Daj-li mi medaili

Včerejší metálek. Prosím zkušenejší borce o radu. Jak se mám zbavit nerovnoměrné patiny? Po vykopnutí byla pěkně zelená, místy hlína. Ale po vyčištění sflekatěla jak dvouheller. Nevíte někdo, jak tu patinu zlepšit?

Jak to nastíním, tak je v pohodě
Jak to nastíním, tak je v pohodě
Nálezovka
Nálezovka
Ale jak je horší světlo, tak jdou vidět pomalu jen fleky
Ale jak je horší světlo, tak jdou vidět pomalu jen fleky
1 Stimme
1 Stimme

Kommentare

Jak zlepšit patinu? Nijak. Patina a veškeré povlaky a krusty na slitinách jsou vlastně sekundární minerály mědi a v rámci jednoho artefaktu jich tak jako v přírodě může být několik spolu. Tmavá lesklá patina které neublíží jemný mosazný kartáček je nejčastěji fosfát mědi (psedomalachit), ovšem často se vyskytuje společně s běžným malachitem, což je měděnka která do materiálu vyžírá díry a je světlejší a matná. Pokud je patina stejně lesklá a skvrnitá jakoby mramorovaná může jít o směs izomorfních minerálů anebo o různou hustotu mikrokrystalů v rámci agregátu. Tvoje medaile je fešanda a z fotky nepoznám, esi je tam měděnka, nebo ušlechtilá patina, černé fleky budou zřejmě nerozpustný oxid mědi tenorit, takže vylepšit leda šmirglem a uměle napatinovat, na což najdeš na netu spoustu receptů ( to ovšem nemyslím vážně)...
8-)

Díky za info. Vypadá to, že tam bude těch oxidací více druhů. Třeba olivovým olejem bych se zbavil jen něčeho a zůstalo by to pořád flekaté, jen asi jinak že?

Pravděpodobně. U takového materiálu holt člověk musí převzít zodpovědnost za výsledek. Já jsem takhle jednou vojel jubilejní kříž mosazným kartáčem a nakonec jsem byl s výsledkem spokojený. Podruhé u jiné medaile bych si za stejný postup nafackoval, ale bylo to moje vlastní rozhodnutí a můj nález. Ve finále vlastně nevypadala o moc hůř... 8-)

Tady asi nikdy nevíš jak to čištění dopadne. Radši ji nechám tak, ať to není ještě horší. Dočistit to můžu kdykoliv :-D

Beitrag hinzufügen

Um einen Beitrag hinzuzufügen, müssen Sie sich anmelden. Wenn Sie noch kein Konto auf dieser Webseite haben, registrieren Sie sich.

↑ Zurück nach oben + Mehr sehen

Nach oben