Jak napálit Hermanna Göringa

Životní příběh jednoho Holandana

Han van Meegeren jmého ,ktré se vepsalo do dějin padělateství. král všech padělatelů a neuznalý umělec ,který to všem natřel a to doslova.

Příběh tohoto muže je fascinující a dává nám příklad,že si člověk nemůže nikdy být ničím jistý kromě smrti. Vlastním jmenem se jmenoval Henricus Antonius van Meegeren narodil se 10.října 1889.Miloval umění a malířství. Vystudoval malířskou akademii a pak se začal živit malířstvím. jeho velký sen byl stá se velký malířem a zařadit se mezi velikány světového malířství. Znalci umění se k jeho dílů nejprve vyjadřovali kladně ovšem on jimi pohrdal a tím si udělal mnoho nepřátel a byl uměleckou  odbornou veřejností zavrhnut. ovšem práce měl dost .Jeho portréty byly žádané,ale jeho stil života nedovoloval výrazěji zbohatnout . Podporoval finančně svojí hedikepovanou sestru. Hodně cestoval a žil bohémským životem.

Meegeren se od jisté doby začal kámošit Theem van Wijngardenem.byl vynikající restauráto a dokázal malovat velmi dobře padělky obrazů. Sním začal pomalu malovat svoje první faza. Měl dobrého učitele.jako úplně první obraz namaloval Smějící se kavalír. vydávané dílo Franse halse.Obraz byl tak dobře namalován ,že i největší odborníci v Holandsku nepoznali fazum.Meegerren začal cítit ,jak si vydělat velké peníze a hlavně ,jak to natřít odborníků,kteří jeho tvorbu zavrhovali.

Postupně začal malovat jede obraz za druhím . jeho technika malování kopírovala tvorbu starých mistrů  Vynálézal různé druhy technik ,přemalovával staré obrazy ze 17 stol. kvůly plátnům . Napodoboval praskliny ,které staré obrazy mají. Práce ho pohltila.

Pak přišel zlom v roce 1937 namaloval meegeren svůj nejlepší falzum obraz od již velmi populárního Vermera van Delft. Byla obrovská klika ,že od tohohle autora bylo velmi málo děl a toho využil Meegeren . Nikam nepospíchal a čekal . Až přišla jeho chvíle nakreslil slavný obraz Učedníci v Emauzích. Ten obraz měl navždy změnit život Meegerena.Najednou se obraz oběvil  a odborníci s nadšením přijali obraz ,jako pravý a jeden znalec prý dojetím nad obrazem i plakal.

začal chrlit jeden obraz za druhým jen Vermera. Zbohatl přestěhoval se do Francie. ani jeho žena nevěděla ,že je vlastně podvodník.

Ovšem nic netrvá věčně. Přišla 2.světová válka . Po skončení války se v solném dole u Salcuburku našli cenné obrazy. které ukořistili němci po celé Evropě. mezi těmito obrazy se našel obraz Kristus a cizoložnice. Právě připisovaný Vermeerovi.

Pak přišla bomba vypátralo se ,že obraz zakoupil samotný  Hermann Goering,ktrý ho přes odborníky koupil za nehoráznou sumu 1 650 000  guldenu nejviší cena za padělek v historii umění právě od Meegerena . Ovšem obraz byl padělek .

Meegeren byl ihned zatčen . byl obžalován s vlastizrady z kolaborace ,zaprodání státního majetku . hrozil mu velmi vyskoký trest ve věznici.

Proto se nakonec Meegeren kevšemu  u soudu přizal.Začal vypovídat ,jak se učil techniku starých mistrů,popisoval staré postupi malby atd.

odborníci se začli potit a znervoznili. byla to jejich ostuda,že nedokázali určit padělek. Pod nátlakem odborníků se rozhodl meegeren,že namaluje obraz v soudní síni. Pod dohledem odborníků. nakonec se ukázalo ,že Meegeren mluvil pravdu. Hodně lidem z uměleckých krůhů a akademiků zlikvidoval karieru a stal se miláčkem lidu. Byl odsouzen na jeden rok za padělání. kolaborace byla smetena ze stolu. královna se rozhodla ,že mu udělí milost. ovšem Meegeren se milosti nedočkal zemřel v Prosinci 1947. S jistotou se dá tvrdit ,že namaloval 13 obrazů známích mistrů. ovšem jeho syn tvrdí ,že vyhlášené galerie mají nestěnách někde díla právě krále padělatelů hana van Meegerena.:-)

proces zažehl celosvětovou bouři v oblasti umění a spousty odborníků smetla. meegeren je dodnes považován za největší padělatele všech dob je králem .byl uznán za hrdinu co napáli tlustého arogantního Goringa.

Jeden zhrzený umělec podvede Goringa a jiný rozpoutá 2.světovou válku.

Takže nikdo si nemůže být nikdy ničím  a nikým jistý.

PS. režisér Moskali natočil jeden díl stímto holandským hrdinou v seriálu dobrodružství kriminalistiky,kde Meegerena hral zesnulí Andrey Hryc tuším díl 16.    kalich

 

3 Stimmen
3 Stimmen
unbekannt
3104 7

Kommentare

Ano ano, Dobrodružství kriminalistiky - Paprsek.
První řádky a hned jsem si na tento výtečný díl vzpomněl. Dnes bratře Žižko tedy úplně jiný šálek čaje, koukám jako blázen. Hezké nedělní počtení.

jj taky jsem to viděl....vlastně všechny díly ;-)
a teď si představ že prodávám na blešáku obraz od Pierre Auguste Renoira-Plachetnice v Cagnes-zaručeně pravý a nikdo ho za stovku nechce :,-( :,-( :-D :-D 8-)

Chlapi svatá pravda, na zprávy se strašením vším možným, současné filmy a seriály jsme doma rezignovali.
Pouštíme si Poirota, MASH, Profesionály, dokumenty o všem možném.
Ještě beru na milost něco na ČT2 a Zoom.

Vrcholem bude válečný film, kde budou Stalin s Hitlerem černoši. :-D :-D :-D

Čt2 je jako gothajský salám.
Za všechny ty roky si jako jediný udržel nějakou kvalitu a ještě ho nestačili zku.vit.
(citát já) ;-)

Zbytek jsou neskutečný komerční sra.ky plný reklam, senzací a politiky. Zoom dejme tomu.

Pěknej plantážník, tenhle malíř :-O
Jinak k debatě - souhlas, že se na TV nedá moc koukat. Ještě tak ta "dvojka" nebo "zům". Jinak je to samá reklama a věci, se kterými nechci ztrácet čas. Když jsem si pořídil "chytrou" telku, tak jsem si říkal, jaká to bude paráda. Už před nějakou dobou jsem ji "odstřihl" od wifi. S každým přepnutím programu následovala záplava reklam. Hnus. A teď mám klid... ;-)

Beitrag hinzufügen

Um einen Beitrag hinzuzufügen, müssen Sie sich anmelden. Wenn Sie noch kein Konto auf dieser Webseite haben, registrieren Sie sich.

↑ Zurück nach oben + Mehr sehen

Nach oben