Výčepní Maršík Hlučín

Dneska kopnuta a docela dobře zachovala trhací zátka. Hned po vydloubnutí bylo vidět co to je nijak moc pomuchlaná ani roztahaná ....no řekl jsem si aspoň něco . Jenže doma po trošce pátraní na internetu jsem v koncích. Asi nebude až tak obyčejná!!! Je docela čitelná i když po opláchnutí slezla hněda krusta a teď vypadá pro mně hůř než když byla špinavá . No vrátím se spět k tématu a zároveň se zeptám jestli je zde někdo kdo se tomuto věnuje víc ( já jich mam jen par , snad se sbírka rozroste). No a na co se to chci zeptat ....je možné že tato zátka pochází z roku 1904 nebo ještě starší ??? Hledal jsem totiž nějaké informace a zjistil jsem že sice se v Hlučíně vaří pivo už od roku "V Hlučíně, starobylém městě nedaleko Ostravy, se pivo vařilo už v 16. století. Pivovar zde byl založen roku 1526. Hlučínský starý pivovar byl od svého vzniku v roce 1526 několikrát postižen nepřízní osudu v podobě požáru. Hlučín získal várečné právo (tj. právo vařit pivo) již při založení města. Pivo se vyrábělo nejdříve v měšťanských domech a později v pivovaru, kterému majitelé pronajímali propinační právo za určitou sumu. Jenže v době největšího boomu pivovarnictví v Čechách (na přelomu 19. a 20. století) byl dokonce uzavřen psal se rok 1904 – do Hlučína pak bylo dováženo pivo z nedaleké Opavy a Ostravy. Vzhledem k tomu že dle historických záznamů se pivo do lahví začalo poprvé v Praze plnit v roce 1841. Dělo se tak v pivovaru U Křížovníků na Starém Městě. Nevím od kdy v Hlučíně a od kdy se začaly používat hliníkové trhací zátky místo. Ovšem zde na Lovcích jsem našel v jednom článku : " V období mezi roky 1920 a 1950 se jej snažil nahradit systém ?nenáviděných? :-) trhacích aluminiových zátek , ale poté se svět znovu vrací ke korunce.!! " Problém je že v té době se v Hlučíně pivo nevařilo ani tam nebyl pivovar , teda nikde jsem nenašel ani zmínku o tom že by v Hlučíně byl pivovar v provozu po roce 1904!? Tak nevím možná tam někdo pivo vařil ale nikde se oněm nikdo nezmiňuji, no tak jsem asi nakousl kousek pozapomenuté historie a třeba někdo bude vědět víc . Tak ať se daří .

Kategorie des Artefaktes

Identifizierte Kategorie:
Ansichten der Benutzer: Abreißstopfen (1 Meinung) haidrich: Abreißstopfen

Melden Sie sich an und helfen Sie, diesen Fund zu bestimmen.

Fotografie

Výčepní Maršík Hlučín
Výčepní Maršík Hlučín
Výčepní Maršík Hlučín
Výčepní Maršík Hlučín
Výčepní Maršík Hlučín
Výčepní Maršík Hlučín
Výčepní Maršík Hlučín
Výčepní Maršík Hlučín

Fundumstände

Lokalität:Moravskoslezský kraj
Bodenzustand:Feucht
Fundtiefe:5 cm
Verwendeter Detektor:Vanquish 440
4 Stimmen
4 Stimmen
angezeigt:
603x,
Kommentare:
9,
Finder:
haidrich haidrich
Fotografiert:
der 26. April 2021,
Eingefügt:
der 26. April 2021

Kommentare

No možná, že to bylo takto. Pan Maršík mněl v Hlučíně stáčírnu piva a do lahví stáčel pivo z některých pivovarů, třeba právě z Opavy nebo Ostravy. Bylo mu dodáváno v sudech a on ho stáčel do lahví a opatřoval svoji zátkou. V tomto případě šlo o výčepní pivo. Možná, že stáčel i ležák nebo i jiný druh piva. Třeba měl i své lahve, opatřené litým nápisem. Pátrej dál. Zdař Bůh. :-)

Jo takhle takže pan prodával cizí výrobek pod svojí značkou , mazané a tahle verze mně nenapadla :-D :-D A mně vrtalo hlavou jak tam mohl myt trhačku když tam nebyl pivovar :-D :-D :-/ No budu pátrat dal bo toto mně zajímá , jestli to však půjde zjistit , zkoušel jsem Maršík pivo Hlučín a nic mi to neukázalo ale nedal jsem stáčírna ;-) dík za nápad a Zdař Bůh ;-)

Ono to bylo vcelku normální, takových stáčíren bylo hodně. Chce to prohledat adresáře dokumenty o podnikání a tak.:-)

;-) hledám teď v ZA Opava , když najdu určitě dam vědět ;-)

A to je právě to,co na tom našem courání po polích a lesích mám rád. Přiřadit si ke zdánlivě obyčejné věci historii nebo třeba i příběh. Potom se dá narazit na úžasný věci o kterých nemá člověk ani páru. Přeju hodně štěstí v pátrání a dej vědět výsledek.👍

Zdravím,
gratuluji k nalezení pěkné trhačky. Jak psali kolegové jedná se nejspíš o stáčírnu piva, což bylo časté a na trhačkách se může objevit i druh piva, které se stáčelo. V tomto případě je pouze označení "výčepní". Trhačky se u nás začaly používat kolem 1930, dřív se používaly klasické korunky. Trhačky byly levnější a snazší na výrobu. Stáčírna je buď nakupovala hotové a pak aplikovala jednoduchým strojem na láhev nebo si pořídila složitější stroj, který z pásu hliníkové fólie vyrazil trhačku, osadil těsnění a aplikoval na láhev. Trhačky se u nás přestaly na pivní láhve používat kolem 50. let pak ještě chvíli na minerálky. Pokud by tě ještě něco zajímalo, tak se klidně ozvi.

Jo děkují určeni let 1930 až 1950 my stačí ;-) No mně právě zarazilo že v té době tam pivovar žádný nebyl a stáčírna mně nenapadla :-( Budu hledat jestli se dochovaly nějaké záznamy ,jestli to bylo před válkou tak je možné že záznamy už třeba nejsou. Včera jsem hledal a zatím nic ale snad někde něco bude vždyť určitě nebyla sranda vlastnit byť už ten obyčejný stroj ...určitě musel nějakou chvilku fungovat a udělat X lahvi ....no zatím bezúspěšně partám ale snad se to prolomí ;-)

Dobrým zdrojem by možná mohly být pivovarnické kalendáře a adresáře.

už jsem koukal na sběratele a pivovary u nás a nic ...možná by pomohlo sčítaní v roce 1930 jenže ZA Opava to nemá v digitalizované formě takže tam nakouknout nemůžu :-( Kroniku města Hlučín jsem četl ale nic jsem nenašel takže jsem v koncích ....každopádně budu hledat dal a když něco najdu tak to sem napíšu ;-)

Beitrag hinzufügen

Um einen Beitrag hinzuzufügen, müssen Sie sich anmelden. Wenn Sie noch kein Konto auf dieser Webseite haben, registrieren Sie sich.

↑ Zurück nach oben + Mehr sehen

Nach oben