Odznak

Prosím o určení odznaku.

Kategorie des Artefaktes

Identifizierte Kategorie:
Ansichten der Benutzer: Arbeitsdekorationen für Ingenieureinheiten (4 Meinungen), Leistungsabzeichen (1 Meinung), Abzeichen (1 Meinung), Medaillen und Orden (1 Meinung) : Leistungsabzeichen, Corax: Arbeitsdekorationen für Ingenieureinheiten, bublak: Abzeichen, TESLA: Medaillen und Orden, : Arbeitsdekorationen für Ingenieureinheiten, GATTO: Arbeitsdekorationen für Ingenieureinheiten, jajan: Arbeitsdekorationen für Ingenieureinheiten

Melden Sie sich an und helfen Sie, diesen Fund zu bestimmen.

Fotografie

Odznak

Fundumstände

Lokalität:Plzeňský kraj
Bodenzustand:Feucht
Fundtiefe:10 cm
Verwendeter Detektor:C.Scope CS1MX
3 Stimmen
3 Stimmen
angezeigt:
1911x,
Kommentare:
3,
Finder:
stovik05 stovik05
Fotografiert:
der 29. Mai 2013,
Eingefügt:
der 29. Mai 2013

Kommentare

Pracovní vyznamenání pro ženijní jednotky
Arbeitauszechnung für die Pioniertruppe

Technické a ženijní práce v každé armádě jsou důležitou součástí nejen obranného boje, ale jsou důležitým prvkem v taktickém i strategickém chápání úkolů každé armády.

Kovový odznak (kokarda) byla založeno Nejvyšším rozhodnutím ze dne 9. září 1893. Rozhodnutí bylo zveřejněno v Oběžníku ze dne 12. října 1893. Zároveň však bylo nařízeno ponechat dosavadní vyznamenání v podobě šňůr v platnosti, tedy toto vyznamenání bylo tvořeno jednak kovovým odznakem a dále stávajícími šňůrami.

Pro získání odznaku musel každý voják na předepsané funkci prokázat znalosti ze zemních prací, a vůdčí schopnosti jako vedoucí (předák) při organizování a řízení vlastní technické činnosti. Dále musel prokázat znalosti a vědomosti o všech zákopnických nástrojích a nářadí, výzbroje, a výstroje a to včetně jejich použití, rozmístění a celkového využité při plnění úkolů.

Popis odznaku:
Jde o kovový odznak, který je vyroben z mosazi. Ve středu odznaku je položen vertikálně krumpáč se dvěmi zkříženými ženijními lopatami. Okraj odznaku je žebrový, ale opět se vyskytuji odznaky s hladkým okrajem. Rozeznáváme odznak plný či těžký a dále odznak ražený z bronzového (mosazného) plechu, který je zlacený.

Rakousko-Uherská armáda ve svém výstrojním a stejnokrojovém předpisu z roku 1906 upřesňuje název odznaku na:

Sapérská vyznamenání
Sapperauszeichnung

Střed odznaku byl černě vybarven. Toto nařízení platilo pro všechny typy uvedeného odznaku.

Pro zeměbranu (honvéd) bylo nařízením stejnokrojového předpisu stanoveno, že odznak ve svém středu bude vybarven červeně.

Nařízením (oběžník) ze dne 14. listopadu byl odznak zaveden i do dalších jednotek armády, konkrétně pro pionýry, kteří byli funkčně zařazeni v ženijních oddílech ostatních druhů zbraní. V tomto případě se odznak oficielně jmenoval:

Pionýrská vyznamenání pro ženijní jednotky
Pionierauszeichnung für Truppenpioniere

V tomto případě však voják, zařazený na tuto funkci musel prokázat a složit praktickou zkoušku (dle odbornosti). V pěších a mysliveckých jednotkách to byla například znalost všech pozemních disciplín, jako je stavba mostků, nebo zručnost jako kormidelník pontonových lodí, znalost zákopnických prací, nářadí a náčiní.

U jezdeckých oddílů pak místo technických prací, musel prokázat znalost trhavin, zacházení s trhavinami, kladení nástrah, práci s náložemi a rozbuškami.

jo a ještě-parádní. Gratulka ;-)

Díky moc =)

Beitrag hinzufügen

Um einen Beitrag hinzuzufügen, müssen Sie sich anmelden. Wenn Sie noch kein Konto auf dieser Webseite haben, registrieren Sie sich.

↑ Zurück nach oben + Mehr sehen

Nach oben