Projektil?

Zdravím ve spolek. Klasik. kulí a různých olověných slitků jsem nakopal už na kila, ovšem tady mě zarazil válcovitý tvar. Vím, že podobná munice se ládovala do hákovnic a dalších zbraní husitského a pohusitského období - ať už s železným jádrem, nebo bez. Tenhle kousek olova je sice poznamenán orbou, ale přesto je patrné, že na jedné straně má menší prohlubeň, druhá strana je hladká. Celková délka je cca 2 cm, průměr cca 1,5 cm. Co se týče bojových aktivit ve vrcholném středověku, tak to tady v okolí práskalo asi dost, protože nedaleké město bylo husity dobito a když si pak hoši chtěli vyhodit z kopítka, lehlo popelem i několik okolních vesnic.

Kategorie des Artefaktes

Identifizierte Kategorie:
Ansichten der Benutzer: Feuerwaffen Geschosse (1 Meinung) Markoman: Feuerwaffen Geschosse

Melden Sie sich an und helfen Sie, diesen Fund zu bestimmen.

Fotografie

Projektil?
Projektil?
Projektil?
Projektil?
Projektil?
Projektil?
1 Stimme
1 Stimme
angezeigt:
456x,
Kommentare:
7,
Finder:
Markoman Markoman
Fotografiert:
der 8. August 2022,
Eingefügt:
der 8. August 2022

Kommentare

;-)některé tyhle kousky,mohou mít železné jádro,skus magnet. :-)

Dobrej nápad, kovářskej ;-) Já původně myslel, že železná část, pokud tam nějaká byla, mohla být na té straně, kde je prohlubeň, ale na něco takového je asi příliš malá. Zkusím to ještě tím magnetem, ale až v práci, tam to mají soudruzi na nástěnce, tak si odtamtud jeden zapůjčím :-D

Dle rozměru to může být váleček z píšťaly. A ano, měly v sobě kousek železa kvůli průbojnosti, bývaly i značené křížkem, ale našel jsem i jeden, který byl značen mřížkou

Tady patrně žádné značení nebude, to by bylo určitě znát. Ty kousky s křížem jsem viděl v muzeu. Údajně to používala druhá - protihusitská - strana, ale nevím, co je na tom pravdy. Podle to mě takhle striktně asi nerozdělovali.

Ano, taky jsem o tom četl, že katolíci takto posílaly do pekel. něco jako stříbrná kule s křížkem proti upírům.
Značený váleček mám u sebe v nálezech zde na webu.

koiko - Pěkný, ale koukám, že jsou nižší, ne tak dlouhé. Pokud na to tehdá měla vojska nějaký mustr, resp. normu, podle čeho lít, tak ten můj váleček moc neodpovídá.

jsou i dlouhé, jako ten tvůj

Beitrag hinzufügen

Um einen Beitrag hinzuzufügen, müssen Sie sich anmelden. Wenn Sie noch kein Konto auf dieser Webseite haben, registrieren Sie sich.

↑ Zurück nach oben + Mehr sehen

Nach oben