CHKO a PP

Rostou jak houby po dešti.Je to snad snaha jak nám omezit prostor pro hledání? Co vy na to?

In der Kategorie Standorte, Erstellt von buiaimon 12.11.2012 15:19

Zajimave počteni ;-)hele a co ti hrozi když te v tom CHKO chyti docela by me to zajimalo taky tu mame takove vedši chkočko :-)

sbírka zákonů je bezplatně dostupný dokument. Nebuď línej.

já bych naopak uvítal, kdyby nám lidé znalí zákonů řekli, jak je to s PP a CHKO z pohledu zákonů, jaké tresty jsou tu, zda je legální hledání v nich, či ne - to prvotně. Zákon jsem si stáhl - konkrétně Zákon 114/92 Sb., nicméně jsem v něm nic nenašel.... :-/

To ja nejsem ale pses mobil se blbe hleda je to zdlouhave s tim netem v zahraniči.a doma si na to nevzpomenu.to ja se pokusim zdrhnout až nekoho potkam :-D

Je to protizákonné, ať už je to PP, CHKO, nebo NP, prostě je. " Narušování terénu zvláště chráněných území při detektorové prospekci bez souhlasu orgánu ochrany přírody (v případě velkoplošných chráněných území Správa CHKO nebo Správa NP), může být posuzováno jako pozměňování dochovaného stavu přírody – velmi rizikové jsou například cenné botanické lokality."
Pokud to tak není, budu rád za opravu. Nicméně pro mě platí, že problémy a špatnou pověst heldačům dělat nechci, proto si raději nechám zajít chuť. (beztak je tu jen poblíž jedna PP, kakže to pro mě takovou roli nehraje)

http://www.khh.estranky.cz/clanky/informace-o-archeologii/detektory-a-zakony.html

Nočníkům a podobnejm modelům nedělá problém nic. Dycky si najdou nějaký vysvětlení že o nic nejde. Že ten, že už dlouho, že tamto, že leta, že dycky.... . Jenže, nic se s tim dělat nedá, jenom na ně kašlat.

Článek je z roku 2006 a myslím si, že jsme již úplně někde jinde. Je tady řada sdružení a klubů, které fungují v naprosté pohodě a možnost zajít do muzea začít se na něčem podílet je dnes již v podstatě samozřejmost. Pokud někdo chce, není to problém.

Co se týče všech chráněných rezervací, sorry ale je to přesně tak. Každému z nás se ukrajuje z jeho ústavních práv. Ty jasně říkají, že každý občan ČR má právo volného pohybu krajinou. Nejde tady o žádné detektoráře, můj táta mohl co by tremp jezdit na stovky míst kam já už jít nemůžu. Nemůžeš tam jít ani sbírat houby, borůvky, ostružiny atd. Určitá ochrana přírody a krajiny má samozřejmě smysl, dnes ale žijme v době, kdy tady brzy nebude les aby to nebyla alespoň ptačí rezervace. Dalo by se na toto téma napsat hodně dlouhý článek, jakým způsobem fungují dotace na podobné projekty a zemědělství a ochrana krajiny obecně.

Vrcholem jsou pak akce, kdy se po CHKO nechají jezdit tanky, aby byl prostor stále ve stejném režimu jako když ho obhospodařovala armáda, ale hledač s detektorem nesmí ani sejít s cesty!!! Prostě tady máme hodně “odborníků” na ekologii a tvorbu krajiny. Víc raději psát nebudu, jako chlápek co celé roky chodil po našich kopečcích jsem na tohle téma opravdu hodně citlivý :-(

Narazil jsem na tuto diskuzi ohledně ochrany přírody.
Do problematiky trochu vidím (spíš více, než bych občas chtěl). Vysvětlení v uvedeném odkazu je poměrně nepřesné. Národní kategorie (tj. národní park, národní přírodní rezervace, národní přírodní památka) jsou území pro každého - nejen detektoráře opravdu "nebezpečná". Šlápnu mimo cestu a je zle.
Ale třeba takové CHKO - to jsou tisíce hektarů zahrnující normálně obhospodařované plochy, ať už jsou to pole nebo hospodářské lesy. Proč by se tam mělo žádat o souhlas s hledáním a co můžu na poli v ornici poškodit? Ochranář, který by proti tomu protestoval by asi nebyl normální, ale známe heslo o iniciativním bl.....
Je to vše hodně složité, hodně promotané (že v tom mají i ochanáři zmatek - ať žije parlament!) a pokud budete mít v klubu zájem, můžu se pokusit trochu to sepsat a dát dohromady z pohledu detektorů.
Jinak k přibývání chráněných úzení - nebojte se, bude hůř - viz www.natura2000.cz

pokud tomu rozumíš, budu (a myslím, že nebudu sám) jedině rád, když budu vědět, co (ne)můžu - mám tu v okolí CHKO, PP a i ještě něco (významný krajinný prvek se to asi jmenuje?), ale určitě se bude hodit pojednání celkově v čem se to liší, zejm. dopady pro nás hledače. Ono jasné, zákon je jedna věc, ale - hledat ve změti zákonů je na dost dlouho a pokud tu někdo tomu rozumí, určitě by to ostatním ulehčilo práci..o ochraně přírody dneska raději pomlčím...

