Co si myslíte o současnosti našeho koníčku a nové generaci hledačů?

Čistě z volné chvilky mě napadlo vytvořit diskuzní vlákno se kterým se obracím na širokou obec hledačskou. S popularizací tohoto koníčku zapříčněné sociální sítí facebook, instagram, ale i díky videím youtube mameluků, hledá dneska kdejaký opičák (Tímto nepovažuji každého, kdo přidává své nálezy na youtube za mameluka nebo opičáka ). Nic proti nováčkům nemám, jen mi přijde, že většina nováčku ani takoví fandové historie nejsou a co se týče jejich úctě k přírodě a okolnímu prostředí, tak ta je také chabá. No, jsem si vylil srdíčko. Berte prosím mé urážky s hyperbolou. A jaký máte názor na současný vývoj našeho koníčku a novou generaci hedačů vy? Měl by se náš koníček nějakým způsobem regulovat?

In der Kategorie Nicht klassifiziert, Erstellt von Vrky_cz 19.6.2020 11:15

Hledání s detektorem je nelegální a dokud se nezmění legislativa a to i ve vztahu pravidel a výše vyplácení nálezného, tak nemá cenu tento "koníček" vůbec provozovat.
I když jsou na tom státy, kde jsou na tom ještě hůř, např. chachaři ze Slovenska, který pak lezou a plundrujou naše území.
Ale Slovensko náš vzor v tomto rozhodně ne, že ? Náš vzor v legislativě musí být v tomto Anglie.

...co,bez náleznýho tě to nebaví? o:-)

Hledání detektorem není v ČR nelegální, je tak označováno pouze ze strany archeologů. zákon nezakazuje hledání detektorem, zakazuje archeologický průzkum neoprávněným osobám a jediná postižitelná věc je provádění neoprávněných výkopů na archeologických lokalitách. Co je a není archeologický průzkum není zákonem stanoveno, respektive není určeno, že hledání detektorem archeologický průzkum je. Čili, co není zákonem zakázáno, není a nemůže být nelegální.

Osobně nemám pocit, že by se tento koníček nějak výrazně rozmáhal. Sociální média nám spíš dávají možnost více o sobě dávat vědět / vědět, což pak může vyvolávat dojem, že "to dělá každý". Neřekl bych, že počty hledačů nějak výrazně rostou. Ve svém okolí (a to bydlím v blízkosti Prahy a okresního města) rozhodně žádné davy hledačů nevídám a nepotkávám. Podívejte se na země, kde má detektoring daleko větší základnu a tradici, třeba Anglii. Člověk by řekl, že se tam už nenajde vůbec nic, že celé Ostrovy budou prolezlé. A přesto co chvíli přijde zpráva o dalším parádním nálezu. Stejně tak kdekoliv jinde. Někde jsem slyšel, že naše komunita čítá cca 20 tis. lidí. V takovém počtu nám bude trvat ještě pořádnou řádku let, než "celou tu zemi rozkopem";-) A nebojím se ani zákazů či zpřísňování. Nepamatuji, že by se o tom někde vedla nějaká debata. Před lety jsem hrával paintball a tam se vedly úplně stejné diskuze: "Je nás moc, je to všude na netu, určitě se to zakáže jako v Německu atd." Nestalo se nic;-) Nikomu neškodíme, nikomu nevadíme (až na těch pár "gnomů", co kurví archeologické průzkumy, ale s těmi si zákony jistě poradí už teď...) ;-)

Ja bych nerekl, ze to je o nejake generaci hledaci ale o lidech obecne. Naopak mam pocit, ze si diry nezahrabavaji spise ti starsi "mazaci" a nemile me prekvapilo i na videich od LP na YT, ze autor haze vykopany bordel zpatky do diry/pole...

