Pečetítko

Není už toho moc k rozpoznání jestli to je cechovní nebo občanské.Ale zkusím dát erbovní.

Kategorie des Artefaktes

Identifizierte Kategorie:
Ansichten der Benutzer: Wappen (1 Meinung) populus: Wappen

Melden Sie sich an und helfen Sie, diesen Fund zu bestimmen.

Fotografie

Pečetítko
Pečetítko
Pečetítko
Pečetítko
Pečetítko
Pečetítko
Pečetítko

Fundumstände

Lokalität:Středočeský kraj
Fundtiefe:15 cm
Verwendeter Detektor:E Trac
7 Stimmen
7 Stimmen
angezeigt:
2919x,
Kommentare:
5,
Finder:
populus populus
Eingefügt:
der 7. Januar 2020

Kommentare

áno, má to fazónu erbu, nebo znakového typára - štít a helm tam nějaký je, hore klenotem se honosí....
- a tu je krásně vidno tá roztlučená palice, jak temu někdo vehementno pomáhal při otisku do pečetní látky.....někde sem četl, že s pečetidly se snad i plombovalo, jako že to někdo i do olova tiskl - a při tom by bylo zapotřebí trocha pomoci tloukem nějakým, no nevím, co je na tem pravdy, dále sou i názory, že se za pomocí úderu pečetidla značily např. kůže, hliněné výrobky /to ale neodpovídá velmi širokému okruhu řemesel a jiných skupin těchto otlučených pečetidel/, dále názor, že se to otlučení stalo až v pozdějších dobách rukou nějakého břídila kazisvěta atd.....
- no, ale že ste byli hodní, tak vám - vážení přátelé, povím, jak to tenkráte bylo....světe div se, něco málo sem kolem teho bádal a došel k závěru, že se to tlouklo do vosku - áno, žádná senzace se nekoná - bo byly vosky různých kvalit /to nemám ze své hlavy, mnoho tun plesnivých knih mě to stálo přečísti/ tzn. že některé vosky tuhly rychleji, než bylo žádoucí a kolikrát se i našinec zakecal s úřednicí, švadlenou, dokonce i s obchodnicí pohlednou - to pak rychle tuhnul nejen vosk a tedy holou rukou už nešlo typář vtisknouti do ztvrdlého vosku, tak se to tam pěkně a srozumitelně ťuklo
- těch obouchaných pečetidel sem viděl již nespočet a že by tito všichni pečetili plomby olověné, to se mi nezdá možné
- +- 18. stol. bronz.....

Tak to jsem ani netušil, že z tohoto pečetítka jde toliko vyčísti. A že doněj tloukli jsem si všiml,ale nebylo mi jasné proč.Díky za popis.

Lukegoss jest v těchto věcech Pánem ctihodným, stěží ti k tomuto někdo podá více. Gratulace k nálezu a před mistrem klobouk dolů ;-)

přátelé, dělám, co mě baví, kolega Argill díky za Tvá slova, kerá vždy potěší :-) ;-)

Super čtení a na mě taky někde čeká ;-) Gratulace k nálezu :-)

Beitrag hinzufügen

Um einen Beitrag hinzuzufügen, müssen Sie sich anmelden. Wenn Sie noch kein Konto auf dieser Webseite haben, registrieren Sie sich.

↑ Zurück nach oben + Mehr sehen

Nach oben