Odhalení majitele pečetního typáře

typáře, razítka a pečetě

Již několik let se snažíme s kolegou a přítelem M.K. shromáždit pečetní typáře a razítka nalezená v okrese Svitavy a následně je přiřadit osobě která daný typář užívala. Tato práce je velmi náročná na čas, ale i finance. Jde o mnoho hodin bádání v archivech atd. Pokud je známé místo nálezu a nejde o náhodnou ztrátu člověka který v regionu nežil je vždy šance dohledat vlastníka. Zde chci odhalit jak dopadlo jedno z jednodušších pátrání. Typář nalezený nedaleko Svitav sám o sobě dával zvýšenou šanci na zjištění majitele a to ze dvou důvodů. Je tu uvedeno celé příjmení majitele a též město kde majitel působil. Typář je provedením zařaditelný do druhé poloviny 19.století. Tím bylo také usnadněno pátrání po majiteli. Je jasné že typář užívala osoba již v dobrém finančním postavení a v dospělém věku. Rod Klotzmann přišel do Svitav kolem roku 1850 a to z Fulneku. Do Svitav přichází a následně se tu i ožení jeden ze dvou potencionálních majitelů typáře a to Johan Klotzmann syn Mathiase Klotzmanna pláteníka z Fulneku jako tkadlec a žení se 1.5.1850 s Kateřinou dcerou Floriana Reichla tkadlece ve Svitavách. Spolu mají dva syny, prvorozeného Franze Klotzmanna tkadlece který se narodil v roce 1852 a zemřel v roce 1905 ve Svitavách. Druhým synem a zároveň i osobou které mohl tento typář patřit je Johann Klotzmann narozený 1854 ve Svitavách, zde si bere v roce 1882 vdovu po zlatníkovi Václavu Krebsovi Josefínu Kristinu dceru Ribiczky knihaře z Moravské Třebové. Spolu mají šest dětí. Johan pravděpodobně zemřel po roce 1930, celkově však rodina Klotzmannů v matričních záznamech Svitav mizí v roce 1905 smrtí Franze Klotzmanna. Rodina Johanna Klotzmanna žila v domě s popisným číslem 122.
Typář
Typář
Otisk a zrcadlově otočený typář
Otisk a zrcadlově otočený typář
Podpis Johana Klotzmanna staršího z matriky
Podpis Johana Klotzmanna staršího z matriky
Výpis z matriky narození Johana Klotzmana staršího
Výpis z matriky narození Johana Klotzmana staršího
Výpis z matriky narození Johana Klotzmanna mladšího
Výpis z matriky narození Johana Klotzmanna mladšího
Místo ve Svitavách kde rodina naposledy působila
Místo ve Svitavách kde rodina naposledy působila
Výřez rodokmenu rodiny Klotzmann
Výřez rodokmenu rodiny Klotzmann
16 Stimmen
16 Stimmen

Kommentare

Hezky napsané , gratulace k zjištění majitele . . Sám vím co dá práce pátrat v archivech ,pátrám po svojich předcích hodiny strávené ani nepočítám . Atˇ se daří .

Dobrá práce krajane. Jsem svitavský rodák. ;-)

Jo a koukal jsem na Tvoje pěkné nálezy. Už konečně vím, kdo mi tady v tomhle regionu loupá perníček ;-) :-)

pěkný.
nejsem rodák, ale mám ve Svitavách dva bratrance a sestřenici :-)

Moc pěknej příspěvek.Taky už sem pár věcí v archivu dohledával.A Qlomoucký okres má dobrou publikaci o obecních typářích celeho okresu.Absolutně nesehnatelná kniha.(mám ji) ;-) :-)

Beitrag hinzufügen

Um einen Beitrag hinzuzufügen, müssen Sie sich anmelden. Wenn Sie noch kein Konto auf dieser Webseite haben, registrieren Sie sich.

↑ Zurück nach oben + Mehr sehen

Nach oben