Měďáky a mosazný kartáč

ačkoliv se tu pějí ódy na olivový olej, sám v něm mám už asi druhý týden naložené mince a...nic...vůbec to nepomohlo, budu pokračovat dál, ale zároveň se chci obrátit na ty, kteří dávají přednost jiné metodě čištění - mosazným kartáčem. Sám jsem takto čistil hodně měďáků a výsledky byly vždy velmi dobré. Ale té práce, co dá vyčistit takhle jednu minci....proto mě napadlo, že by nebylo od věci si pořídit modelářskou brusku, na které se dají nastavit i nízké otáčky a pomocí ní pak čistit měďáky (mosazným kartáčem) - máte s tím někdo zkušnost? Bojím se, abych nekoupil brusku a pak nezjistil, že i otáčky třeba 3000/min minci odrovnají..

In der Kategorie Reinigung und Fotografie, Erstellt von Petr_Cze1 8.6.2013 10:56

Já jsem trochu experimentoval s frézkou Dremel (5000 ot.)... Osvědčil se mi drátěný nástavec, ale spíše na větší předměty. Na mince to není nic moc, přeci jen je to trošku složitější na manipulaci. Čištění je pak rychlejší, ale zase je třeba být opatrný s tlakem, jinak se předmět snadno poškrábe. Trošku nevýhoda taky je, že se při čištění rozptyluje prach a měděnka do vzduchu. :-)
Na měďáky používám špenátovou metodu dle pana Jezera, ta se mi osvědčila nejlépe a je takřka bez práce. Olivový olej rád nemám, účinkuje velmi pomalu a hodí se pouze na lehce zoxidované mince.

Po doporučení kamaráda jsem zkusil čistění mincí modelářskou bruskou s mosazným kartáčem. A žasl jsem nad perfektním výsledkem. Samozřejmě se musí opatrně, jen zlehka, ale jde to. Také mám předchozí zkušenost s olivovým olejem, normálním olejem i špenátem. Ale metoda bruskou se mi osvědčila nejvíce. Když se pracuje opatrně, mince to nepoškrábe. Zkusil jsem si lehce "škrtnout mosazným kartáčem o ruku, ani kůži to nepoškrábe, natož minci.
Moje metoda je taková, že mince nejprve očistím z nejhrubší špíny v ultrazvukové čističce, nechám uschnout a potom lehce a opatrně očistím bruskou s mosazným kartáčem. Potom postříkám konzervačním olejem (Konkord), nechám chvíli působit, otřu olej hadrem a přeleštím bruskou s kartáčem silonovým nebo žíňovým (asi). Ten žíňový, obyčejný a levnější, se mi osvědčil víc. Drátěný (ocelový) kartáček používám také, ale NE na mince !!! A pozor na stříbrňáky, na ty skutečně bruska NEPATŘÍ !!!!!!! Stříbo jedině klasicky.
Brusku si pořiď takovou, kde se dají regulovat otáčky plynule od nuly. Viděl jsem takovou v OBI, byla bateriová nabíjecí, moc se mi líbila. Jenže moc drahá, cca 2800,- Kč. To jsem nedal. Jinak náhradní mosazné kartáčky jsem sehnal jedině v OBI, nikde jinde jsem je neobjevil. Pozor, v železářstvích prodávají kartáčky ocelové, které na sobě mají mosaznou vrstvu a vypadají jako mosazné. Ale jsou ocelové, tak pozor!

Kov získá pěkný ražební lesk i rychleji, vhodný je rychlík 7:05 do Prahy i 13.15 do Brna. Namáhávé drátokartáčové metody i rychlejší rozleštění mezi kovy jsou myslím numismaticky rovnocené. Přičemž druhou metodu lze považovat navíc za technologicky průlomovou, sofistikovanější technologii.... ale každej má rád něco. Přes to nejede vlak. :-)

Kdepak Jirko, patinu kartáč neošoupe. To "leštění" znamenalo spíše očistění od zbytků toho oleje. Mince zůstane pěkná i s patinou. A čistá.

Víš, zajímalo by mě, jak to dělají jiní borci (tím nemyslím Tebe), kteří odpoledne přijdou z pole z hrstí mincí a večer už je dávají na web perfektně vyčistěné v TOP stavu. To mi hlava nebere, jak to dělají? :-O

Milane, strojní oleje patinu na mědi&slitinách zdestruujou. Jak to dělaj? No, některý rychlíci používaj čističe na WC. Trošku drastický, leč doba je agresivní. Od toho jdu rači dál. Já se držim už akorát vody, mýdel, jelenice, a když tak peroxidu, z žiravin koly zero a taky se držim blízko u ledničky.

Dík za varování před oleji. Mám jednu špatnou zkušenost, použil jsem olej značky, teď přesně neví WS nebo WB, tak nějak, je to modrožlutý obal, ten byl velmi agresívní. ale ten Konkord docela dobrý, jedině časem že by to zničilo, to nevím. Touto metodou jsem začal čistit před cca 2 měsíci.

Pokud to budeš čistit opatrně, rozhodně ta bruska s mosazným kartáčkem té minci neublíží. Nechám odmočit v jarové vodě a potom čistím Dremlem za neustálého namáčení opět v jarové vodě a výsledky vůbec nejsou špatné. Pokud je tam nějaká měděnka, hodím to na chvilku do čpavkové vody s jarem a paráda. Ve finále to přejedu obyč. mýdlem a je klid. Chce to cit a příliš netlačit. Otáčky tak na 2.500, kartáčky se mi víc osvědčily ty kónické a kupuju je za pár kaček na e-bay. Tolik moje zkušenosti.

