Sponka

Dobrý den,
chtěl bych požádat místní znalce o přibližnou dataci nalezené sponky.

Děkuji

Kategorie des Artefaktes

Identifizierte Kategorie:
Ansichten der Benutzer: Clips (5 Meinungen), Clips (2 Meinungen) Mildes: Clips, MaistroProfi: Clips, durruti: Clips, KlubVlastiku: Clips, Karinn: Clips, : Clips, odysseus: Clips

Melden Sie sich an und helfen Sie, diesen Fund zu bestimmen.

Fotografie

Sponka
Sponka

Fundumstände

Lokalität:Královéhradecký kraj
Bodenzustand:Trocken
Fundtiefe:5 cm
Verwendeter Detektor:tesoro
6 Stimmen
6 Stimmen
angezeigt:
919x,
Kommentare:
6,
Finder:
fandak fandak
Eingefügt:
der 23. Mai 2022

Kommentare

Spona patří někam do pozdně halštatského období. Řekl bych Ha D, tudíž původní určení (řím) bylo špatně. Je to doba železná. Nezbývá než dodat, že se snad dostane do rukou odborníků. Gratulace k zajímavému dokladu "keltské" kultury na daném místě.

Děkuji za pomoc.

Pěkný zbytek dne, František

Je to spona s volnou patkou. Není to Ha D. Laténská spona s volnou kulovitou patkou. Objevují se v hrobových výbavách od konce LtB a hlavně v LtC. Polovina třetího až druhého století.

Odysseus: Aha. Typ o kterém mluvíš znám, ale měl jsem pocit, že tohle má trochu jiné ukončení patky. Škoda, že nejsou fotky i z jiné strany. Myslel jsem, že by to mohl být pozdně halštatský typ s dírou v kulovité patce.

Mám na mysli deriváty spon z tady spodní části tabulky: https://www.researchgate.net/figure/fibulae-of-Central-europe-of-the-late-Hallstatt-period-Gedl-2004-Hvala-2012-mansfeld_fig4_347482133

Je ale pravda, že toto na fotce má výrazněji členěné to ukončení.

netvrdím, že nemáš pravdu. Oni se totiž spony špatně chronologicky přesně řadí, protože se jednak vyráběli stejné typy v různých dobách a v různých variantách a kopiích a navíc se nachází někdy různé spony z různých obdobích dohromady. Ale spíš bych tuhle sponu viděl jako laténskou, spojenou s plochými pohřebišti. Podíval jsem se na Tvůj odkaz a děkuji ti za něj. Já vycházel z Filipa. Je to kniha mám ji v pdf. Ale nevíme zda-li tvůrci jak Tvého odkazu či snad Filip nepletou. Jestli chceš pošlu ti na mail v pdf toho Filipa. Neníé to špatná publikace. Mám i Bujny Laténské opasky. Taky kvalita.

Jasný, Filipa mám v tištěné verzi. To je asi základ v knihovně, když se zajímáš o tuto část pravěků. Ale musím se přiznat, že více mám nastudované spony doby římské. Je těžké držet to všechno v hlavě. Laténské spony jsem docela proletěl. S tou halštatskou sponou s děravou kuličkou na patce jsem se totiž poslední dobu dvakrát setkal, tak mi přišla podobná. Zalistuju ještě v knihách. Asi nejlepší by bylo, kdyby nám sem nálezce hodil více fotografií. Minimálně by mě zajímala ta patka z horní pozice.
Díky za podnětnou diskuzi.

Beitrag hinzufügen

Um einen Beitrag hinzuzufügen, müssen Sie sich anmelden. Wenn Sie noch kein Konto auf dieser Webseite haben, registrieren Sie sich.

↑ Zurück nach oben + Mehr sehen

Nach oben