Z depotu 11

Angaben über die Münze

Identifizierte Münze: Rudolf II. Habsburský (1572–1611) – Malý groš ( Maley gross) (č. 2516) Rudolf II. Habsburský (1572–1611) Malý groš ( Maley gross)

Ansichten der Benutzer

Durchschnitt: 16,0 mm
Gebiet der Prägung:
Landesherr: Rudolf II. Habsburský (1572–1611) (1 Meinung)
Prägungsjahr:
Nominal: Malý groš ( Maley gross) (1 Meinung)
Material:
Nr. der Münze: Rudolf II. Habsburský (1572–1611) – Malý groš ( Maley gross) (č. 2516) (3 Meinungen) petroff: 2516, Wladyslav: 2516, Karinn: 2516

Melden Sie sich an und helfen Sie, diese Münze zu bestimmen.

Fotografie

Z depotu 11
Z depotu 11
4 Stimmen
4 Stimmen
angezeigt:
665x,
Kommentare:
15,
Finder:
Tuca Tuca
Fotografiert:
der 6. Januar 2022,
Eingefügt:
der 7. Januar 2022

Kommentare

Uspěchané rozmazané fotky-škoda. :-(

Člověk najde depot, předpokládam 11 ks a nic k tomu nenapíše. :,-(

Jako kdyby z něj neměl ani radost......

Predpokladas spatne. Bylo jich 15. Zkus mrknout o kousek niz.

:-)

Jo, tak už sem to viděl. Velká paráda. Gratuluju.

Krásná

Nádherný soubor mincí.

Dvě věci:

1. Zkus příště fotit tak, aby byla mince ostrá. Vypadá to, že možná fotíš s čočkou moc blízko minci. Lepší je to dát dále od mince, a pak to zazoomovat a ořezat po vyfocení. Ty mince si to zaslouží. A taky nejlepší je fotit na denním světle. Ale viděl jsem i horší fotky, jen prostě, člověk by rád viděl ten detail.

2. Nepoužíval bych slovo depot, pokud to nebylo evidentně záměrně uložené. Třeba v keramické nádobě a všechno na sobě. V depotech bývá větší množství mincí, a často i vysoké nominály. Tohle vypadá na mincovní rozsyp, ztrátu (nebo lup) z období třicetileté války. Klidně se někomu rozflákala peněženka. Jsou tam mince typické pro toto období.

Škoda těch ruplých malých grošů, ale to se někdy stane, když narazíš na rozsyp. Ještě bych zkusil dohledat ty dva úlomky. Určitě tam budou, a mince jdou přinejhorším slepit. Taky se ti může stát, že při dohledávce najdeš i další mince.

Nezbývá, než pogratulovat. Tohle se povede jen párkrát za život, a to musíš chodit hodně často, a mít cit pro dobré místa.

Durruti to napsal moc dobře. Jen bych měl na Tebe, kolego, dotaz z té poslední větičky. ,, a kdy je řada na mě???😄😄😄 když říkáš párkrát za život...😄😉🤟

Zase ten “rozsyp”... Rozsypou se třeba korále... sůl na silnici... ale v žádné literatuře krom tady lovce se rozsyp mincí neuvidí...🤪
Mince jsou kulatý a proto se rozkutálí razdva 😂

idler: Já na to naopak narazil mnohokrát i v literatuře. Mincovní rozsyp je výraz, který se objevuje jak v místní, tak zahraniční odborné literatuře. Možná se dnes užívá spíše něco jako "nahodile ztracený mincovní soubor", ale nelámal bych nad tím hůl.

Když jsem na svém disku bouchnul do vyhledávání "mincovní rozsyp", hned se ukázalo několik PDF, například:

"Pražské groše byly nalezeny jako součást mincovního rozsypu nebo ojediněle při odstraňování hradeb a úpravě nového města", Průzkum nálezů mincí v Hradci Králové, Numismatický sborník IV, ČSAV 1957.

kostinF5 vzhledem k tomu, kolik se těch rozsypů (ehm... :D ) každoročně vyskytne, tak bych řekl, že tam někde venku na tebe čeká. :-)

Tak "nahodile ztracený mincovní soubor" zní opravdu líp, než rozsyp... Jenže to je dlouhé a ten rozsyp mi zase zní jako jakýsi novotvar a to si pokaždé vzpomenu na skvělý seriál F. L. Věk a na pana Sováka, jak leží v posteli a vymýšlí ty nejsprávnější česká slova a nikdo se mu neodváží oponovat, jelikož si o něm myslí své 😂

Nepřísluší se mi zapojovat do debaty ( vzhledem k mím znalostem ), ale "nahodile ztracený mincovní soubor" zní mnohem líp než rozsyp.

...ooo děkuji, příteli durruti. Zase mi blýskla naděje. Ať se vám daří. ;-)

Beitrag hinzufügen

Um einen Beitrag hinzuzufügen, müssen Sie sich anmelden. Wenn Sie noch kein Konto auf dieser Webseite haben, registrieren Sie sich.

↑ Zurück nach oben + Mehr sehen

Nach oben