Písečná neděle

S majzlíkem a pořádným kladivem

Víkend byl větrný, chladný, sluneční – prostě ideální na výlet s detektorem. Takže jsem zůstal doma a věnoval čas dlouho odkládanému „projektu“. Před pár lety jsem na výletě v lese objevil u cesty vyhozené štuky. (Tak se u nás říká pískovcovým kvádrům, ze kterých se zde stavělo vše. Od základů domů přes stodoly až po ploty.) Jen to bylo dost hluboko v lese, v údolíčku. Autem jsem si tam netroufal a na kárce jsem to do toho kopce vzdal hned v zárodku myšlenky. Ale loni jsem potkal souseda, koupil si čtyřkolku s vozíkem. Slovo dalo slovo a šest štuk bylo doma.

V sobotu jsem si půjčil velkou flexu a ještě večer preventivně konzultoval postup s hořickou kamarádkou – studovanou na „šutrárně“. V neděli jsem nejbližšímu sousedovi sdělil, že budu hlučet a pustil jsem se do toho. Přes dioptrické brýle ještě plastové, k tomu respirátor a sluchátka.Jemný píseček jsem měl úplně, ale úúúúplně všude. Šlachy v pravačce sténaly, ale vzít kladivo do druhé ruky znamenalo několik bolestivých minel…

Takže jsem vytvořil dvě korýtka, do kterých příští rok přijdou zasadit bylinky. A když bude příští víkend pěkný, vezmu ten detektor….

16 Stimmen
16 Stimmen

Kommentare

No týý vo.e :-O :-O
Velký obdiv Honzo, krásně sis máknul. Tomu říkám relax👍👍

Dobré ránko, Romane :-) Máknul jsem si, ale relax to byl jen duševní. Pravačka bolí, velké kladivo nechci nějakou dobu vidět :-D
Přiznávám, jsem se svým "dílkem" spokojen, můžu v Hořicích trošičku machrovat, až tam budu s kamarádama popíjet pivko :-D :-D

Mám dva velké (přes 2m délka) žlaby na zahradě. Jsou vysekané z kamenů, kterým se u nás říká: makováčky.
No..., tenkrát ještě bez rozbrusky :-) Ale i s moderní technikou to musela být dřina jak prase. Máš můj obdiv, Honzo 👍

;-)dobrá práce,už sem dlouho nedělal s pískovcem. :-)

:-D 8-)akorát ty majzle a kladiva na tuhle práci nejsou moc(teda vůbec vhodný)to se pak dřeš dvakrát tolik. ;-) :-)

Joo, mistře kovářskej, nadřel jsem se... Ale s dobrým pocitem, že jsem vytvořil něco funkčního, co snad vydrží sloužit dlouho.
Některý pískovce jsou měkoučké, asi by to vzalo i dobré dlátko. A některé jsou poměrně tvrdé, od flexy se moc neprášilo, zato pěkně jiskřilo. Zkusil jsem si některé kousky rozměrově upravit.
Asi to byl na dlouhou dobu poslední pokus, jak opracovat kámen, byť pískovec :-D

A co ta flexa s tím diamantovým kotoučem v pozadí? :) Jinak tady je středověký originál... https://photos.app.goo.gl/vasGb61jBK7LKXgX8 ;) Kousek opodál jsem našel groše "Iohanus Primus" ;)

;-)tenhle kousek vypadá dělanej na místě kde je.Mohloa tam být studánka,nebo to tam dotáhli myslivci na sůl pro zvěř :-)

Rellik - Však já se to flexou netajím. V textu ji zmiňuji a na prvních dvou fotkách je to na kameni koneckonců vidět :-)
Kdybych to měl tesat celé klasicky (bez elektriky), tak bych to viděl na celý víkend. A byl bych rád, že udělám jedno korýtko :-)
Ten tvůj kousek je zjevně o dost větší, jak píše Kvašák, zřejmě tesaný do kusu skály na místě.

Ten "můj" kousek je cca 1m dlouhý (žlab), kámen je spíš místní a nikdo s ním nikdy nehl... Ten je tak cca 2m*1.5... Z pohledu za mnou je víceméně skála... Studánka jak píše kvašák to být teoreticky mohla, je tam vlhko po celý rok. Spíš bych se přikláněl k "pítku" pro koně při práci v lese nebo dloubání kamene. Cca 10km od tohoto je hrad. Usuzuju i z toho, že jsem opodál (cca 30m) našel ty groše. Mohla tam být výplata řemeslníkům. Doba stavby tohoto hradu se odhaduje na 1. polovinu 13. století, což by i odpovídalo nalezeným grošům - www.lovecpokladu.cz/klub/a/po-delsi-dobe-ii-19047 . A prý je v okolí takových vytesaných kamenů víc...

Dobrá práce, to chce odvahu řezat bez krytu. Našel jsem náhodně v mém oblíbeném lese korýtko kouka jen hrana , chystám se pro něj s vozejčkem pískovec je hezky do zahrádky .

Řezat bez krytu byla nutnost, žádný na flexe nebyl :-) A kdyby byl kryt kotouče namontován, zase bych se nedostal dostatečně hluboko. A to jsem ještě navíc tu flexu dostal se šroubovicí místo rukojeti. Takže jsem si nejdřív vyrobil rukojeť, než jsem se pustil do díla :-D :-D

Beitrag hinzufügen

Um einen Beitrag hinzuzufügen, müssen Sie sich anmelden. Wenn Sie noch kein Konto auf dieser Webseite haben, registrieren Sie sich.

↑ Zurück nach oben + Mehr sehen

Nach oben