Jak vybrat detektor?

Jak vybrat detektor kovů?

Výběr detektoru kovů pro hobby hledání může být vzrušující, ale také trochu matoucí. Především když ještě nerozumíte slangovým výrazům, a nebo obecně nemáte s hledáním žádnou praxi. Díky pokročilým technologiím dnes i začátečnické modely nabízejí multifrekvenční funkce, což znamená, že už se nemusíte starat o specifické cíle, jako jsou mince, šperky nebo vojenské předměty. Multifrekvenční detektory jsou schopny najít různé druhy kovových artefaktů s výjimkou přírodního zlata, kde je specializovaný detektor stále výhodou (špičkové detektory pro hledání přírodního zlata používají pulsní technologie). Pro začátečníky je důležité zvolit detektor, který je uživatelsky přívětivý, lehký a snadno ovladatelný.

Dalším klíčovým faktorem je rozpočet. Na trhu je široká škála detektorů v různých cenových relacích. Levnější modely obvykle nabízejí základní funkce a jsou zajímavé pro začátečníky, kteří si chtějí vyzkoušet tento koníček bez větší investice. Na druhou stranu dnes již řada výrobců vyrábí i špičkové detektory za desítky tisíc, které nejsou na obsluhu těžší a snaží se tak vyjít zákazníkům maximálně vstříc. Střední třída detektorů poskytuje lepší hloubkový dosah a pokročilejší funkce a větší možnost nastavení různých režimů vyhledávání. Pro náročnější hledače jsou k dispozici high-end modely s pokročilými technologiemi jako je MULTI IQ+ a sofistikované identifikační systémy.

Posledním aspektem je zvážení terénu, ve kterém budete hledat. Některé detektory jsou lépe přizpůsobeny pro hledání na plážích a v mokrém prostředí, zatímco jiné jsou optimalizovány pro hledání na polích a v lese. Pokud plánujete hledat v různorodých podmínkách, vyberte si univerzální detektor, který zvládne různé typy půdy a podmínek. Také se vyplatí investovat do příslušenství, jako jsou kvalitní lopatky, ochranné kryty a náhradní baterie, které vám mohou pomoci maximalizovat efektivitu vašeho hledání.

Pokud jste úplní začátečníci je vždy nejlepší se zeptat. Žádný dotaz není hloupý a na všechny se snažíme odpovídat v rámci pracovní doby co nejrychleji. Je lepší se vždy přesně ujistit, že víte jaký přístroj kupujete, zda splní vaše představy.

Na všechny dotazy Vám budou odpovídat Marek Mlejnský (Elmara – Admin LP) a nebo Petr Zuklín (Jaccob – vedoucí servisu) Detektorům kovů se obě věnujeme od střední školy, jsme součástí několika testovacích týmů několika světových výrobců a zároveň se již několik let podílíme i na vývoji některých jednotlivých funkcí detektorů kovů.

In der Kategorie Metalldetektoren, Erstellt von Elmara 25.4.2009 18:10

Ahoj, chtěl bych se zeptat, kulaté cívky jsou víc na hloubku, ale horší na separaci, než koncentrické, že? Vanquish často nabízí ty šišaté. Zajímalo by mě jaký je rozdíl v hloubce na nějakou Ag minci u kulaté cívky XP Deus 2 a třeba u Vanquishol 12 palcové koncentrické cívky. Nemám moc mincí, tak si říkám, jestli to není tím, že budou ve větší hloubce...

Ahoj, nejdříve tě musím trochu opravit, vanquish nemá koncentrickou cívku - tyto cívky už se v podstatě nepoužívají- zůstalo to jen u nejlevnějších detektorů jako Nokta Mini/midi hoard, Go-Find, Eurotek apod......, ale už je to přežitek a všechny lepší detektory už mají cívky systému DD stejně jako VAnquish.

Obecně s tvarem cívky sytému DD je to tak že na malé cíle mají oválné cívky(na nejmenší cíle jako např přírodní zlato i mírně lepší) +- stejný dosah jak kulaté (ve stejném rozměru), proto taky u gold detektorů a detektorů na menší cíle najdete často tvz. žehličky kde při zachovaní většího pokrytí (proto ovál)se neztrácí cítlivost na nejdrobnější cíle).
Příkladem je např. Tesoro lobo ,x-terra 705 gold,Racer Gold, kruzer gold,HF cívka od XP apod apod....
Na větší cíle jako větší mince a artefakty už ale bývá kulatá cívka o něco lepší.....
Ona je ale otázka co je to ovál, nejde to totiž specifikovat takhle snadno ....ovál může být taky rozměr třeba 30x25cm -tam bude rozdíl mezi kulatou menší a nebo taky 30x 15 tam už to poznat samozřejmě bude.
+ oválné cívky mají samozřejmě lepší separaci do strany ....
Takže otázka je vždy na JAK VELKÝ CÍL a jak velký je to OVÁL...

Děkuji moc za info, to možná vysvětluje proč nacházím jen velmi malé mince :/

Jextli máš k té X-teře tu základní cívku tak bys ses x ní měl do nějaké rozumné hloubky dostat taky. Odladit interference, nastavit citlivost tak aby detektor trochu štěbetal a vyšší hloubku docílíš snížením rychlostí obnovy. Doufám, že Xterra ji má :-D ale zas tě to trochu zabrzdí, protože detektor bude mít pomalejší odezvu. Jo a na hloubku je lepší volit nižší frekvence. Ale spíš si myslím, že si neměl zatím jenom štěstí. Ono to jednou padne. :-)

Jasně mám, interf. odlaďuji, citlivost tak kolem 20, nižší rychlost obnovy (1) mám také, ale hodně mi to při ní bručí a tak raději chodím na 2, což lépe separuje a je rychlejší :) Někdo mi říkal, že mince v lese stejně nejsou moc hluboko. Já je nacházím, ale většinou ty drobné Cu mincičky... Nižší frekvenci...všichni doporučují chodit na multi IQ. Přešel jsem alespoň na pět tónů, dříve jsem chodil jen na dva a to je asi blbost. I když pořád koukám na ID, mám to rád.

Na mince samozřejmě vyšší, ale v lese bych kopal i hloubku, nebo železo. Může to být nějaká šipka, nebo bronz.

Takový nález by se mi moc líbil, pravda. Ale uvádíš v lese kopat železo, že to může být bronz... neměl by jít rovnou do barvy? Možná taky snížím Iron Bias z 1 na 0.

Bronz jo. Ale můžeš kopnout i stré železo. Šipky zkuše, luku, nebo ostruhu. I sekerka ze železa může být hodně stará. Třeba toto:
www.lovecpokladu.cz/artefakty/c/doba-zelezna/militaria/halstatske-sekery/

Iron bias bych klidně na nulu snížil, pokud to podmínky dovolí.

Zurück zum Chat

Beitrag hinzufügen

Um einen Beitrag hinzuzufügen, müssen Sie sich anmelden. Wenn Sie noch kein Konto auf dieser Webseite haben, registrieren Sie sich.

↑ Zurück nach oben + Mehr sehen