Tenkrát to padalo.

Bylo líp.

S nostalgií vzpomínám jak to v letech 2013-2015 padalo. Dnes už na ty pole nemá cenu ani lézt.

Každá fotka je jedna pár hodinová hledačka ale pokaždé tam bylo něco zajímavého. Dnes jsem rád že dojdu s jednou mincí a pár knoflíky a sem tam se zadaří i něco lepšího.

7 Stimmen
7 Stimmen

Kommentare

;-)jo když si představím,že bych před pětadvaceti lety vyběhl na některá pole z dnešním noxem,tak bych to ani neunesl,když i se zétexem jsem nechodil s prázdnou a ten byl na barvu z dnešního pohledu opravdu levej,ale zase uměl perfektně železo. :-)

Taky jsem měl takovou představu. To bych asi domů chodil zedřený jak pes z toho kopání a za kolem tahal kárku s nálezy.

Jj, dnes se už jen paběrkuje. Ale zase je o to větší radost, když se něco pěkného objeví.

To jsou hodně solidní výřady :-O :-O Ale jak píšeš, to bývalo...
Dnes najít dobrou, neprolezlou lokalitu, to je malý zázrak. Včera jsem strávil v lese pět hodin. Za dvě hodiny jsem měl knoflík a sežranej měďák. Pak se to trochu zlepšilo, ale stejně byl počet nálezů tristní.
A to ten les býval tak hojný :-)

Velká paráda,takovejch spon😯😉👍

Řekl bych, že tyhle řeči, o tom jak to bývalo plný a jak je to dnes prochozený jsou trochu mylné. Já tři roky chodím jednu dvouhektarovou louku za barákem a pořád něco nacházím. Aby jeden hledač perfektně odkovil jeden hektar, tak by na to potřeboval tak 40h. Průměrný hledač dá takových 4h týdně. Tedy trvalo by mu to 10 týdnů. Za rok tedy prohledá zaokrouhleně 6ha. Je tu dejme tomu 50 000 hledačů. To znamená ročně 3000km2. Když vezmu, že před třiceti lety tu byl počet hledačů 0 a že jejich nárůst je konstantní (což není) tak je zatím prohledáno 40 000km2. Což je tedy tak polovina rozlohy Česka. Ale spíše si myslím, že to bude maximálně 1/20. Víme, že žádný hledač perfektně danou plochu neodkoví. Že spousta lidí prohledává už prohledané. Protože je to pár minut od místa, kde může zaparkovat. Takže je tu prostor pro hledání na dalších 30 let.

;-)na většině lokalit nic není a nebylo protože tam byl minymální pohyb,tam jsou nálezy sporadické a spíš náhodné a pak jsou lokality kde byl pohyb obrovský a to i v průběhu staletí a nálezů je tam opravdu hodně.Kdybych před dvaceti lety vlezl z noxem u nás na bývalou městskou střelnici,která fungovala 400 let a před tím jako lovecká obora a ještě ji protínala středověká cesta,tak se opravdu ukopu. ;-)a pole přes cestu je v podstatě hluchý.A ani nox stím nic neudělá. :-)

bobik600: v těch letech jsem tam kolikrát byl i víc jak 14h týdně a prostě jsem nacházel, teď tam jdu několikrát po sobě a nic, konečná a to i po orbě. V rove 2014 jsem tam měl 28 římských mincí. Loni 2 a myslím jednu sponu.

Bobíku - ty jsi beznadějný optimista :-D :-D Na některé lokality se vracím opakovaně řadu let a když vysypu kapsu, je to bídné. Prostě ty dobré fleky už jsou hodně prochozené, nenajdeš ani kus olova nebo brokovku, dvěstě třista metrů lesem bez signálu - barevné ticho :-)
Občas se mi v těch "prolezlých" místech něco zadaří. Ale spíše kvalitou než kvantitou.
Dnes jsem brouzdal dubovým lesem 4,5h. Kraj lesa, kolem cest a tak porůznu. Mám šest knoflíků a dvě nezajímavé mince. Pár brokovek a něco kulí. Jinak prd :-/ Ještě že jsem si mohl posedět na posedu s kávičkou a buchtou :-) :-)

Já se v létě snažím chodit hledat alespoň půl hodiny pěškobusem od auta. Prostě začít tam, kde jiný hledač končí. Né, že by to nějak pomáhalo, ale alespoň se pěkně projdu. :-) Taky u velkýho pole nebo louky začínám hledat od prostředka, protože většina lidí už nedočkavě zapne detít na jeho kraji. A když už se dostanou do prostřed pole, jsou utahaní a začínají přecházet signály. Alespoň já to tak mám, že čím více jsem utahanej, tím vyšší ID kopu. Ale u nás byl chudý kraj, nikdy jsem za ty tři roky nenarazil na místo, kdy bych měl z jedné hledačky více než 20 nálezů. Průměr je tak tři měďáky a knoflík na hodinu. :-)

Bobiku - jenže pole není les. Já chodím primárně lesy a s ubíhajícím časem prostě vnímám, že už to není co bývalo. Na poli to mám jinak - hodně signálů, ale hodně z nich je odpad. A když najdu něco dobrého, tak je to poznamenané orbou nebo hnojením.
V lese chodím různě - někdy jen po okraji, jindy kopíruji cesty a úvozy, někdy to šněruju tak porůznu.
Když přinesu 30 a víc brokovek, tak je les dobrej, neprochozenej. Ale když najdu za hledačku sedm brokovek a tři kule, tak ani ostatní dobré nálezy nejsou nijak hojné. Prostě přímá úměra :-D :-D

Beitrag hinzufügen

Um einen Beitrag hinzuzufügen, müssen Sie sich anmelden. Wenn Sie noch kein Konto auf dieser Webseite haben, registrieren Sie sich.

↑ Zurück nach oben + Mehr sehen

Nach oben