Když to nepadá....

Tak je alespoň čas na trénink hloubky ostrosti.... aparát Panasonic Lumix GH4+M.Zuiko 40-150

Ještě jsem hluboko v pralese potkal neznámého kolegu, dobře jsme pokecali, ale zapomněli jsme si vyměnit jména, tak nechť se ozve :D

6 Stimmen
6 Stimmen

Kommentare

40-150 je skvělý sklo. Mám ho na oly omd em1. F 2,8. Jen to sebou na hledačku nenosím. Je to poměrně drahej špás.

Jo, já to tahám občas, Natálka fotí, já pípám,...Tentokrát jsem šel single a šlapalo to 8-) :-D

Ty fotky jsou takový líp "prostorový".... To ti žádnej mobil nedá, ten je dobrej tak na orientační foto, ale už ani nálezovky mě nebavěj fotit mobilem....Ale je to učení na doživotí,....S foťákem je to věda stejně jako s detíkem :-D

Nevím, třeba mi to monitor špatně ukazuje ale zdá se mi to vše nedoostřený.

Cémo, nemám zas tak špatný monitor. Ale chtěl jsem být korektní a tak jsem to na něj svedl :-D

mě to přijde naprosto v pořádku ;-) někdo by už měl přestat dělat machry a pořídit si brýle na čtení :-D :-D holt ta druhá padesátka už se načala :-D 8-) :-P :-P

Fotky tematicky dobré, ale udržet v ruce "stopadesátku" je kumšt. Taky ho na své E-500 používám. A je to dost těžké, udělat s ním fakt dobrou fotku. Jak píše Kalich, prostě musím těch fotek udělat víc a různě měním nastavení. V PC se snažím o co nejméně zásahů. Prostě co neuděláš v terénu, to se pak hůř dohání. :-)

Tak, jak píše bratr Žižka.
Řopík ještě cajk ale les už je komplet neostrý a konvalinky úplně špatně. Cílem takové fotografie v tomto případě má být ostré popředí a neostré pozadí, o tom hloubka ostrosti je. Neber to jako nějaké rýpání, či znevážení tvé fotografické činnosti, pouze o tom debatujeme.

Ještě bych rád připomněl, že používání programů na úpravu fotografií není žádná ostuda. Mnohdy se právě v PC nechá ledacos zachránit. Minimálně pustit trochu světla do fotografie a nebo právě potřebné doostření.

Já jsem kvůli stabilizaci kdysi přešel z canonu na olympus jednickovou řadu. Tam ta stabilizace v těle foťáku je neuvěřitelná.

Jinak Pitrs techniku máš skvělou jen polaď techniku a kompozici. Ono koukat na fotku umístěnou na jakýkoli nefotograficky web a psát kritiku je špatně. Já záběry o který hodně stojím fotím do JPEG a rawu současně. A pak je to na pc programech a dobrým monitoru. Eizo je ideál.

Paráda, tohle jsem potřeboval číst o:-) :-D Je to rozostřený proto, že jsem netáhl stativ, je to všechno z ruky, udržet se to fakt nedá no o:-) ale zapracuju, včera jsem fotil na Hvězdě vláčejícího zemědělce, tak to sem hodím.... (Taky bez stativu)

A zase budu oponovat.
Na fotografie podobného tipu není třeba žádný stativ. Fotoaparát má dostatečnou stabilizaci obrazu a takové objekty se fotí normálně z ruky.
Neblázněte, takhle fotí absolutní většina fotografů. Stativy jsou třeba na úplně jiný věci - makro, vzdálené objekty, video apod. Fotit les, na to není třeba batoh vybavení :-D :-D

Romane, souhlas... Petersi, já ti nekritizuji fotky, vím jak je těžké udělat dobrou. Jak tematicky tak kvalitně. Dříve jsem hodně fotil, mám tak půl TB fotek.
Když mě to popadne a jdu s foťákem (E-500 je stará zrcadlovka, nemá stabilizaci) ven, neberu stativ. Teda krom nočních fotek. Ta stopadina se dá dobře udržet, spíše jde o to, zkontrolovat si ostrost. Kolikrát nasekám klidně 30 fotek, než si myslím že je to ok. Doma na monitoru se ukáže, jestli jsem to venku neposr....
A postprodukce - i profík fotograf ti řekne, že zasahovat do fotky budeš tím méně, čím více tomu věnuješ v terénu. Tím nemyslím "nechat zhubnout ženskou" :-D
Sklo máš fakt dobrý, zbytek vychytáš časem. ;-)

Peters - to, že na hledačky nosíš zrcadlo je dostatečný důkaz o tom, že tě to baví hodně moc. Je to batoh navíc a ještě je tam riziko poničení vybavení. Kolikrát sebou člověk flákne, že dá dost práce nezničit detektor ;-)

:-D :-D
Zajímavý fotky tam máš Martine, viděl jsem jich zatím jen pár a určo se kouknu na další. Zaujala mě třeba fotografie č.1309. Jaká je asi pravděpodobnost, že u tří letadel se podaří cvaknout vrtule ve stejné pozici? Tobě se to podařilo a musí to být strašná náhoda.

