Palládiuum země české vel.2.

Typ: Přívěsek Panny Marie Staroboleslavské (reliéf) Palladium země české
Datace: 18. století / odlitek /mat. Mosaz / Výška: 41,8 mm, Šířka: 23,6 mm, Váha: 10,4 g.
Av: Reliéf Panny Marie Staroboleslavské, jejíž reprodukční předlohou posloužil milostný obraz Panny Marie Svatovítské. Představuje dvě třetiny postavy Bohorodičky, chovající Ježíška. Madona s korunou na hlavě je orientována zpříma a na dlani její levé ruky sedí Ježíšek. Bohorodička jej podpírá pravou rukou pod jeho levým raménkem. Tvář Madony je pravidelná a plná. Řasnaté spodní roucho rozložené okolo hlavy splývá po stranách v četných kolmých záhybech. Zpod tohoto roucha splývá po levé tváři Madony pramen zkadeřených vlasů. Nad spodním rouchem je položeno roucho svrchní, spočívající na ploše temene hlavy a zpředu po obou stranách volně padající dolů, hluboko pod krkem spojené v širokých záhybech, tak že krk a část plecí zůstávají obnaženy. Po stranách splývá roucho na obě ramena, odkud v bohatých záhybech zahaluje ruce, prsa i život Bohorodičky, pod její levou rukou je opět spojeno. Ježíšek je zcela nahý, hlavu obklopuje svatozář, baculatou tvář rámují kučeravé vlasy. Levou ručku má božské dítě pozdviženu, pravou volně šikmo položenu přes pravou ruku Marie na šaty splývající z pravého ramene.
Rv: Jasně zřetelná prohlubeň negativním reliéfem kopírující čelní stranu.
pozn. Pátý známý exemplář středního typu s horním ouškem ( P2H )
Za zapůjčení a možnost uložení v databázi velice děkuji Giorgio Bartuska

Kategorie des Artefaktes

Identifizierte Kategorie:
Ansichten der Benutzer: Unsere Liebe Frau von Boleslav - Palladium der böhmischen Länder (1 Meinung) cobra: Unsere Liebe Frau von Boleslav - Palladium der böhmischen Länder

Melden Sie sich an und helfen Sie, diesen Fund zu bestimmen.

Fotografie

Palládiuum země české vel.2.
Palládiuum země české vel.2.
Palládiuum země české vel.2.
Palládiuum země české vel.2.
9 Stimmen
9 Stimmen
angezeigt:
655x,
Kommentare:
2,
Finder:
cobra cobra Facebook
Eingefügt:
der 10. Dezember 2021

Kommentare

Pěkný kousky. :-) :-) :-)

Parádní Palládia ;-) Super prezentace ;-)

Beitrag hinzufügen

Um einen Beitrag hinzuzufügen, müssen Sie sich anmelden. Wenn Sie noch kein Konto auf dieser Webseite haben, registrieren Sie sich.

↑ Zurück nach oben + Mehr sehen

Nach oben