Já mám na to pohled ze dvoustranný názor:
1. V podstatě se to až moc popularizuje a detekování jde do háje, avšak
2. Je to zapříčiněný dlouhým volnem a jakmile skončí celý tyhle "prázdniny", tak se na bazarech objeví hromada detektorů. Navíc začátečník chodí a myslí uplně jinak než někdo s praxí.
Není jistý jak to dopadne, ale největší problém hrozí, že když někdo kdo nemá praxi kopne třeba jehlici, tak to může zahodit a skončí někde na skládce, ale pokud už nemají nějakej dobrej detík, tak nemají šanci si šáhnout na pražáky ve 35 třeba

Dlouho jsem zde nebyl a nalezl toto téma, tak opožděně přidám názor. Nemám dojem, že by nějak výrazně přibývalo hledačů. Přesněji - není to tak markantní. Před řadou let, v době mých začátků, jsem za celý rok viděl jednoho - dva lidi, nyní jsou to tak tři. Možná je to lokalitou - já se soustřeďuju prakticky jedině na okolí naší vsi, a zde je velmi chudo - žádné války, tábory, žádná historická událost. Navíc celkově v historii hospodářsky nepříliš bohatý kraj. Když přijdu do hospody, všichni mě znají desítky let, je tam spousta chlapů, všichni vědí, že hledám - a stále platím (i po takové době) za exota. Nikdo nikdy neprojevil touhu to alespoň zkusit. Slovy: "ty vole že tě to baví, v tom vedru (nebo v té zimě) se hrabat v bahně a sbírat dráty a zátky od piva" :-D A není tu ani nikdo z mladých, koho by to lákalo. Mám samozřejmě pár známých, ale jejich vzdálenost se počítá v desítkách km. Myslím, že nějaké lavinové šíření nehrozí. A 80% těch, co to zkusí a neuspějí do týdne, končí a ztratí definitivně zájem.
YT, Fb, Tw, a další - to je jenom zviditelnění těch, co aktivně hledají. Užitečnost takového počínání je diskutabilní - souhlas. I když zase - jak kdo, jak kde. Videa jsou často stavěna tak, že přijdu na pole nebo do lesa, a beru, beru, a beru..... Že za každým nálezem stojí patnáct, dvacet kusů bezcenného šrotu, to tam jaksi nevidím....A že z těch nálezů má jistou mizivou hodnotu (a to pouze tím, že není zničený) každý desátý, už vůbec ne. Rozhodně ale množství zveřejněných videí není důkaz toho, že hledačů přibývá jako sarančat. Spíš začali vyrábět spoty z hledání i ti, kteří by raději nic vyrábět neměli - nebo aspoň zveřejňovat :-D, páč teď už je vyzbrojen mobilem úplně každý, a jak známo - dnes už mobily umí zázraky.
A na závěr - regulace. Tak ona v podstatě je - archeologické lokality jsou zakázány, což je naprosto v pořádku. Klidně bych přidal i historicky významná místa - např. bitevní pole, okolí hradů, atd. Hlavní regulaci by měl mít každý hledač v hlavě sám od sebe. Jen připomenu, že "HLEDAČ" opravdu není každý - gaunera, co rozkope keltskou mohylu bych bez rozpakování předhodil těm, co tuto činnost provozují ve vší slušnosti. Na takové hovado žádný zákon neplatí, a reputaci kazí všem. Bohužel, v televizi se taky nedozvíme, že nějaký kamion bez prohřešků a nehod dovezl v pohodě zboží z Prahy do Ostravy..... ale když to "rozvěsí" na svodidla, mají všechny TV kanály čtvrt hodiny co řešit. A s hledači je to totéž.
Hezký den všem. J.
:-)

Myslím, že s novou generací, je čím dál tím víc vidět nezahrabane díry a lidí v osetém atd. Aspoň moje zkušenost.

Beitrag hinzufügen

Um einen Beitrag hinzuzufügen, müssen Sie sich anmelden. Wenn Sie noch kein Konto auf dieser Webseite haben, registrieren Sie sich.

↑ Zurück nach oben + Mehr sehen

Nach oben