Žeton?

Jde o žeton? Pokud ano, o jaký ?

Kategorie des Artefaktes

Identifizierte Kategorie:
Ansichten der Benutzer: Brauereistempel (4 Meinungen), Bier-Marken (3 Meinungen), Nicht identifizierte Objekte (1 Meinung)
150v: Nicht identifizierte Objekte, Zlatokop777: Brauereistempel, kacuro: Brauereistempel, Wladyslav: Brauereistempel, petr-pppp: Brauereistempel, Karinn: Bier-Marken, Lacko: Bier-Marken, Franz1983: Bier-Marken, Stimme des Admins (?)

Melden Sie sich an und helfen Sie, diesen Fund zu bestimmen.

Fotografie

Žeton?
Žeton?

Fundumstände

Lokalität:Plzeňský kraj
Bodenzustand:Nass
Fundtiefe:15 cm
Verwendeter Detektor:XTerka 505
1 Stimme
1 Stimme
angezeigt:
574x,
Kommentare:
8,
Finder:
150v 150v Facebook
Fotografiert:
der 6. November 2021,
Eingefügt:
der 7. November 2021

Kommentare

Podle "B Jerman" bych to viděl na pivovarskou známku Rolnického pivovaru a skladiště v Písku. Odkaz zde:

https://ceskepivo-ceskezlato.cz/pivovar-pisecky/

je to účelová známka na litr píva, vydavatelem je zde p. Bohuslav? Jerman, člověk stejného jména získal kolem r. 1925 pivovar v Červeném Poříčí, takže tato známka je s nej. pravděpodobností známka pivovarská, to značí, že známku dostávali zaměstnanci pivovaru, ti měli přidělené denní dávky piva
- pokud si to našel někde poblíž, je velká naděje, že je to ON

kolega Zlatokop
- áno, dobře vybádáno, taky sem na něj narazil, ale.....
- ten člověk nebyl vlastník, ale představený, píše se tam, že se pivovar přejmenoval na - Rolnický pivovar a skladiště v Písku, takže p. Jerman nebyl jeho majitelem a tudíž by nebyl ani uveden na pivovarských účelovkách, ale byl by tam název toho družstva a stálo by tam - např. - Rolnický pivovar a skladiště v Písku
- navíc, písek je od plzeňského už trocha z ruky
- tu příklad vyhotovení účelovek vydaných družstvy, spolky


https://storage.googleapis.com/livebid_storage/imgs/153/tn/7209.jpg

https://www.numismatika-schimandl.cz/aukce/64/0819.jpg

ale může se jednat i o nějakého B. Jermana, který vlastnil hospodu a pak by to byla "pouze" známka pivní, která se dávala např. jako bonus při vypití 5 piv, nebo k objednávce oběda, sloužilo to na udržení hostů a udržení dobrého jména majitele, dříve se na to hledělo, hokynář by se pro zákazníka rozkrájel, s úsměvem vás obsloužil, dnes se díváte na nasraný prodavačky, kerý by vás nejraději kopli doprdele

Ahoj Luke u těch artefaktů zdá se není nikdy nic jistý, teda pokud už nebyl někým věrohodně zdokumentován v minulosti anebo byl již nalezen v takových množstvích, že ho pozná každý trochu zkušenější hledač.
Jak píšeš "dobré jméno" "čestnost" či dokonce "počestnost" jsou hodnoty, které se ze soudobé společnosti jaksi vytrácejí. Jen my, milovníci historie posměšně označovaní jako "staromilci" na něco takového ještě věříme. Ale to je na akademickou debatu. Venku je pěkně a už si balím batoh s detektorem... ;-)

áno, příteli, občas je to pouze na dohadech, dříve se toho moc málo katalogizovalo, navíc, účelovek bylo vydáno milion - z každého statku, od každého živnostníka, ono to ani vlastně nejde všechno sepsat, oproti tomu mince se vydávaly pod "dozorem", takže tam je to jiné
- kolego vážený Zlatokope, kdo nebádá, jako by nežil......
- přeji dobrý lov!!

Cituji: Z. Likovský, Známky českých pivovarů 2008 str. 179.
Známku mohl vydat Bohuslav Jerman starší, v letech 1904-1907 sládek v Lobči (okr. Mělník), 1907-1908 nájemce a sládek kapitulního pivovaru ve Volyni (okr. Strakonice), 1909-1911 sládek rolnického pivovaru v Písku (okr. Písek) a 1911-1917 majitel zámeckého pivovaru v Čachrově (okr. Klatovy). Nebo Bohuslav Jerman mladší, v letech 1925-1932 sládek v Dolní Lukavici (okr Plzeň-jih), současně v letech 1927-1932 nájemce, 1933-1934 majitel a v letech 1927-1934 sládek pivovaru v Červeném příčí (okr. Klatovy).

Teda Červeném Poříčí ;-)

Beitrag hinzufügen

Um einen Beitrag hinzuzufügen, müssen Sie sich anmelden. Wenn Sie noch kein Konto auf dieser Webseite haben, registrieren Sie sich.

↑ Zurück nach oben + Mehr sehen

Nach oben