Zlatý minometčík

Ahoj, tento odznak jsem našel už v roce 2014 v Bílých Karpatech. Je to moje oblíbená oblast. Odznaků z období 2. světové války jsem tu moc nenašel. Tady se ještě bojovalo. Svlékání uniforem a jejich zahazování probíhalo mnohem dál na západ.
Jedná se o miniaturu zlatého výkonnostního odznaku minometčíka klerofašistického Slovenského štátu, jeho průměr je 20 mm. Motiv byl převzat z československého prvorepublikového odznaku.
Našel jsem jej na vrcholu jednoho z kopců Bílých Karpat, kde probíhala obranná linie a několik dní se zde bojovalo. V prvním okamžiku jsem byl velmi zklamaný. Našel jsem totiž jen tu stříbrnou část, ale hned další pípnutí byl ten zlatý střed. Doma jsem části pečlivě očistil a slepil.
Okolnosti nálezu byly taky zajímavé. Že je tam hodně vystřílených nábojnic mne zase tak nepřekvapilo, ale ve velmi malém okruhu jsem našel pár knoflíků kropenáčů, zapalovač z nášlapné německé miny (pro doplnění příspěvku je na třetím obrázku), tento odznak a zbytky boty s hliníkovými hřebíky. Tu jsem tam nechal, ale dnes mne to mrzi kvůli případnému určení. Mám v plánu jak sleze sníh se tam vrátit a pokusit se ji najít. Mělo by to jít, protože jen pár metrů od toho místa jsou zajímavě srostlé tři duby.
Že někteří příslušníci slovenské armády ustupovali společně s Němci mám potvrzeno od pamětníků. A šlápnout na vlastní minu se dá taky...

Všem nadšencům hodně zdaru!

Kategorie des Artefaktes

Identifizierte Kategorie:
Ansichten der Benutzer: Abzeichen für Mörserschützen (4 Meinungen), Abzeichen (2 Meinungen)
Wladyslav: Abzeichen, Opin: Abzeichen, nastezce: Abzeichen für Mörserschützen, Mildes: Abzeichen für Mörserschützen, 123Martin: Abzeichen für Mörserschützen, Kapsa: Abzeichen für Mörserschützen, Stimme des Admins (?)

Melden Sie sich an und helfen Sie, diesen Fund zu bestimmen.

Fotografie

Zlatý minometčík
Zlatý minometčík
Zlatý minometčík
Zlatý minometčík

Fundumstände

Bodenzustand:Feucht
Fundtiefe:5 cm
Verwendeter Detektor:GM4
16 Stimmen
16 Stimmen
angezeigt:
1015x,
Kommentare:
11,
Finder:
Fosgi Fosgi
Fotografiert:
der 10. September 2014,
Eingefügt:
der 9. Februar 2023

Kommentare

Parádní nález. K tomu návrhu jsem ti odepsal :-)

Pěknej odznáček 👍

Ha....letisko ,,Tri Duby''..... ;-)

Wladyslav: zkusil jsem to znovu tak jak mne to navádělo. WWII - Slovenský Štát - Faleristika - odznaky - a chtěl jsem novou podsložku "Odbornostní odznaky".
Jinak nevím jak to udělat, pokud to můžete udělat vy, tak to prosím tak proveďte. Případně mi napište, kde dělám chybu. Mně o body nejde, chtěl bych, aby si mohl případný jiný kolega badatel sám najít a porovnat svůj nalezený artefakt s katalogizovaným. V tomto je zdejší katalog perfektní a velmi užitečný.

Pokud to nejde, tak prosím admina o smazání tohoto příspěvku. V nezařazených artefaktech ztrácí smysl, tam už nikdo nic nenajde.

Určitě určitě to udělám večer já jenom bych rád slyšel více názorů. Já bych to nazval výkonnostní odznaky tu kategorii neodborné. Určitě si tenhle pěkný kousek zaslouží tady být. Třeba se tu ukáže ještě kolega Haryll ten má tyhle odznaky v malíků. Ale já osobně bych to nazval výkonnostní odznaky jako je to v tom odkazu co jsem ti posílal. :-)
Jestli tam mám nějaké chyby v textu tak se omlouvám nemám sebou v lese brejle tak jenom diktuji a telefon je debil :-D

Aha, takto jsi to myslel. Počkáme a uvidíme kdo se ještě vyjádří ;-)

Teď jsem se podíval, jak jsou zde v katalogu nazvány odznaky pro československou armádu a máš pravdu, výkonnostní. Opravím to i v textu.
Díky za upozornění, já myslel, že jsem nějak špatně postupoval při tom zápisu a že se to nějak špatně zobrazovalo. Budu chytřejší pro příště :-D

Jasně večer to udělám ať to není pod československem

Dobrý kop 👍

Dobrý kop 👍

Wladyslav: Díky za zařazení. ;-)

Beitrag hinzufügen

Um einen Beitrag hinzuzufügen, müssen Sie sich anmelden. Wenn Sie noch kein Konto auf dieser Webseite haben, registrieren Sie sich.

↑ Zurück nach oben + Mehr sehen

Nach oben