Knoflík č. 19

Tenhle číslovaný koflík jsme objevili v políčku nedaleko jedné středočeské vesničky a o jeho skutečné historii jak se sem dostal se zřejmě nikdy nedozvíme... i když kdo ví.... třeba náhoda pomůže a jednou možná objevíme původ.
Takže k technické stránce objevu.
Knoflík bych zařadil k typu 3.
Typ 3 je knoflík vyráběný pro důstojníky a je na zadní části u očka značen trochu hůře čitelným označením výrobce T W SUPERFEIN WIEN. To znamená z největší pravděpodobností označení firmy Thalhammer & Welzl, která byla významnou vídeňskou fabrikou a dle dostupných informací na internetu dokonce také dvorním císařským výrobcem kovových knoflíků.
Označení na přední straně knoflíků je trochu složitější téma jelikož čísla na knoflících můžou znamenat více než jen jednu možnost.
Takže 19 může stejně dobře znamenat, že jej nosil voják Moravského zeměbraneckého praporu č. 19, nebo voják Praporu polních myslivců č. 19, no a nebo voják Zeměbraneckého pěšího pluku č. 19....?
No každopádně vše pěkně daleko od domova...pokud to byl tedy místní voják a pokud sloužil právě u Zeměbraneckého pěšího pluku č. 19 (Landwehr Infanterie Regiment Nr. 19), který vznikl 1889 ve Lvově (Lemberg Ukrajina) tak se pěkně projel vlakem.
Pluk tvořili Rusíni 59%, Poláci 31%, a ostatní národnosti 10%.
Další možností je Prapor polních myslivců č. 19 (Feld Jäger Bataillon Nr. 19), který vznikl v Celovci (Klágenfurt Rakousko) v roce 1849 (štáb v roce 1914)
Doplňovací obvod byl v Komárně (Komárom) a tvořili jej Slováci 58%, Maďaři 32% a ostatní národnosti 10%.
No a ještě nekončíme...
další možnost je Moravský zeměbranecký prapor č. 19 (Mährisches Landwehr Bataillon Nr. 19) který vznikl v roce 1869. Místem posádky byla Moravská Třebová (Mährisch - Trübau)
a doplňovacím obvodem Šumperk (Mährisch - Schönberg). Dle dostupných informací došlo v roce 1875 ke
změně názvu na Moravský zeměbranecký pěší prapor č. 19. (Mährisches Landwehr Infanterie Bataillon Nr. 19). No a teď babo raď....
Komu skutečně tento knoflík uletěl z uniformy se zřejmě nikdy nedozvíme a můžeme tedy pouze popustit uzdu své fantazie při jaké příležitosti, kdo a proč přišel o svůj knoflík....

Informace jsem čerpal zde na https://www.lovecpokladu.cz/home/rakouskouherske-uniformni-knofliky-a-jejich-urcovani-na-lp-7145 a
z úžasného zdroje na http://m.uniformni-knofliky.cz/rakousko-uhersko.html
Pokud vás téma číslovaných knoflíků zajímá tak určitě doporučuji otevřít a číst. Možná se dozvíte zajímavé podrobnosti právě i o vašem nálezu.
Tak hodně štěstí při hledání i bádání :-)

PS:
Poslední fotografie je pouze ilustrační pro lepší představu jak asi vypadal když byl ještě na uniformě.

Kategorie des Artefaktes

Identifizierte Kategorie:
Ansichten der Benutzer: Nummeriert - Armeeregimenter, Gendarmerie, Regimenter (1 Meinung) StandaS: Nummeriert - Armeeregimenter, Gendarmerie, Regimenter

Melden Sie sich an und helfen Sie, diesen Fund zu bestimmen.

Fotografie

Knoflík č. 19
Knoflík č. 19
Knoflík č. 19
Knoflík č. 19

Fundumstände

Lokalität:Středočeský kraj
Bodenzustand:Feucht
Fundtiefe:15 cm
Verwendeter Detektor:Nokta Fors Relic, Zero
0 Stimmen
0 Stimmen
angezeigt:
759x,
Kommentare:
1,
Finder:
StandaS StandaS
Fotografiert:
der 20. Mai 2021,
Eingefügt:
der 20. Mai 2021

Kommentare

Beitrag hinzufügen

Um einen Beitrag hinzuzufügen, müssen Sie sich anmelden. Wenn Sie noch kein Konto auf dieser Webseite haben, registrieren Sie sich.

↑ Zurück nach oben + Mehr sehen

Nach oben