laténské tábořiště a cesta

artefakty latén

Před týdnem mi volal známí. Je to hledač ale vzhledem k své pracovní vytíženosti, no nemá čas moc hledat. Volal, že něco má abych dojel. Když jsem přijel k němu do dílny, ukázal mi laténskou sponu.

Já měl taky zrovna na pilno, bylo to tři hodiny před přednáškou o plombách, tak jsem se nechal informovat, kde sponu našel, dal ji do dýleráku a po přednášce ji dal známému co jel druhý den do muzea.

O týden později jsem se v sobotu nudil. Tak mě to nedalo, sedl jsem do auta a jel na ono místo. To místo znám a vím, že je prolezlé kvůli válce. 

Takže jsem nevěřil, že bych vůbec něco našel. Takže jako vždy bylo vše na opak. Laténské artefakty byli skoro na povrchu.

Dva fragmenty z bronzového opasku, dvě spony, závěšek, podivný cvoček, postrojové kroužky, kroužky z bronzového řeťazu, půl drachma typ stern západní Bójové.

Kamarád archeolog mi pomohl přesněji s datací. LT C2.. Celou situaci jsem vyhodnotil jako součást cesty, kde bylo dočasné tíbořiště. Blízko je pramen, artefakty byly na malé ploše asi 40 metrů. Navíc známí kopnul sponu o 100 metrů výše a dřív se o kilometr dál v linii kraje lesa našli i jiné věci.

Vše poputuje do muzea jen co laténské artefalty ukáži dětem a  lidem v našem amatérském etnografickém spolku aby věděli jak vypadá latén.

Ne u všeho si nejsem jist, zda se jedná o latén. Hlavně by mě zajímalo co je ten cvoček s půlkulatou hlavou. Je bronzový.

9 Stimmen
9 Stimmen

Kommentare

Áno,pěkné kúsky našel. Tu keltskou sponu mám asi taky.Mozna nás někdy vězně tam na výlet.

Pěkně jsi to tam vyzobal :-) Dobrá práce.

;-)pěkný zobání :-)

Dobrá trefa, parádní kousky.

Super. :-O :-) :-)

Beitrag hinzufügen

Um einen Beitrag hinzuzufügen, müssen Sie sich anmelden. Wenn Sie noch kein Konto auf dieser Webseite haben, registrieren Sie sich.

↑ Zurück nach oben + Mehr sehen

Nach oben