Neporadil by nekdo?

Zdravím, prosím znalce, zda neporadí o "úlomek čeho" by se mohlo jednat.. .?

Kategorie des Artefaktes

Identifizierte Kategorie:
Ansichten der Benutzer: Clips (4 Meinungen), Clips (1 Meinung), Schmuck (1 Meinung) Palmik: Clips, petroff: Clips, Wladyslav: Clips, Radarek: Clips, odysseus: Schmuck, Dom: Clips

Melden Sie sich an und helfen Sie, diesen Fund zu bestimmen.

Fotografie

Neporadil by nekdo?
Neporadil by nekdo?
Neporadil by nekdo?

Fundumstände

Lokalität:Jihomoravský kraj
Bodenzustand:Trocken
Fundtiefe:8 cm
20 Stimmen
20 Stimmen
angezeigt:
3291x,
Kommentare:
18,
Finder:
klobiwan klobiwan
Fotografiert:
der 20. April 2020,
Eingefügt:
der 20. April 2020

Kommentare

Na šířku 30 mm, na výšku 21mm

Fragment spony.

Spona stěhování národů 500 n.l. ;-)
Nastuduj si zdejší katalog a jednotlivá historická období ať poznáš jejich charakteristické rysy ;-)

Děkuji moc, rád mrknu.

tak tak škoda že není celá.i tak pěkný nález.tady je podobná celá.
http://www.virtualniarcheologie.cz/vv-zaluzi/doba-stehovani-narodu/

Díky za zájem a rady.

Jak se odlišuje od slovanské paprsčité spony?

1url.cz/DzH7n
1url.cz/1zH77
1url.cz/ozH78
1url.cz/KzH7x

1url.cz neboli my všichni školou povinní se už montujem do všeho
:-D

https://www.youtube.com/watch?v=tw054VlpICI

Každý můžeme mít názor. Jestli to to není novověká replika tak je to avar či slovan a je to šperk.

1url.cz/0z2LC

koukám že když tu není somira tak asi nikdo jiný nemá odvahu to napsat aby si náhodou nespálil prsty...spona samozřejmě pěkná a kdybys jí nafotil na jednobarevném podkladu tak by možná byla ještě hezčí ;-) 8-)

spona je pěkná a na jednobarevném podkladu by byla lonere ta spona stále stejná. myslím že fota jsou dostačující a v dobré kvalitě.

Nález parádní, prezentace bídná... :-( příště nefoť svoje prsty, matná jednobarevná podložka je vhodný podklad...polepši se, prosím.. ;-)

Ja se pokusím ;-)

S paprsčitými sponami pokud to je spona je to dost složité. Ale většina se jich našla v Rumunsku za Starou Planinou, tedy za byzantským obraným valem. To svědčí o obchodu mezi byzantinci a severními kmeny, schválně neříkám slovany. Pak se jich pár našlo v Polsku a ojediněle i u nás. A ty nálezy jsou zhruba datovány do let 550 až 575. Tedy dávno po stěhování národů. Nacházejí se jednotlivě, když v hrobech tak ženských. Navíc u kostrových nálezů žen mezi 20cátým a 40cátým věkem života. To by svědčilo, že to může být určitá forma svatebního daru, který žena už nesundala. Ty spony v Polsku jsou stejné jako v Rumunsku a z toho se dá usuzovat, že to nejsou kopie či napodobeniny ale byzantské originály. Takže si myslím, že zařazení do období stěhování národů je chybné, ale chybné je i tvrzení, že se jedná o slovanský výrobek. Ale každopádně spadá do období zde uváděného jako slovansko avarské a je to šperk.

Zdravim, měla by asi určitě zájem kolegyně Naďa Pofantová, specialista na slovanské paprskovité spony do monografie o slovanských sponách Čech a Moravy. Jinak bimetalická spona Werner 1 C/1 D, pro přesnější určení chybí nožka (to odlomené pokračování dole) , datování 1. polovina VII. století. V roce 2014 na Lovci poladů bylo publikované podobné torzo slovanské spony, ale to bylo odevzdané do AÚ AV Praha a je již publikované. Papskovitých slovanských spon je u nás
velmi málo (stačily by prsty na obou rukou) a každý nový nález je důležitý pro sledování slovanské geneze konce 6. a 1. poloviny 7. století. Langobarské jsou podobné, ale starší o dvě generace. Slovanská spona proto, že ji přinesli Slované, až se najdou dílny na tyto spony, pak se může názvosloví změnit. Jediná dílna je známa z Ukrajiny, ale na jiný typ se třemi paprsky. Co jsme se kdysi učili o Sámovi, Avarech a časných Slovanech se dost dramaticky mění právě na základě podobných nálezů. Můj osobní typ odkud spona pochází je některá slovanská dílna v Podněpří, spíše ale Krym, Ostgoten, Dori. Tak jsem se vykecal a a budu rád, když se výše prezentovaná spona dostane k odborné dokumentacia a posléze zase k k vrácení nálezci. Ale je to na každém.

Beitrag hinzufügen

Um einen Beitrag hinzuzufügen, müssen Sie sich anmelden. Wenn Sie noch kein Konto auf dieser Webseite haben, registrieren Sie sich.

↑ Zurück nach oben + Mehr sehen

Nach oben