Lundenburg

VRÁNŮV MLÝN
Je součástí areálu břeclavského zámku od 16. století. Původně byla jeho součástí také pila. Od roku 1867 byl nájemcem mlýna břeclavský Žid Markus Hoffmann, který zavedl parní pohon a postavil čistírnu ječmene. Mouka byla určena především pro domácí trh, ječmen se vyvážel do západní Evropy. V roce 1900 zaměstnával 50 osob. Další přestavba proběhla roku 1902, kdy bylo značně rozšířeno východní křídlo areálu a instalována vodní turbína.

Roku 1919 kníže mlýn pronajal Janu Vránovi z Moravské Nové Vsi, jehož rodina jej provozovala až do roku 1945. Po válce byl J. Vrána ml. svými zaměstnanci obviněn z kolaborace a na podnik byla uvalena národní správa. Teprve v roce 1947 byl rozhodnutím ONV v Hodoníně očištěn. Likvidátorem národní správy byl jmenován Vladimír Vrána (bratr), který závod uzavřel a okamžitě propustil všechny dělníky. Následovala protestní stávka, ke které se připojily všechny břeclavské podniky. Výroba se poté už nikdy nerozběhla a definitivně byl mlýn uzavřen v roce 1950.

Kategorie des Artefaktes

Identifizierte Kategorie:
Ansichten der Benutzer: Mlýnská (2 Meinungen) Rakub: Mlýnská, charlie1101: Mlýnská

Melden Sie sich an und helfen Sie, diesen Fund zu bestimmen.

Fotografie

Lundenburg
Lundenburg
Lundenburg

Fundumstände

Bodenzustand:Feucht
Fundtiefe:10 cm
Verwendeter Detektor:VQ 540
3 Stimmen
3 Stimmen
angezeigt:
275x,
Kommentare:
2,
Finder:
Rakub Rakub
Fotografiert:
der 9. März 2023,
Eingefügt:
der 9. März 2023

Kommentare

Hezký příspěvek. ;-)
Fotky 👍👍

Pěkné fotky a celkové zpracování! Těším se na tvoje další příspěvky! ;-)

Beitrag hinzufügen

Um einen Beitrag hinzuzufügen, müssen Sie sich anmelden. Wenn Sie noch kein Konto auf dieser Webseite haben, registrieren Sie sich.

↑ Zurück nach oben + Mehr sehen

Nach oben