Preparace

Kamaráde Argille budu rád za každou kritiku.První pokus na trilobitech.Nejdřív jsem to trénoval na druhohorních kouscích kde výsledek byl dobrý nebo mě se zamloval ale mnohem měkčí hornina.Takže tohle je výsledek na prvohorách.Budu rád jak píšu za kritiku i radu pro příště.Osobně jsem s výsledkem vcelku spokojený dalo by se říci.Děkuji (O:

Původní vzhled nálezový
Původní vzhled nálezový
ještě jeden malý vzorek vylezl
ještě jeden malý vzorek vylezl
tréning na běžnějších fosiliích.
tréning na běžnějších fosiliích.
7 Stimmen
7 Stimmen

Kommentare

Nazdar preparátore! :-) Kárat tě nehodlám, ale pár postřehů si dovolím. Předně jako nástavec do gravírky bych zcela jistě volil wolframovou jehlu vyostřenou co nejvíce do špičky. To dlátko, co tam máš není na tenhle druh práce úplně vhodné. Preparuj jen, pokud je to nezbytně nutné a pouze kompletní kousky. U nekompletních kusů to nedává smysl. Narušenou horninu nikdy neretušuj a jiný odstín nech přiznaný. Horninu ubírej dále od trilobita, ať se do něj jehla nesveze a jen do té míry, aby jsi ho nepodebral ze spodu. S jehlou zajeď k trilobitovi max na půl milimetru. Hornina z jeho překrytých částí většinou sama pěkně odskočí. A poslední rada: Preparované vzorky nepůjčuj nikomu do ruky a to ani v rámci rodiny. Jakási přirozenost a smysl pro estetično lidem velí, aby přiznanou preparátorskou práci zapatlávali potem a mastnotou z prstů. Pak to musíš brousit znova :-D
Jinak preparace je velmi složitá, náročná práce. Je nutné znát anatomii konkrétního druhu, jeho velikost i předpokládanou pozici. S břidlicí se dělá ještě docela dobře, ale třeba devonského krasavce ve vápenci bych určitě svěřil do péče odborníkovi ;-)
Ať se dílo daří! :-)

Jj je to dělaný wolframovou jehlou ta fotka to už jsem jen dočištoval.

https://www.lidl.cz/p/parkside-gravirovaci-pristroj-pgg-15-f5/p100334641?mktc=shopping&gclid=CjwKCAjw14uVBhBEEiwAaufYxyKtHqwq0zgbAh1iOJajl8LYrwSAWh8ufhIlIK55ty0SM3iOfNUq9hoC9i0QAvD_BwE

Díky za informace a pouční pane mistr ;-)

:-O - koukám, že to není žádná prd-l, kolega mistr Argill je odborník, to se musí nechat, mám velikou čest, že jeho veledílo zdobí mou vitrínu s víajpí předměty velké vážnosti - trilobit se naparuje hned kousek od předmětů p. Velkého ;-)
- a k preparaci
- no, já k tomu nemám nic odborného, mi se to líbí, je to zdařilá práce, nejdůležitější je ten zápal a to, že nic co nemělo neupadlo, brouk jak živej ;-) :-)

Klucí vy mě s tím mistrem trápíte o:-) Až půjde jednou náhodou kolem fakt někdo z branže, tak dostaneme zjebáno všichni! :-D

Tady pár 3D lahůdek od skutečných mistrů: https://www.paleontology.cz/fotoalbum/morocco.cz/spickova-preparace-trilobitu/

mistře, v klidu, toho bych se nebál, klidně Vás tu s klidným svědomím můžeme častovat i vznešeněji, tady už větších kapacit přes tu havěť miliónovou není a nebude!! ;-) :-)

:-O :-O
- ale ty chapadla to tam má nalepený, né??

Dobrá tedy, mistr prozatím postačí :-D
Ano, ostny se z horniny preparují zvlášť a následně se dolepují speciální pryskyřicí. Pro profíka s nejlepší výbavou práce na týdny i měsíce. Výsledky jsou ovšem fantastické. ;-)

no, moc tomu teda nerozumím, jak se dají ty tyčinky miniaturní oddělit od kamene, ale asi to tedy nějak jde :-O
- áno, práce je to neuvěřitelná, já bych tak možná vysekal z betonu zatuhlou lžíci :-D :-D

Jde to, jen k tomu potřebuješ pevnou ruku, moře času a plně vybavenou laboratoř :-) Zde ještě jeden naježenej: http://eshop.prirodniny.cz/zbozi/9170/Koneprusia-dahmani.htm

:-O - tak tohle je taky unikát, to se asi po opici dělat nedá :-D

;-)Ti co zůstali takto prostorově zachováni tak sou jak žíví,to je skoro neskutečný :-)taky u nich bude asi hodně jiná cenovka.

To je pecka 👍👍👍

Beitrag hinzufügen

Um einen Beitrag hinzuzufügen, müssen Sie sich anmelden. Wenn Sie noch kein Konto auf dieser Webseite haben, registrieren Sie sich.

↑ Zurück nach oben + Mehr sehen

Nach oben