Ahoj, jako fyzický geograf jsem (bohužel) musel projít i semestrem ochrany a tvorby krajiny, tedy vím něco o tom proč se CHKO a podobné regiony vytváří. Jde o to, že je dnes více silnic, domů, infrastruktury než předtím. Je pravda, že v poslední době roste také podíl lesa, ale jde o fragmentaci krajiny. Když dálnice protne několik lesů, sebere jim určité schopnosti pro pohyb zvířat a jejich gen. informace. Fragmentace je v republice oproti dřívějšku bohužel na vzestupu, takže se EU i místní orgány snaží ochránit to, co zbývá zachováno. Bohužel to dělají zase "z patra", takže za ptačí oblast považují všechno (protože ptačí druhy nízdí snad na všech lokalitách)... je to spíše nějaká zástěrka, aby se na les nesahalo. Ale taky mě dosti štve ten fakt, že neví, kde přestat. Zakážou tam pomalu scházet z cesty, ale pak dělají placené akce na nutnou disturbanci v dané lokalitě (třeba právě pojezdy tankem), aby se zachoval nějaký cyklus, který tam dříve byl přirozeně. Prostě ochrana je na jednu stranu dobrá, ale musí se dělat lokálními lidmi... ne těmi s kravatou a prupiskou. Osobně bych taky rád zjistil něco více o legislativě co se detektoringu týče.

Jezdim obcas do Jeseniku, pohybuju se volne po chko, zatim jsem s nikym problem nemel. Uzemi je to rozlehle, nenarazil jsem na nejakeho ochranare. Ale treba na Palave uz jsem byl upozornen myslivcem, ze hledam v Chko, ale rekl, ze pokud se chovam slusne, nema s tim takovy problem. Spise narazel na nocni hledace co mu v ohrade nechavali nezahrabane diry. Drive pred detektoringem jsem delal hodne turistiku a vetsinou jsem chodil jen vyznacene. Ale ted mam rad proste prochodit les nebo louky mimo ztezky a byl bych nastvany, kdyby me nekdo vykazal nebo dokonce hrozil nejakym spravnim rizenim. Je ale zase pravda, ze kdyz jim tam nekde rostou nejake vzacne rostlinky, tak by se tam kopat nemelo...

Zdarec chci se zeptat jak je to když mám v CHKO svůj vlastní pozemek můžu tam hledat? Zítra si jedu pro svůj první detektor a tchán má kousek od Radhoště chalupu z roku 1898 s loukou která má několik tisíc m2 tak si říkám že by se tam mohlo najít něco zajímavého :-)

Na svém pozemku můžeš hledat až do bezvědomí :-) :-)

A jak je to s PP (přírodní památka), může se tam hledat?

Na pokutu jak dělaný :,-(

Je to trochu škoda, protože v PP a CHKO jsou občas pěkné lokality, ale co naděláme, měli bychom to respektovat. V jednom takovém území je i pole, zároveň tam je fotbalové hřiště a spousta prasat tam na procházkách odhazuje nedopalky, plechovky a další bordel, tak pak si říkám, proč bychom tam nakonec nemohli hledat. Ale přesto bych nerad konflikt, tak tam nechodím. Taky dnes nevíte, kde třeba mají fotopasti. Ne apriori na hledače... Viděl jsem detektoráře taky v PP Motol, v parku na Cibulce. Nikdo si jich nevšímal, ale chodí tam dost lidí na procházky. Je to paradox, jsou tam místa, kam chodili feťáci, beton, rozbité sklo z lahví od piva apod.

Abych byl upřímnej tak se v tom nevyznám vůbec :-D Lepší bejt v pohodě a vědět že nedělám nic špatného a nebo dělám ale nevím o tom :-D

Beitrag hinzufügen

Um einen Beitrag hinzuzufügen, müssen Sie sich anmelden. Wenn Sie noch kein Konto auf dieser Webseite haben, registrieren Sie sich.

↑ Zurück nach oben + Mehr sehen

Nach oben