Jak to teda je?

http://www.arup.cas.cz/?p=12890

co dělat v případě setkání s nelegálním průzkumem detektory kovů
Prospekci s detektory kovů na území s archeologickými nálezy je třeba považovat za jednu z metod archeologického výzkumu. Územím s archeologickými nálezy se rozumí území či místo původního výskytu archeologických nálezů nemovitých a/nebo movitých, na němž již byly registrovány jakékoliv archeologické nálezy movité či nemovité povahy, na němž je lze odůvodněně očekávat či na němž jejich výskyt není vyloučen. Za území bez archeologických nálezů lze označit pouze takové území, na němž byly prokazatelně odtěženy veškeré uloženiny čtvrtohorního stáří (viz. pravidla archeologického výzkumu čl. l., odst. 3.6.).
Podle současné platné legislativy (§ 21, zákon č. 20/1987) je archeologické výzkumy oprávněn provádět pouze Archeologický ústav a organizace, které mají oprávnění vydané Ministerstvem kultury ČR a které uzavřely dohodu o podmínkách a rozsahu archeologických výzkumů s Akademií věd České republiky. Z těchto důvodů je prospekce za pomoci detektorů kovů přípustná pouze v případě, že je součástí archeologického výzkumu splňujícího uvedené zákonné podmínky a v opačném případě je třeba ji považovat za nelegální.
V této souvislosti je nutné zdůraznit, že neobstojí ani běžná výmluva, že hlavním zájmem hledače jsou předměty pocházející z doby relativně nedávné, např. z období druhé světové války, protože i ty jsou podle § 23, odst. 1, zákona č. 20/1987 Sb. archeologickým nálezem. (Archeologickým nálezem je věc (soubor věcí), která je dokladem nebo pozůstatkem života člověka a jeho činnosti od počátku jeho vývoje do novověku a zachovala se zpravidla pod zemí.). Rovněž je třeba zdůraznit, že při neodborně prováděné prospekci s detektory kovů zároveň hrozí zcela reálné riziko, že řada archeologických nálezů a jejich kulturně historická hodnota nebude rozpoznána a při neodborné manipulaci může dojít, k jejich poškození nebo zničení.
Zároveň je třeba připustit, že legálně lze detektor kovu využít při hledání ztraceného vlastního majetku (klíče, šperk, apod.). Toto vysvětlení lze však považovat za pouhou výmluvu v momentě, kdy hledač při práci používá zároveň rýč, lopatku nebo podobný nástroj, zejména nachází-li se v lesním porostu nebo na zatravněné ploše. Stejně tak ten, kdo hledá například klíče, nemá žádný důvod sbírat tzv. kovový šrot (drobné mince, dráty, plomby, knoflíky) .
Nelegální prospekce s detektorem kovů by měla být posuzována jako správní delikt podle § 39 zákona č. 20/1987 Sb., který umožňuje správnímu orgánu uložit pokutu do výše 4 mil. Kč.
Archeologické nálezy jsou podle platné legislativy majetkem kraje, resp. státu nebo obce. Nelze proto rovněž vyloučit, že v případě objevení archeologického nálezu, hrozí také spáchání trestného činu zatajení věci podle § 219 trestního zákona, případně trestného činu poškození cizí věci podle § 228 trestního zákona v případě neodborné manipulace s archeologickým nálezem. Provádí-li nelegální prospekci přímo majitel pozemku, může se tak dopustit také trestného činu zneužívání vlastnictví podle § 229 trestního zákona.
Jak pro zahájení správního řízení, tak i pro trestní řízení, musí být v prvé řadě zjištěna totožnost pachatele a zajištěny důkazy o jeho nelegální činnosti. Z těchto důvodů je třeba dodržet následující postup.

Dovoluje-li to situace, upozorněte na nelegální počínání samotného hledače a požádejte ho, aby své činnosti zanechal a vyhnul se tak represivním opatřením.
Informujte Policii ČR, protože pouze její příslušníci jsou oprávněni zjišťovat totožnost osob. Při telefonátu musíte uvést, že jste svědky porušení zákona a že hrozí rovněž spáchání trestného činu. Zároveň je třeba vyčkat příjezdu hlídky, která zjistí rovněž i vaši totožnost. Vaše svědecká výpověď je pro další šetření klíčová.
Pokuste se činnost hledače fotograficky dokumentovat. V případě, že jej policisté nezadrží přímo na místě, může být fotografie hledače v kombinaci s fotografií např. vozidla vodítkem ke zjištění totožnosti.
Pokud jste zaznamenali, že daná osoba nalezla a sebrala při provádění prospekce nějaké předměty, upozorněte na tuto skutečnost příslušníky Policie ČR a požádejte je o zajištění těchto předmětů, protože mezi nimi mohou být i archeologické nálezy. Jsou-li u hledače zjištěny jakékoli archeologické nálezy, je smysl jeho činnosti nepopiratelný.
Vzhledem k tomu, že zákon č. 20/1987 Sb. nemusí být vyšetřujícím orgánům dostatečně známý, budete v rámci policejního šetření patrně požádáni o vysvětlení nebo předvoláni k jeho podání. Při tomto jednání Policie ČR zajišťuje důkazy pro další šetření. Vedle svědecké výpovědi můžete být požádáni a fotografickou dokumentaci a o doklad, že místo nelegální prospekce je místem s archeologickými nálezy. Pro tento účel lze využít databázi NPÚ Monumis, pokud se jedná o místo s vyhlášenou kulturní památkou nebo její okolí, a výpis o archeologických nálezech z katastru dané obce z Archeologické databáze Čech (o ten lze požádat pracovníky Archeologického ústavu AV ČR v Praze).
Při podání vysvětlení nezapomeňte požádat, že chcete být o výsledcích šetření informováni.
Jste-li odborníci v oblasti archeologie a památkové péče, evidujte případy nelegálního využití detektorů ve Vašem regionu (datum, hodina, místo – nejlépe v souřadnicích, jméno osoby – pokud ho zjistíte, její automobil atd.). Opakované zjištění stejných osob a automobilů může být v budoucnu cenným vodítkem k identifikaci nezákonného jednání.

In der Kategorie Zusammenarbeit mit Archäologen, Erstellt von ghostbusters 19.3.2014 23:15

https://www.youtube.com/watch?v=dVfhelUzTC4


Zurück zum Chat

Beitrag hinzufügen

Um einen Beitrag hinzuzufügen, müssen Sie sich anmelden. Wenn Sie noch kein Konto auf dieser Webseite haben, registrieren Sie sich.

↑ Zurück nach oben + Mehr sehen

Nach oben