Stará půda

Hoblíky Wertheim...možnost výměny nebo prodeje

Ahoj :-) vyklizení nebo prozkoumávání starých domů je má velmi oblíbená aktivita, dají se zde najít krásné věci. Není to žádný "poklad z půdy" nebo tak, ale mám zde nálezy které alespoň stojí za zmíňku. Staré Rakousko-Uherské hoblíky firmy Werheim.zakladatel Franz von Wertheim, narozen 12.dubna 1814 v dolním Rakousku. V roce 1844 získal Wertheim stříbrnou medaili na průmyslové výstavě v Lublani. Následující rok získal titul výrobce nástroje kk Hof, když císař Ferdinand I. získal svou oceněnou kolekci nástrojů pro polytechnický institut ve Vídni.Po přestěhování do Vídně v roce 1846 vyrobil Wertheim velkou sbírku nástrojů pro technický kabinet císaře Ferdinanda. Další sbírku, která se skládala z 885 nástrojů, zadalo císařské muzeum v Petrohradě.V roce 1852 založil Wertheim společně s Friedrichem Wiesem ve Vídni společnost na výrobu „ohnivzdorných, bezpečných vloupacích peněz, knih a dokladů“ a usadil se s 80 zámečníky na místě bývalé továrny na svíčky v Erdbergu.Velký dav a na dvoře ho velmi oceňoval. V roce 1869 mu bylo povoleno doprovázet císaře Františka Josefa I. k otevření Suezského průplavu jako jeho osobní průmyslový odborník. Kromě toho byl Wertheim v letech 1869 až 1871 členem spolkové země Dolní Rakousko , vídeňské městské rady, místopředsedy Vídeňské obchodní a průmyslové komory, předsedy Dolní rakouské obchodní komory a kurátora rakouského muzea umění a průmyslu.Wertheim byla osobnost, která její služby zpřístupnila celému rakouskému obchodu. V jeho společnosti nebyly žádné „pracovní problémy“, vždy zdůrazňoval, že jeho nápady by nebyly možné bez jeho zaměstnanců. Byl považován za průkopníka „moderní reklamy“. Cokoli a všechno pro něj bylo správné, jen kdyby na něj a jeho produkty upoutalo pozornost životního prostředí. On také propagoval umělce přes dobře placené smlouvy a stavěl malé divadlo v jeho paláci v 1872.
Hoblík č.1
Hoblík č.1
Hoblík č.2
Hoblík č.2
Hoblík č.3
Hoblík č.3
Hoblík č.4
Hoblík č.4
Břit
Břit
Břit
Břit
Břit
Břit
Všechny nálezy 😀
Všechny nálezy 😀
5 Stimmen
5 Stimmen

Kommentare

Jsem truhlář,tohle je moc hezký
;-)

Taky je to pro mě trochu nostalgie ;-)

Kdyby si nevěděl co s tím v Letohrad je muzeum řemesel 😋

Taky jsem původně vyučen truhlář.Hoblík vemu teď do ruky jen eletrickej :-DPamatuju si na ně ale dobře.A někde doma mám macíka většího.Myslím že šíře želízka 5 cm.Už s tím nikdy dělat nebudu(spíš nějakej dotáhnu) ale nikdy nevyhodím ;-)

Já si občas zablbnu se starým římsovnikem, frézku nemám.neni nad vůně dřeva ;-)

přátelé, mám taky pár hoblíků z dávných dob - a vám řeknu, že ty jejich želízka sou neskutečný!! - kvalita neuvěřitelná, po nabroušení ostré jako břitva, ostří jen zvoní - s blátem pozdější produkce se to nedá srovnat

Beitrag hinzufügen

Um einen Beitrag hinzuzufügen, müssen Sie sich anmelden. Wenn Sie noch kein Konto auf dieser Webseite haben, registrieren Sie sich.

↑ Zurück nach oben + Mehr sehen

Nach oben