Oldův typář

Zdar všem hledačům. Je to nějaká doba, co jsem kopl tento skvost a rád bych se s vámi o tu radost podělil.
Byla sobota, ideální počasí na hledačku. Domluvili jsme se s kamarádem na hledání, že pojedeme na pole pár kilometrů vzdálený od bydliště. Bylo ráno,nervozita stoupala a kamarád mi napsal,že má ještě povinnosti a že přijede později. Tak jsem vyšel na pole za vesnicí. Už po příchodu jsem si uvědomil,že jsem si zapomněl vzít pití. No nic, píšu kámošovi,ať mi vezme vodu. Začínám hledat. Po chvilce padá první ag tříkrejcar Františka I. Hodiny utíkali,kamarád stále nikde a já byl totálně vyprahlej. Už jsem přemýšlel,jestli to nevzdám a nepůjdu domů,abych uhasil žízeň. Dávám cigaretu na polňačce v jediným stínu a přemýšlím. Nakonec šestý smysl zafungoval, hecnul jsem se a první kop od polňačky a já to uviděl! Tlustý bronz s dírkou. Ani jsem nedýchal,protože jsem přesně věděl,co mě na druhé straně čeká. Následovala neskutečná radost,nával adrenalinu, však to znáte. Kamarád nakonec dorazil po neuvěřitelných pěti hodinách. Prvně jsem se napil a pak hned oplachl typář od hlíny a oba dva jsme na to koukali a nevěřili tomu stavu.
Sám jsem pídil o původu tři týdny,kdy jsem v podstatě nedokázal dohledat vůbec nic. Učil jsem se číst středověký písmo, koukal jsem na různý druhý typářů s významem,ale nebyl jsem se schopnej dopátrat k informacím,který by mě uspokojili. Onen kamarád mi dal kontakt na jednoho odborníka. S dovolením vám sem vložím úryvky. Nyní je věc zdokumentovaná a tam,kde má být.


*
Stáří lze vymezit ca 1390 – 1420, paleografický rozbor navíc jednoznačně naznačuje nikoliv domácí prostředí, dokladem toho je neobvyklá minuskulní litera „r“ v závěru opisu. Potěším Vás tím, že první písmeno latinského textu je majuskulní „V“ a celé jméno v genitivní podobě (pro toto období obvyklá) je tedy „VLRICI“ tedy „ULRICI“, tedy česky Oldřich. Následuje latinské „DE“ (z) a predikát SChVGENhOBEr (přesná transliterace majuskul a minuskul).

Pečetidlo je s pravděpodobností hraničící s jistotou, pečetidlem erbovního měšťana navíc zřejmě německého, či rakouského původu.

Erbovní znamení (dva meče v pozici na skále) neodpovídá šlechtickému znaku (s jistotou, to však nelze říci), rovněž průměr odpovídá spíše měšťanskému stavu, u šlechtice této doby by se dal očekávat nad 30 mm.
*
Přeji vám všem tyhle pocity,který jsou nepopsatelný. Jeden z mých životních snů a kopů

Kategorie des Artefaktes

Identifizierte Kategorie:
Ansichten der Benutzer: Siegel - Schriftarten (1 Meinung) Trins: Siegel - Schriftarten

Melden Sie sich an und helfen Sie, diesen Fund zu bestimmen.

Fotografie

Oldův typář
Oldův typář
Oldův typář
Oldův typář
Oldův typář
Oldův typář
Oldův typář
Oldův typář
67 Stimmen
67 Stimmen
angezeigt:
1985x,
Kommentare:
38,
Finder:
Trins Trins
Fotografiert:
der 29. Oktober 2021,
Eingefügt:
der 20. September 2022

Kommentare

Moc hezká věc. ;-)👍
Gratulace na místě. :-)

Gratulace

Gratulace :-)

Krásný kop, krásná práce 👍👍👍😃

Pěkný kop. :-) :-) :-)

👍krásny

Krásný nález, gratuluji.

Nádhernej typář ;-) Pecka ;-) Gratulace ;-)

Masakr moc krásny a to jsi ho tahle oblemcal ty tím voskem nebo modelínou ?

Díky všem za gratulace, nálezu si patřičně vážím.
Doom: udělal jsem si otisk na památku, nálezu se nic nestalo a naopak jsem se ještě dozvěděl informace o pečetním vosku ve středověku. Takže bez obav

Nádherný exemplář. Zážitek z takového nálezu bude navždy v Tobě...gratuluji :-)

Parádní moc ti gratuluji

Super paráda. Gratulka.

;-)zrovna dneska sem si na takovej kousek myslel a nic :-DParádní,tohle opravdu potěší :-)

Moc pěkný kousek! Gratulace! :-) Také jsem měl štěstí a zažil stejnou radost! ;-)

Nádhera a velká gratulace 👍😎🍀

Gratulace ;-)

Skvostný kus! 👍 Grt!

8-) 8-) 8-) :-)👍

Boží :-)

nález dobrej, tydle starý pečetidla nejsou na nějaký otisky - a už vůbec né do vosku, to můžete zkoušet na nezvětralým hladkým stoletým pečetítku s koníkem, či monogramem, né na těchto starých pórovitých površích, však je taky vidět, jak to dopadlo.....

Znova všem děkuji za gratulace!
Luke: samozřejmě máš pravdu. Nicméně jak jsem již psal, nevznikla žádná škoda. Z povrchu se dá materiál znovu očistit. Nezbylo mi z tohoto kousku nic,než otisk. Snad to pochopíš. A jestli ne :-)

no, příteli, ono to taky tak úplně dobře dopadnout nemuselo, už jsem viděl pár zmaštěných pečetidel, kerých části plošky zůstaly přilepený ve vosku, či plastelíně, no, stalo se, já bych se spokojil s "pouhou" detailní fotografií, ono taky to pečetění kolikráte nedopadne i u nového pečetidla, kdy se vosk přilepí i na nový povrch, no určitě bych s tímhle skvostem neexperimentoval, co snese
- za přístup samosebou velká pochvala, najít pečetidlo jakékoli a navíc z této doby, to je vždy TOP v hledačském sortimentu nálezovém ;-)

Nádhera veliká! Gratulace! :-)

Moc pěkný :-O Fotky supr, hlavně i to čtení k tomu. Gratuluji! :-)

Krásný nález, fotky i počtení ;-)

Moc pěkný kousek gratulujeme 👍

Super, gratulace ;-) ;-)

Když se něco rozpadá, tak je dobré to "slepit" a to nejlépe na věky. To umí vosk, parafín. Toto bezbarvé pojivo proniká do všech pórů(vysušených. .) a konzervuje. Nesmí se však přehnat teplota a množství. Osobně jsem proto raději
takováto pečetidla svěřoval odborníkům ;-)

Povedený nález....dobrá práce :-)

Vypadá krásně!

Díky všem za super ohlasy! Vážím si toho.
L2021PS: samozřejmě uchování je stejně důležitý jako dokumentace. Věřím,že nález je ve správných rukou. Fotky jsem vybíral,co mi zbyly v mobilu. :-)

Nádhera a velká gratulace :-)

krása střídá nádheru :-O ;-)Gratulace

😯👍👍👍

Krása :-)

Parádní úlovek ;-)

Beitrag hinzufügen

Um einen Beitrag hinzuzufügen, müssen Sie sich anmelden. Wenn Sie noch kein Konto auf dieser Webseite haben, registrieren Sie sich.

↑ Zurück nach oben + Mehr sehen

Nach oben