Munice - jak jí poznat?

Zdravím,
chci se zeptat, z jakého materiálu jsou granáty, miny, střely, apod. Zkrátka jestli jdou detektorem rozeznat nebo zda to jsou slitiny a rozpoznání bez kopání je nemožné (tedy kromě orientačního zjištění velikosti).

Rozhodně nestojím o to, abych našel nějakou nebezpečnou věc... Sice nemusím kopat větší předměty, ale zase mi je líto, že přijdu o dost zajímavých nálezů.

Předem dík za info :-)

In der Kategorie Munition, Waffen und Schlachtfelder, Erstellt von Medicus 17.11.2015 22:54

Nepoznáš to nijak. Jinak většinou jde o železo. Na němž může být třeba měděný vodící pásek, hliníkový zapalovač, mosazný zapalovač... Vždy se to zahlásí jako nějaká barva (záleží ovšem na detektoru). Může se to taky hlásit jako něco mezi železem a barvou... Pokud jsi na nějaké "válečné" lokalitě, tak bych byl opatrný u každého kopu. Pokud jsi na "vojensky" čisté lokalitě, tak bych to moc neřešil... Pole jsou víceméně čistá i když sem tam se něco najde. Les je už o něco horší. Já jsem taky kopl dělostřelecký granát na lokalitě, kde válka vůbec neprobíhala...

Ještě bych dodal, když už se něco podobného najde je potřeba zavolat PČR. Není s tím žádnáý problém, ještě ti poděkují za přístup. Pokud se podíváš do příspěvku v klubu tak podobných "akcí" pár najdeš (ono to zase všude neleží) a vždy to proběhlo naprosto v pohodě. ;-)

Jo to jsem taky mohl přidat... Nicméně je pak možnost i další spolupráce s PČR. Jako se stalo mě. Chvíli po tom dělostřeleckém granátu mě volali na výpomoc při hledání minometných granátů, na které narazili lesáci, při těžbě dřeva... Ty už naštěstí byly poválečně delaborované (bez náplní). Tak mi dokonce jednu nechali jako trofej... :) Bylo jich tam celkem 7... Takže jak píše náčelník - zavolat PČR...

Napsal jsi to náhodu moc hezky :) Ty poldové jsou v pohodě vždy. Maximálně jsem četl, že někdo musel třeba hodinu čekat než přijeli. Když to bylo hodně z ruky. :-).

Já čekal hodiny tři... :) Ono dojel pyrotechnik až někde z druhé strany republiky... Mezitím jsem si vykládal s policajty, kteří mimo jiné byli sdílní i v tom, kde nejvíce chodí detektoriské. Po příjezdu pyrotechnika si ten jeden sedl do auta, že se takových věcí bojí... :) Po vykopání proběhla i debata s pyrotechnikem, který dal pár historek z akcí, kdy museli dokonce i evakuovat celý panelák, protože jeden detektorista si to tahal domů a ve sklepě to pak "odborně" zneškodňoval, až mu tam chytly nějaké hadry od flexy... Pokud by se to nestalo, tak by nejspíš dřív nebo později srovnal panelák se zemí... No prý tam toho měl hodně... Ale to už jsme mimo... Základní info už bylo podáno... :)

Mě taky řekli že tam budou za pár minut a tvrdnul jsem dost dlouho na místě něž ty 4km dojeli,hned jsem je potrestal :-),museli semnou v polobotkách přes celé pole i když se to dalo objet z druhé strany přímo na místo. 8-)

O volání PČR jsem si toho zde na stránkách přečetl už hodně, takže s tím naprosto počítám :-)

Ok dík za info, hledám na vojensky čisté lokalitě. Ale stejně, přesně jak píšeš, je nutné si dávat (alespoň trochu 8-) ) pozor všude :-)

Nevím k čemu čekat hodiny na pyrotechnika který nesedí v každém okrese, po telefonu na 158 přijede hlídka PaCh a pokud to trvá dlouho tak urgovat. Nález na místě předám, oni si vezmou nacionálie a sbohem.

Jen doplním, při nálezu podezřelého volat PCŘ - IHNED. Moje první pár dní čerstvá zkušenost je, že jsem v lese narazil na podezřelý předmět v podvečer a volal jsem 158 až druhý den dopoledne, při domění, že večer se tím nebude stejně nikdo zabývat. Chyba. To jedinné mi bylo vytknuto. Jinak naprosto hladký průběh. Voláno tísňovou linku 158, stručné sdělení nálezové okolnosti, tísňovka předala hlášení nejbližšímu obvodnímu oddělení, které mi volalo nazpět do deseti minut, poté jsem osobně určil místo nálezu, sepsání identity, mezi tím, co se čekalo na příjezd pyrotechniků z Olomouce jsem si ještě dobře povykládal s orgánem:) Pravdou je, že to měli krapet z ruky chlapci protibomboví (nález okr. Nový Jičín)... 8-)

Ak je niekto začiatočník tak by mal kopať vkusne a sám zistí čo kopať.

Beitrag hinzufügen

Um einen Beitrag hinzuzufügen, müssen Sie sich anmelden. Wenn Sie noch kein Konto auf dieser Webseite haben, registrieren Sie sich.

↑ Zurück nach oben + Mehr sehen

Nach oben