Ano, kónické kartáčky také používám.
Co je to ta čpavková voda, to neznám?

Čpavkovou vodu mají snad v každý drogérce. Nenadýchat se! Dávám do uzavíratelné plast. nádobky nejlépe venku (strašně ten čpavek smrdí) a nechávám působit podle potřeby (cca 30-60 vteřin), případně postup opakuju. POZOR!!! Pokud mají mince opravdovou patinu a ne to, co někteří za patinu považují, ale je to jen zoxidovanej bordel, tak ty přejedu jen destilovanou vodou a nechám tak, protože jinak ta patina spolehlivě a nenávratně zmizí!

kónické kartáčky - jsou jakoby do vějíře, takový jehlan z užšího do širšího, mají ocelové a silonové. Já kupuji mosazné kartáčky v OBI Kolín, tam jsou běžně k dostání. Mosazné 115,- Kč, silonové cca 80,-Kč. Používám jak ty jehlanové, tak klasiká kolečka, podle toho na jakou minci. Ocelové a silonové kartáčky jsou běžně k dostání v prodejnách s nářadím nebo železářství.

Jezevecalfons, tak pro ilustraci to máš vyobrazený třeba tady: http://www.bosch-naradi-cz.cz/p_info/3232-mosazny-kartac-13mm%0D%0A536-%28dremel300%2C-4000%2C-8200%2C...%29/

Ty otáčky od nuly neřeš! Stejně to nemá tu sílu, aby to pořádně makalo! Je to v zásadě vysokootáčková věc a při nízkých točkách se o čištěný předmět zastaví.

díky za všechny ohlasy, na tu extol jsem už koukal dřív - zaujala mě hlavně lidová cena, jinak kartáče co třeba tyhle? http://www.nako.cz/814-proxxon-28961-mosazny-kartac-stopkovy-2ks.html#content - měly by být taky do modelářské brusky (konkurece :-D) sklíčidlo má až 3,2 mm - takže dost na třeba i http://www.naradibartos.cz/mosazny-kartac-19-mm-dremel.html nebo http://www.naradibartos.cz/mosazny-kartac-13-mm-dremel.html - nalezeno přes zbozi.cz, zadal jsem jednoduše "mosazný kartáč". No tak to zní slibně, ještě teda kouknu na ty silonové a žíňové a myslím, že není co řešit - ono upřímně, hellerů je mi líto, abych je nevyčistil a tohle mi přišlo jako super metoda - rychlá a přitom podle mě poměrně i šetrná. Na vzácnější mince nevím...

jinak mají ji hodně po republice - viz http://brusky.heureka.cz/extol-craft-404111/

no pokud ji vyleštíš do čistě čista tak ji odrovnáš i instalatérským rounem,v oleji se máčí páč se nepoškodí patina,to je to zelené co chceš dát dolů. a ještě můžeš vyzkoušet metodu špenátovou

Prášok do pečiva je super,špina zíde a patina ostane,niekto to tu písal a je to fakt super aj na hlinikove mince aj na meedaky ....

zajímavé čtení o čištění všech materiálů mincí, medailí.....

http://gorila.netlab.cz/coins/jan-bukvic-cisteni-a-konzervace-minci-cz.pdf

kolegove neni to asi top metoda ale mne se nejvic osvedcila metoda na med. predmety zahrati a rychle ochladeni neni to asi moc setrna metoda da se to snadno prehrit a poskodit takze kdyz mne moje vidi u sporaku vecinou vi ze asi nechystam obed jak by se mohlo zdat hlavne nepouzivam plamen ale elektricky sporak ;-)

Čau lidi Já jsem zkoušel Vzít malou skleničku nasypal sem tam Jemný Pisek a pak už jen stači trepat a trepat

Pánové, já používám pouze špenát. Když mi Jezero psal postup, tak jsem si myslel, že si ze mě dělá srandu. Ale opak je pravdou a výsledky jsou velmi slušné. Olivový olej je k ničemu, kor pokud je na měďáku MT krusta jako blázen.... ;-)

Zdravim, a tím špenátem se ta mince potírá?Jaký je vlastně postup?

Najdi si to někde v příspěvcích, je to tady.

Tak do té extolky taky zkusil zainvestovat a zda se mi, že ať jsem sebe opatrnější tak proste tu minci místama ošoupu až čistej kov, hlavne u vystouplých častí mince, písmen a tak,ten silonovej na doleštění docela jde,ale ten mosaznej nevim.

Ja osobne cistim med mince mosaznakem za mokra a s tekutym midlem. Mídlo trochu sniži treni toho kartáčku a jemnounce se stim mazlit. Při trose něžnosti ani patinka nesleze a le je to o praxi každýho znas ;-)

Mosazný kartáč dodá minci nepřirozený vyleštěný vzhled a to hned po několika prvních tazích. Zásadně nedoporučuji.

Pokud měďák nemá zelenou patinu, čistím elektrolýzou, je to rychle a když to člověk umí i výsledek je dobrý. Ol. olej patří do salátu.

Beitrag hinzufügen

Um einen Beitrag hinzuzufügen, müssen Sie sich anmelden. Wenn Sie noch kein Konto auf dieser Webseite haben, registrieren Sie sich.

↑ Zurück nach oben + Mehr sehen

Nach oben