Kalichu, to jsou parádní, vyčekané fotky. Máš můj obdiv za trpělivost ;-)
A s tou postprodukcí - pokud je tím myšleno vylepšení expozice, světla/stíny, zatmavení rohů atd., tak proti tomu nic nenamítám. To je někdy nutnost, pro vyznění fotografie. Měl jsem spíše na mysli "manipulace" s objektem.
Osobně se snažím všechno vychytat v terénu, jako u klasického kinofilmu. Tam jste si prostě nemohli kvůli ceně materiálu "vybouchat" třicet fotek na jednu věc...

Kalichu, mě vzal jednou známý do letadla na fotovýlet. Letiště Bystřice, a že se poletíme podívat, kde se natáčel Otík Rákosník. Na letišti sedím v letadle, nastavuji foťák a tu najednou přišel technik a sebral na mé straně dveře... :-O Známý povídá - přece nechceš fotit přes okénko???
Povím ti, že když v zatáčce visíš v pásu, hluboko pod tebou křídlo (dolnoplošník) a o dost hloub země, tak to bylo...hmmm... náročné :-D

kalich - je to tak, fotografie je věda jako každá jiná.
Nedávno jsem poslouchal Saudka v nějakém rozhovoru pro Seznam.cz a tam povídal, že ze všech svých fotografií považuje za povedené pouze tři. Nacvakal jich miliony.
Já ho docela můžu, je to poměrně vtipný člověk.

Ty brďo, Kalichu, tak to je mazec,... Ty letadla jsou suprový.... Jo, Romane, je to bágl navíc, proto s tím žádnej náročnej terén nevymetám no:-):-) Hlavně ta gh4ka má tolik funkcí, že je to fakt napořád a na dlouho,.. Je furt co objevovat... Dneska jsem zkoušel Bezděz od nás z Berghofu a nib moc,..Pak přišla Natálka, tak ta už vyšla líp 8-) Mam nějakej zahnojenej čip, tak musím koupit to "ťapátko" na vyčištění....... Hrozně to pak kazí fotky :-D

Kalichu, konzumoval jsem potom... :-D Bylo to chvílema děsivý, zatáčka 360 stupňů a náklon jak prase.. Fotky vyšly dobře, počasí bylo dobrý. A Otíkovo JZD z výšky taky dobrý :-)
Peters, s tím čištěním fakt "wopatrně", líp dát k odborníkům, jak píše Kalich. Já si dokázal poškrábat i objektiv. A to jsem si na to koupil "spešl" grafitovej štěteček :-/

No, já lítal na kdečem, nějak jsem se nebál....zamlada. Třeba motorové rogalo, to byl skvělej zážitek. Nebo dvoumístné rogalo klasik, z Rané dolů. Přetížili jsme ho o 15 kg a byl to let skoro střemhlav :-)
A kámoš mi neřekl, že u dvoumístného se přistává na břicho. Já blbec byl v kraťasech a sandálích. Bodláky a jinej bordel jsem dloubal z nohou celý zbytek léta o:-) Ale pak jsem fotil ostatní a bylo to dobré, z toho kopce je luxus výhled :-D :-D

kalich - Martine, tenkrát zmiňoval černobílou fotografii Hey Joe, pak kolorovanou Dívku s labutěmi (můj název, nemůžu dohledat originální název) a tu třetí top fotku už si nepamatuji.

Přesně Martine, to je ona - viz.druhý odkaz. Ten první odkaz je taky super. Každý, kdo se zajímá o jeho dílo většinu fotek viděl ale stále jsou ještě snímky, které nikdy nepublikoval.

Stále fotí zajímavé kompozice a přes pokročilý věk mají jeho fotky stejný šmrnc. Z poslední tvorby se mi líbí ta s Pavlínou a Věstonickou venuší 8-) :-D

Jojo souhlas 8-)

Beitrag hinzufügen

Um einen Beitrag hinzuzufügen, müssen Sie sich anmelden. Wenn Sie noch kein Konto auf dieser Webseite haben, registrieren Sie sich.

↑ Zurück nach oben + Mehr sehen

Nach oben