SIGILIUM * hEInRICE * KOPLO *

Nález z dnešního rána. Posekané pole. Průměr cca 28 mm. Očištěno pouze destilovanou vodou i tak se pečetní ploška začala odlupovat. Opis se mi nepodařilo rozluštit. Nepodařilo se ho zatím rozluštit ani v muzeu. Nicméně v muzeu mi potvrdili datování do pozdního středověku a podle toho erbu s hlavou dravého ptáka (?) to vidí na nějakého nižšího šlechtice (rytíř, vladyka, zeman). Budou ho dále zkoumat a dají mi vědět. Poslední čtyři fotky jsou zrcadlově převrácené.

Zatím se mi podařilo opis vyluštit jako S*HEINRI DE*KOPLO*.

Jelikož jsem zatím zpětnou vazbu z muzea neobdržel, obrátil jsem se s prosbou o konzultaci na význačného badatele v oboru pečetidel, pana Pavla Maličkého. Dle jeho posouzení se ovšem nejedná o šlechtické pečetidlo, ale středověké měšťanské pečetidlo s datací 1350 - 1420. Transliterace opisu je S+hEInRICE+KOPLO, přičemž text je oddělen malými kvítky. Opis obsahuje chybu rytce, kdy na místo „Heinrici“ (v genitivní podobě), je uvedeno chybně „Heinrice“. Jedná se tedy o pečetidlo měšťana Jindřicha Koplo, Kopla, Kopela, nebo nějaká podobná možnost českého přepisu. Erbovní figurou je potom hlava supa, jejíž ekvivalent se dá najít například na pečeti arcibiskupa Jana Očka z Vlašimi. Páni z Vlašimi i páni z Jenštejna používali v erbu dvě supí hlavy. Stejný erb používali páni z Vlašimi ještě jako měšťanský erb coby pražští měšťané. Pan Maličký, když jsme o tom diskutovali, mě nicméně ujistil, že žádnou souvislost tady není možné hledat vzhledem k měšťanskému charakteru erbu. Nicméně vzhledem k význačnosti rodu pánů z Vlašimi v našem kraji bych si zde jistou, alespoň inspirativní souvislost vidět dovolil:))

Kategorie des Artefaktes

Identifizierte Kategorie:
Ansichten der Benutzer: Siegel - Schriftarten (1 Meinung) Harryll: Siegel - Schriftarten

Melden Sie sich an und helfen Sie, diesen Fund zu bestimmen.

Fotografie

SIGILIUM * hEInRICE * KOPLO *
SIGILIUM * hEInRICE * KOPLO *
SIGILIUM * hEInRICE * KOPLO *
SIGILIUM * hEInRICE * KOPLO *
SIGILIUM * hEInRICE * KOPLO *
SIGILIUM * hEInRICE * KOPLO *
SIGILIUM * hEInRICE * KOPLO *
SIGILIUM * hEInRICE * KOPLO *
SIGILIUM * hEInRICE * KOPLO *
SIGILIUM * hEInRICE * KOPLO *
SIGILIUM * hEInRICE * KOPLO *
SIGILIUM * hEInRICE * KOPLO *

Fundumstände

Bodenzustand:Feucht
Fundtiefe:15 cm
Abgegeben an: Muzeum Podblanicka
48 Stimmen
48 Stimmen
angezeigt:
4833x,
Kommentare:
25,
Finder:
Harryll Harryll
Fotografiert:
der 19. August 2020,
Eingefügt:
der 19. August 2020

Kommentare

Nádhera! Gratulace! ;-)

;-)parádní.

Pěkný. Loupání bych se nebál, ten kov vypadá zachovale.

..to je

Pane H. máte moc pěkné ;-)

příteli, tak zrovna Vám to přeju opravdu moc!! - krásná věc se Vám zadařila, úžasný počin jste učinil, že jste tuto nádheru z temných tenat země - pro bronz tak nepřívětivých - v nerovném boji vyrval!!!!
- gratuluji, příteli badateli převelice!!!!
- to 14. by sedělo..... :-) ;-)

Překrásný pečeťítko
Gratulace

Parádní kousek , gratulka . ;-)

Super kousek gratulace :-)

Nádhernej kousek gratuluji :-D

Díky všem. Pokud dostanu nějakou zpětnou vazbu z muzea, dám vědět.

Pecka, která do toho muzea fakt patří, respect! :-) 👍

Ještě jednou díky všem za ohlasy a gratulace k nálezu. Přidal jsem ještě zrcadlově otočené pohledy, ale k přečtení opisu mi to stejně nepomohlo. Z nálezu jsem měl samozřejmě ohromnou radost, určitě můj dosavadní top nález, ale jsem toho názoru, že tohle už do muzea patří a tak jsem ho expresně dopravil jedné známé paní doktorce. Radši sem si ho moc dlouho nenechával, pak bych se s ním určitě těžko loučil, znám se :-D. Moje poděkování patří i neznámému mladému traktoristovi, který mě vyhodil z pole kde jsem původně ráno chodil a poslal mě na pole za lesíkem, kde jsem následně typář našel. Při téhle příležitosti jsem byl poučen o posledním hitu zemědělství, protierozní agrotechnice. Chodím si ráno po posečeném poli, když tu se přižene mladý traktorista se secím strojem a povídá:" budete si muset jít hledat někam jinam, tady budu sejt řepku." Sejt? já na to. Vždyť to není zorané, ani povláčené. Kvůli suchu se přestává orat a seje se přímo do strniště, vysvětlil mi. Pokud tedy uvidíte posekané pole se strništěm, na kterém jsou po dvaceti centimetrech rýhy, tak jim tam radši nelezte, není to strniště, ale oseté pole :-D
https://www.farmet.cz/cs/aktuality/2018-08-falcon-6-strip-seje-repku-primo-do-strniste

