarbeiter in der CSR („Svaz horníků v Československé republice“), původně známý jako Union der Bergarbeiter Österreichs („Svaz rakouských horníků“), byl hornický odborový svaz 1903 –1938. Původně multietnický svaz v Rakousku-Uhersku, byl etnicky rozdělen v roce 1910. Po vzniku ČSR se stal svazem horníků německého etnika. Svaz byl založen v Teplicích v roce 1903. V roce svého založení svaz tvrdil, že má 5 997 členů. Vedení sestávalo ze sedmičlenného výkonného výboru v čele s jeho předsedou. Příspěvky byly 30 haléřů týdně.
Do roku 1905 se počet členů odborů zvýšil na 17 749, v roce 1906 na 27 989, v roce 1907 na 30 715 a do roku 1908 dosáhl počtu členů 32 613 zaměstnanců . V tomto okamžiku měl svaz více než 20 % všech dolů v Rakousku Uhersku Svaz měl místní pobočky v těžebních revírech po celé zemi. Svaz byl přidružen k Mezinárodní federaci horníků. Od počátku se organizace stavěla proti jakémukoli etnickému rozdělení v rámci odborového hnutí. Svaz byl však velmi zasažen česko-německým rozkolem v odborovém hnutí, protože v říjnu 1910 byl založen Svaz českých horníků. Union der Bergarbeiter během tohoto období ztratil více než polovinu členů.

Beitrag hinzufügen

Um einen Beitrag hinzuzufügen, müssen Sie sich anmelden. Wenn Sie noch kein Konto auf dieser Webseite haben, registrieren Sie sich.

↑ Zurück nach oben + Mehr sehen

Nach oben