Ahoj, paráda a palec za muzeum ;-) pokud bude nové info tak doplň. Díky jsem zvědavý :-)

;-)jediný co přečtu jasně je to INRI :-)

Mě to přijde jako S*I*pak nějaké písmeno, možná G?, pak to INRI, pak to nepřečtu, pak něco jako KOLLO. No, nevím, že se prý na to podívá odborník z archivu, co se sgrafistikou a paleografií zabývá.

;-)možná skratka sigilium. :-)

Ano, to bude sigilium. Dole pod tím erbem bude nejspíš DE. Koukal jsem do literatury, konkrétně do Milce a jeho Šlechtických pečetí a ten styl pečetidla, erb, písmo a rozvržení opisu přesně odpovídají pečetím nižší šlechty z doby Karla IV. - Václava IV. Nejpodobnější mi přišly z let 1370 - 1400. Zkusím si ten opis rozkreslit, třeba něco vyluštím :-)

Úžasný nález, gratuluji. Na erbu vidím pouze v pravém ( na fotce v levém) horním rohu hlavu ptáka - nerozeznám, zda jde o dravého nebo husu.Díval jsem se na erby předbělohorské šlechty, a podobnou pozici ptačí hlavy mají tyto rody : z Ludanic, Harantové z Polžic a Bezdružic, Deymové ze Střítěže, Strakové z Nedabylic,Kořenští z Těrešova,Dobřenští z Dobřenic, Sendražští ze Sendražic,Otmarové z Holohlav, Újezdečtí z Červeného Újezda, Pechancové z Kralovic a nejspíš řada dalších.Nevím, jestli to pomůže, ale mohlo by to být pomocné vodítko k identifikaci.
Jinak setí bez orby jsem již zaznamenal mnohokrát. Domníval jsem se, že je to kvůli úspoře nákladů
na naftu, jestli kvůli suchu, tak tomu nerozumím - když příjde déšt, voda po udusané hlíně steče bez závlahy.

S*hEINRICZE*KOPLO jsem zatím vyluštil. Ale co je Koplo? Kopidlno? Pečeť Jindřicha Kopidlanského z Kopidlna? Kopidlanští z Kopidlna měli ale ve znaku hlavu kozla. Že by hlava ptáka byla ve skutečnosti hlava kozla s rohama? Kopidlno je taky od místa nálezu víc, než 100 kilometrů. No, nevím. Koplo může být i něco jiného. Budu si muset pořídit Atlas české středověké šlechty od Sedláčka a porovnat erby.

;-)nejhorší je v heraldice se používá spousta přesmiček,jinotajů a v průběhu doby docházelo i k takzvanému polepšení znaku za zásluhy.A samozřejmě i obráceně. :-)

Mistře, dovolenkový deficit se projevil, tento úžasný nález jsem minul. Pardon. 🙊 Velká gratulace ke skvělému objevu, pán odborník 👍😉

Děkuji, pane kolego.

Krásný kousek historie vážený kolego, velká gratulace 👏👏 :-)

Zdravím kolegové, jelikož jsem zatím zpětnou vazbu z muzea neobdržel, obrátil jsem se s prosbou o konzultaci na význačného badatele v oboru pečetidel, pana Pavla Maličkého. Dle jeho posouzení se ovšem nejedná o šlechtické pečetidlo, ale středověké měšťanské pečetidlo s datací 1350 - 1420. Transliterace opisu je S+hEInRICE+KOPLO, přičemž text je oddělen malými kvítky. Opis obsahuje chybu rytce, kdy na místo „Heinrici“ (v genitivní podobě), je uvedeno chybně „Heinrice“. Jedná se tedy o pečetidlo měšťana Jindřicha Koplo, Kopla, nebo nějaká podobná možnost českého přepisu. Erbovní figurou je potom hlava supa, jejíž ekvivalent se dá najít například na pečeti arcibiskupa Jana Očka z Vlašimi. Páni z Vlašimi i páni z Jenštejna používali v erbu dvě supí hlavy. Stejný erb používali páni z Vlašimi ještě jako měšťanský erb coby pražští měšťané. Pan Maličký, když jsme o tom diskutovali, mě nicméně ujistil, že žádnou souvislost tady není možné hledat vzhledem k měšťanskému charakteru erbu. Nicméně vzhledem k význačnosti rodu pánů z Vlašimi v našem kraji bych si zde jistou, alespoň inspirativní souvislost vidět dovolil ;-)

Beitrag hinzufügen

Um einen Beitrag hinzuzufügen, müssen Sie sich anmelden. Wenn Sie noch kein Konto auf dieser Webseite haben, registrieren Sie sich.

↑ Zurück nach oben + Mehr sehen

Nach oben